Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Testul de toleranță la glucoză în sarcină?!

21 aprilie 2022 la 18:39

Testul de toleranță la glucoză în sarcină?!

În timpul sarcinii, întregul organism este supus unor modificări care necesită efectuarea unor teste şi investigaţii. Printre testele efectuate se numără şi gradul de toleranţă la glucoză. Testul de toleranţă la glucoză poate fi utilizat pentru a depista diabetul de tip 2. Mai frecvent, o versiune modificată a testului de toleranţă la glucoză este utilizată pentru a diagnostica diabetul gestaţional – tipul de diabet care se dezvoltă în timpul sarcinii. Diabetul gestaţional este definit ca orice tip de intoleranţă la glucoză care apare sau este recunoscut pentru prima dată în timpul sarcinii. După naştere cele mai multe paciente revin la o toleranţă normală la glucoză. Este foarte important să se depisteze această condiţie pentru a reduce atât complicaţiile materne cât şi morbiditatea şi mortalitatea perinatală (naştere de copil mort, macrosomie, hipoglicemie, hiperbilirubinemie, hipocalcemie, policitemie).

Factorii de risc crescuți ai diabetul gestational fiind:

 • Indicele de masa corporal ≥ 25 hg/m2;
 • Antecedentele familiale ale diabetului zaharat și ale afecțiunilor cardiovasculare;
 • Antecedente personale de diabet gestațional în sarcinile anterioare;
 • Hipertensiune arterială;
 • High density lipoproteins HDL<35 mg/dL și/sau trigliceride ≥ 250 mg/dL;
 • Sindrom al ovarelor polichistice;
 • Rezistența tesuturilor periferice la acțiunea insulinei;
 • Nașterea anterioara a unui copil cu greutatea > 4,5 kg:
 • Diabetul gestațional la o sarcină anterioară.

Deși frecvent diabetul gestațional nu se manifestă, pot apărea următoarele simptome:

 1. Oboseală;
 2. Gură uscată;
 3. Sete;
 4. Urinezi des;
 5. Infecții recurente, cum ar fi candidoza orală;
 6. Vederea încețoșată.

Multe din aceste simptome sunt oarecum normale în timpul sarcinii și femeia nu le dă importanță până la diagnosticarea diabetului gestațional. Rezultă de aici necesitatea absolută de testare pentru diabet de sarcină în săptămânile 24-28 de sarcină.

De-a lungul timpului au existat controverse în ceea ce priveşte diagnosticul diabetului gestaţional. Până nu demult s-a considerat că nu există suficiente date care să justifice un screening universal în sarcină, astfel că testarea a fost recomandată numai la persoanele cu factori de risc. Cu toate acestea, au apărut recent date noi ca urmare a studiului multinaţional HAPO(Hyperglicemia and Adverse Pregnancy Outcomes). Studiul ce a inclus aproximativ 25 000 gravide a demonstrat că riscul de evenimente adverse materne, fetale şi neonatale creşte continuu odată cu glicemia maternă în intervalul 24-28 săptămâni de sarcină, chiar şi la valori ale glicemiei considerate anterior ca fiind normale în cursul sarcinii. Astfel dupa acest studio testul de toleranta la glucoza este recomandat tuturor gravidelor care nu sunt diagnosticate cu diabet anterior sarcinii.

Reevaluarea pacientelor cu diabet gestațional se face la 6-12 săptămâni după naștere, iar in cazul obținerii unor valori glicemice normale efectuarea testului TTGO la această categorie de paciente, susține diagnosticul retrospectiv al diabetului gestațional. Dacă în urma efectuării postpartum a testului se identifică valori modificate ale glicemiei, se stabilește diagnosticul de intoleranță la glucoză sau diabet zaharat conform criteriilor mentionate în cadrul testului de toleranță la adult.

În cele mai multe cazuri, femeile gravide beneficiază de primul test, cel de screening, în intervalul 24-28 săptămâni de sarcină (iar între 16-18 saptămâni daca a avut şi în trecut această problemă) care verifică existenţa diabetului gestaţional ce nu prezintă întotdeauna simptome. Ginecolog.md este alături de dumneavoastră în această perioadă importantă din viața fiecărei femei!

 

 

 

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia, Sfatul ginecologului

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x