
3 decembrie 2018 la 18:35
Vrei să concepi un copil sănătos? Fă aceste teste!
Știați că practic jumătate din sarcini nu supraviețuiesc mai mult de 3 luni? Cauzele pot fi diferite, oprirea în evoluție, avortul spontan etc., însă multe dintre ele ar putea fi evitate, dacă viitorii părinți nu ar subestima importanța verificării prenatale. Medicul ginecolog vă prezintă, astăzi, principalele teste de făcut înainte de a concepe un copil.
Să concepi un copil nu este atât de simplu precum pare la prima vedere și nici nu există garanția că sarcina va fi dusă la bun sfârșit, iar bebelușul se va naște sănătos, mai ales dacă viitorii părinți nu știu care este starea lor de sănătate. Dacă ați decis că este timpul să vă faceți urmași, iată ce investigații trebuie să efectuați în primul rând:
– Test pentru determinarea Rh-ului și grupei de sânge pentru dvs și partener. Atunci când dvs și soțul aveți grupe de sânge diferite, nu aveți de ce vă face griji. Însă dacă diferă RH-ul, la unul dintre parteneri fiind pozitiv, iar la celălalt negativ, vă veți afla sub supravegherea sporită a medicului dvs ginecolog pe parcursul întregii sarcini. Trebuie să știți că incompatibilitatea de Rh poate cauza fătului malformații congenitale, retard mintal sau chiar deces. Aceste riscuri sunt mai accentuate începând cu cea de-a doua sarcină.
– Hemoleucograma – cea mai frecvent efectuată analiză de sânge și cea care poate furniza indicii pentru diagnosticarea unui șir mare de afecțiuni, cum ar fi: deshidratarea, anemia, infecțiile acute și cronice, alergiile.
Prin analiza biochimică a sângelui se vor evalua următoarele:
– nivelul glicemiei – cantitatea de glucoză din sânge care asigură energia celulelor organismului,
– nivelul balanței hidro-electrolitice – electroliții mențin funcțiile normale ale organismului, cum ar fi ritmul cardiac, activitatea creierului, contracția mușchilor,
– nivelul funcției renale – rinichii reglează cantitatea de apă și săruri minerale din organism și filtrează produsele toxice și alte substanțe care urmează să fie eliminate.
– Analiza sumară de urină – prin intermediul acesteia se urmărește cantitatea de glucoză (pentru a preveni diabetul gestațional) și alți indicatori care dau dovada unei infecții urinare severe sau a unei afecțiuni renale.
Femeile cu diabet sau hipertensiune trebuie să stabilizeze manifestările acestor afecțiuni până la sarcină și să aleagă împreună cu medicul ginecolog momentul optim pentru conceperea unui bebeluș sănătos. Cele cu diabet vor avea de monitorizat nivelul glucozei cu 3-4 luni înainte de sarcină și pe parcursul celor nouă luni de graviditate, pentru a evita potențialele complicații pentru copil și sine.
– Testele serologice pentru hepatitele B și C – așa cum tratamentul hepatitei cu Interferon este contraindicat femeilor gravide, este important ca atât viitoarea mamă,cât și medicul să cunoască despre existența vreunei infecții cu virusul hepatic B sau C.
– Dozările anticorpi citomegalovirus – pentru a depista infecția, se determină anticorpii IgM și IGg, primii fiind un indiciu al prezenței virusului, iar cei din urmă fiind utili pentru screening-ul statusului imun. În cazul infectării fătului aflat în uter, acesta poate suferi malformații congenitale, însă cel mai frecvent, infecția se transmite în procesul de naștere, prin contactul nou-născutului cu secrețiile cervicale pline de mucus, sau postnatal, prin contactul cu saliva mamei ori în timpul alăptării.
– Dozările anticorpi listerioză – deși este o bacterie foarte răspândită, boala provocată de listerioză se întâlnește rar. Cele mai frecvente cazuri printre femeile gravide sunt semnalate în trimestrul III de sarcină, cauza fiind scăderea imunității de tip celular, specifică pentru această perioadă. Infecția se poate transmite transplacentar la făt sau pe cale intrauterină ori în timpul travaliului. Aceasta poate cauza nașterea prematură sau chiar moartea fătului în uter.
– Dozări anticorpi chlamydia și rubeolă – infecția cu cjhlamydia este una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală și odată luată de o gravidă, crește riscul de avort spontan, naștere prematură sau, la copilul deja născut, pneumonie și conjunctivită.
Rubeola este o infecție deosebit de contagioasă, dar marea majoritate a femeilor sunt vaccinate contra acestui virus sau au făcut imunitate datorită faptului că l-au avut în copilărie. Dacă faceți parte dintre persoanele care nu au anticorpi
împotriva rubeolei, va trebui să vă aflați sub monitorizarea atentă a medicului pe parcursul întregii sarcini, așa cum fătul poate fi afectat grav de această boală. Importanța acestor analize până la concepere nu este de neglijat, deoarece se interzice vaccinarea femeilor însărcinate.
– Dozări anticorpi toxoplasmoză – înainte de a concepe un copil, se recomandă efectuarea unei analize ce va arăta dacă sunteți seropozitivă sau seronegativă. Dacă faceți parte din prima categorie, nu aveți riscul de a transmite infecția fătului, iar dacă vă încadrați în categoria a doua, sunteți predispusă la contractarea ușoară a toxoplasmozei, ceea ce poate provoca anomalii cerebrale, oculare și hepatice copilului, iar în cazurile mai grave – pierderea sarcinii. Ca să evitați aceste riscuri, va fi nevoie de aplicarea anumitor măsuri profilactice.
– Serologia pentru sifilis – un test la fel de important ca și cele anterioare, datorită gradului înalt de contagiere a acestei boli, care se poate transmite fătului prin placentă. Urmările pot fi grave pentru copil: naștere prematură, leziuni neurologice observate tardiv și chiar moarte.
– Testarea pentru HIV – numărul femeilor cu HIV care rămân însărcinate crește de la un an la altul, iar copiii lor riscă să fie infectați fie în uter, fie în timpul nașterii, fie în timpul alăptării. Persoanele HIV pozitive au și ele dreptul să conceapă copii, dar trebuie să cunoască faptul că au această boală, precum și toate riscurile care o însoțesc. Dacă bebelușul s-a născut sănătos, OMS recomandă evitarea alăptării de către mama infectată și înlocuirea laptelui matern cu cel artificial.
– Testarea pentru gonoree – ca să evitați infecțiile neonatale la care este supus bebelușul în caz că sunteți bolnavă, este necesar să efectuați acest test până la concepție, iar în caz de diagnosticare a bolii, să o tratați.
– Examinarea pelvină – aceasta permite depistarea chisturilor, a inflamației ovarelor sau a altor anomalii uterine și tratarea lor până la sarcină, pentru a nu afecta sănătatea mamei și a fătului.
– Examenul secreției florei vaginale – se efectuează pentru a depista anumite afecțiuni și a le trata înainte ca femeia să rămână gravidă.
– Testul Babeș-Papanicolau: rezultatele acestuia vă arată dacă aveți sau nu cancer sau afecțiuni ce pot cauza această boală.
– Controlul stomatologic: este important pentru a asigura o dantură sănătoasă și a evita vizitele la dentist, stresul și durerea cauzate de durerile de dinți în sarcină.
Acestea sunt testele și examenele medicale ce trebuiesc efectuate pentru a concepe un bebeluș sănătos și a avea o sarcină fără complicații. Adresați-vă medicului ginecolog pentru a urma toți pașii necesari înainte de sarcină.
Comentarii
Categories: Fertilitatea