Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Tu ce știi despre “ora magica” ?

3 decembrie 2018 la 16:59

Tu ce știi despre “ora magica” ?

Majoritatea întrebărilor care vin din partea graviduțelor aflate în ultimele luni de sarcină sunt legate de travaliu și nașterea propriu-zisă. Puține își imaginează ce ar putea să se întâmple imediat după ce vor aduce pe lume bebelușul mult așteptat. Prima ora de viața a nou-născutului mai este denumită “ora magică” .

Ce se întâmplă în prima oră după naștere:

– Are loc eliberarea placentei – imediat după ce naști, durerile din timpul travaliului și contracțiile uterine încetează, însă nu pentru mult timp. Peste circa 30 de minute, placenta se va desprinde de uter și va coborî spre vagin, pentru a fi eliminată. Din acest motiv, contracțiile se vor intensifica și vei avea senzația că naști din nou. Eliminarea placentei este însoțită de o cantitate mare de sânge, iar pentru a stopa hemoragia, moașa îți poate face masaj pe uter sau îți poate arăta cum să localizezi punctul care trebuie masat. Această procedură stimulează uterul să se contracte, iar vasele de sânge, care până la naștere alimentau placenta, să se închidă și să oprească sângerarea. În aceste momente este important și faptul ca vezica urinară să fie goală, iar dacă nu este așa, va trebui să depui un efort pentru a merge la baie. Dacă placenta ar rămâne în interiorul uterului, ar produce septicemia, ceea ce ar pune în pericol viața femeii.

– Primul contact cu bebelușul – potrivit studiilor efectuate de mai mulți cercetători, mama și copilul au hormonii foarte activi, ce se completează, făcând și mai puternică legătura dintre ei, care va rămâne pentru tot restul vieții. Totodată, proaspăta mămică rămâne încă într-o stare alterată de conștiință, un fel de amețeală accentuată de hormonii specifici nașterii și care o fac să fie atentă doar la pruncul său.

– Oxitocina atinge cote maxime – numită și hormonul dragostei, oxitocina contribuie la formarea atașamentului și al afecțiunii mămicii față de nou-născut. Tot aceasta o face pe femeie să se simtă cea mai fericită și împlinită că a adus pe lume o ființă. Din punct de vedere medical, anume hormonul respectiv ajută la expulzarea placentei, iar dacă acesta este insuficient, se va recurge la injecțiile cu oxitocină. Oxitocina se eliberează simultan cu prolactina – hormonul maternității. Totodată, bebelușul produce și el o doză de endorfine, ce intensifică dependența dintre cei doi.

– Alăptarea bebelușului – majoritatea experților sunt de părerea că nou-născutul trebuie să fie înmânat mămicii imediat după ce a fost adus pe lume, în cazul în care nu are nevoie de îngrijiri medicale speciale. Contactul cu pielea este foarte important pentru micuț, iar majoritatea tinerelor mămici știu cum să alăpteze din instinct, chiar dacă până atunci nu au mai făcut-o niciodată. La aceasta contribuie și starea de euforie în care se află femeia în prima oră după naștere.

– Îngrijirea bebelușului – imediat după naștere, medicii vor șterge atent copilul cu prosoape calde, iar după ce se vor asigura că este sănătos, îl vor înmâna mămicii ca să-l poată ține la piept sau pe abdomen, chiar pe piele, acoperit cu o plapumă subțire. Datorită contactului cu mama, bebelușii sunt foarte liniștiți și nu plâng practic deloc, în prima oră după naștere. După prima alăptare, de copil se va ocupa o asistentă, care îi va pune picături sau unguent special în ochișori, pentru a preveni infecțiile cauzate de bacteriile la care a fost expus în timpul nașterii. Apoi îl va cântări și îi va face o injecție cu vitamina K, pentru a optimiza coagularea sângelui. Tot asistenta îi poate măsura circumferința capului și lungimea.

Acestea sunt principalele momente care au loc în prima oră după naștere, atunci când gravida naște natural, iar bebelușul este sănătos.

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x