Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Tot ce trebuie să știi despre cupa menstruală!

13 octombrie 2018 la 18:15

Tot ce trebuie să știi despre cupa menstruală!

Tot mai des în ultima perioadă se discută despre cupa menstruală și practicitatea acesteia pentru femeie în zilele critice. Astăzi medicul ginecolog vă explică beneficiile dispozitivului respectiv și cum trebuie folosit corect, pentru un confort maxim.

Cupele menstruale vin ca o alternativă a absorbantelor și tampoanelor, fiind mult mai practice și confortabile decat ultimele. Deși în alte țări sunt utilizate de zeci de ani, la noi au devenit cunoscute abia recent, însă capătă o popularitate tot mai mare pe zi ce trece. Motivele sunt simple: prețul redus, posibilitatea de a le reutiliza și lipsa necesității de a le schimba la fiecare câteva ore.

Ce este o cupă menstruală

Este un dispozitiv din silicon, foarte flexibil și cu suprafață fină, folosit în zilele critice pentru a colecta sângele menstrual. În pofida faptului că are dimensiuni mai mari decat ale unui tampon, cupa se mulează pe pereții vaginali și nu se simte. În plus, este și practică – poate colecta de 3 ori mai mult sânge decât un tampon și o puteți purta până la 12 ore. Iar după utilizare nu o aruncați, ci o utilizați din nou, la următoarele menstruații, ani la rând.

Cum folosiți cupa menstruală

Dacă ați cumpărat cupa și vreți să o folosiți pentru prima oară, este necesar să o spălați întâi cu apă și săpun și să o fierbeți timp de 5-10 minute. Apoi o lăsați să se răcească și o introduceți în vagin cu mișcări ușoare, până simțiți că stă bine și nu cade. Când veți dori să o scoateți, va trebui doar să apăsați la baza ei și atât.

La prima utilizare nu este recomandat să o purtați toate 12 ore, deoarece organismul dvs abia se adaptează la noul dispozitiv. În plus, menstruația la fiecare femeie este individuală, la unele sângerările sunt mai abundente, la altele –dimpotrivă. Este important sa stabiliți pentru dvs intervalul la care va fi nevoie să goliți cupa. După golire spălați-o cu apă sau ștergeți-o cu șervețele pentru zona intimă. Între menstruații este indicat să o sterilizați din nou prin fierbere.

Nu uitați să păstrați igiena și să spălați mâinile bine înainte de a scoate cupa. Dacă dispozitivul a fost introdus corect în vagin, acesta formează un vid și sângele nu trebuie să curgă pe alături.

Cum alegeți cupa menstruală potrivită

În comerț veți găsi o gamă vastă de cupe mestruale, de diferite mărimi. Pentru a face alegerea potrivită, va trebui să țineți cont de constituția dvs, de faptul dacă ați născut sau nu și de fluxul de sânge în zilele menstrei. Însă cel mai bine este să vă consultați inițial cu medicul dvs ginecolog.

De ce să optați pentru o cupă menstruală:
– Are un cost redus față de cheltuielile pe care le aveți pentru a procura absorbante sau tampoane. Prețul mediu al unei cupe este de 120 lei și poate fi utilizată timp de circa 10 ani;
– Este practică – poate fi folosită până la 12 ore și reprezintă un mare plus dacă sunteți o persoană activă și vă aflați mult timp în afara casei;
– Este confortabilă la purtat – nu se simte practic deloc dacă este introdusă corect;
– Este hipoalergenică – nu are contraindicații în cazul femeilor sensibile;
– Evitați riscul dezvoltării sindromului șocului toxic, ce apare în cazul utilizării tampoanelor interne;
– Uitați de iritații și uscăciune vaginală, pe care le resimțeați atunci când foloseați tampoane;
– Este ecologică.

Majoritatea femeilor care au încercat cupa menstruală, nu au mai renunțat la ea. Dacă aveți dubii că este potrivită și pentru dvs, este bine să le discutați cu medicul ginecolog.

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x