
9 august 2021 la 19:13
Virusul herpes simplex-câte tipuri există?
Virusul herpes simplex este un virus implicat la om în producerea infecțiilor acute și recurente oculare, orale și genitale. Transmiterea se face prin contact apropiat cu persoanele infectate. Virusul pătrunde în mucoase și se replică local. Evoluția clinică a infecției este variabilă, iar simtomele pot fi uneori minime și trece neobservate.
În 1960 s-a descoperit că există două tipuri distinctive de virus herpetic:
1.HSV I – asociat în principal cu infecții oculare și orale;
2.HSV II – determină leziuni genitale.
Ambele virusuri rămân într-o stare latentă și pot fi reactivate în cursul sarcinii.
Se consideră că frecvența infecțiilor congenitale cu HSV II este de 1 la 2000-5000 nasteri. Transmiterea infeției în primele săptămâni de sarcină se poate asocia cu pierderea sarcinii.
Screeningul pentru HSV IgG se face doar la gravidele care au factori de risc crescut pentru infecție.
Testul serologic poate identifica expunerea maternă, dar nu poate diferenția prezența bolii active de portajul asimptomatic al virusului și nici nu are valoare predictivă asupra riscului de transmitere a infecției prepartum sau intrapartum. Recomandările actuale indică operația cezariană doar la gravidele care au leziuni active în momentul nașterii.
*Antivirus herpetic I și II IgG. Anticorpii IgG încep să crească la 1-2 săptămâni dupa infecția primară, ating un maxim în 6-8 săptămâni, dupa care scad progresiv. Nivelul de anticorpi poate fi foarte scăzut sau nedetectabil în perioada dintre reactivări și în această situație se pot obține rezultate negative chiar în prezența unei expuneri anterioare la virus.
*Antivirus herpetic I și II IgM. Obținerea unui rezultat pozitiv indică o infecție activă. Optinerea unui rezultat echivoc impune repetarea recoltării peste 1-2 săptămâni.
Atît pentru antivirusul herpetic I și II IgM cît și pentru antivirusul herpetic I și II IgG, pentru determinarea unei seroconversiuni negative sau pozitive se vor recolta doua probe de sânge la un interval de 2-3 săptămâni, în faza acută și cea de convalescență a bolii.
Rezultatele serologice la virusu herpetic:
*IgM-, IgG- Este o situație potențial periculoasă, deoarece există riscul de infectare primară în perioada preconcepțională sau în timpul sarcinii.
*IgM-, IgG+ Este situația cea mai favorabilă, prezința imunității în lipsa riscului de infecției primară, nu prezintă riscuri pentru făt în timpul sarcinii.
*IgM+, IgG- Infecție primară, este necesar tratament de urgență al gravidei în timul sarcinii și al nou nascutului în perioada neonatală.
*IgM+, IgG+ Infecție secundară, nu prezintă riscuri atât de mari ca infecția primară, dar oricum necesită tratament.
La moment se constată o raspîndire mondială a infecțiilor tractului reproductiv, pentru diagnosticarea și evitarea consecințelor serioase ale anumitor infecții, vă invită să faceți o consultație ginecologică. Ginecolog.md vine întotdeauna în ajutor!
Comentarii
Categories: Boli și afecțiuni