Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Testul AMH îți arată ce șanse ai să rămâi însărcinată!

6 aprilie 2019 la 23:17

Testul AMH îți arată ce șanse ai să rămâi însărcinată!

Hormonul anti-muller (AMH) este produs de celulele stratului granulos ale foliculilor de creștere din ovare. Acest hormon ține în echilibru procesul de producere a ovulelor, astfel că acestea sunt eliberate la fiecare 28 de zile.

Anti-Muller hormon la femei este un marker important care indică capacitatea de a concepe (capacitatea funcțională și sănătatea ovarelor). Deoarece producția de AMH apare tocmai datorită foliculilor în creștere, nivelul hormonului din organism poate fi utilizat pentru a estima numărul de foliculi în creștere și cei care sunt în rezervă de ovare (foliculi primordiali).

Nivelurile de AMH reflectă numărul total de ovocite disponibile în ovar. Până la începutul pubertății corpului feminin, hormonul are o concentrație constantă. Creșterea valorilor substanței are loc în perioada pubertală, concentrația maximă la femei ajungând la vârsta de 20-30 de ani. După 40 de ani, femeile încep să intre treptat în menopauză, astfel încât concentrația se reduce la minim datorită schimbărilor legate de vârstă.

Testarea hormonului anti-mullerian (AMH) este o simplă analiză de sânge care indică șansele de a rămâne însărcinată, fiind un marker semnificativ al rezervei ovariene. Dacă nivelul este redus, suferă funcția de reproducere și maturizare a foliculilor, ceea ce duce la infertilitate.

Orice femeie tânăra, între 25-27 de ani, ar trebui să îşi testeze rezerva ovariană, să ştie în timp util cât de mult poate amâna momentul concepţiei.

Normele hormonului anti-Muller AMH la femei depind de funcționarea ovarelor. Dacă conținutul hormonului anti-mullerian este sub normă, există o probabilitate de epuizare mai rapidă a foliculilor primordiali și dezvoltarea menopauzei timpurii. În consecință, funcția principală a hormonului AMH anti-Muller la femei este controlul rezervelor ovariene.

Rezerva ovariană reprezintă capacitatea ovarelor de a produce ovule pentru a fi fertilizate, rezultatul final urmând să fie o sarcină sănătoasă. Rezerva ovariană nu se referă doar la numărul de ovule, ci și la calitatea lor. Deși în mod normal rezerva ovariană se diminuează odată cu vârsta, în anumite cazuri aceasta este scăzută încă de la naștere. Mai mult, un mod de viață nesănătos și prezența afecţiunilor ginecologice netratate determină o pierdere mai accelerată a rezervei ovariene.

Când este indicată testarea AMH?
Testarea AMH se recomandă femeilor în următoarele cazuri:
– când femeia se apropie de vârsta de 35 de ani și vrea să afle care este rezerva ovariană pentru a-și planifica sarcina;
– când a suferit o intervenție chirurgicală la nivelul ovarelor;
– dacă în familie sunt cazuri de menopauză precoce sau au deja semne de menopauză prematură;
– evaluarea funcției ovariene în cazul sindromului ovarelor polichistice;
– stabilirea diagnosticului și monitorizarea tratamentului cancerului ovarian;
– probleme de fertilitate.

Factorii care conduc la creșterea concentrației de AMH la femei sunt: tumori ovariene, debutul târziu al pubertății, defectele aparatului receptor la hormoni sexuali, ovare polichistice. Nivel prea ridicat al hormonului anti-muller poate duce la dezvoltarea sindromului de hiperstimulare ovariană.

Scăderea nivelului de AMH este influențată de factori precum: obezitate în perioada de reproducere; organe genitale subdezvoltate, pubertate prematură. Semnele unui hormon anti-mullerian scăzut sunt ciclu menstrual neregulat, lungă absență a sarcinii, oboseală constantă, bufeuri.

Conform rezultatelor testului, oricare devieri indică prezența diferitelor probleme, a proceselor patologice şi necesită intervenție medicală. Ridicarea nivelului hormonal nu este posibilă în cazul menopauzei precoce, însă este posibilă tratarea promptă a bolilor care au cauzat abaterea.

Cea mai delicată metodă de conservare este utilizarea contraceptivelor orale – în timpul consumului acestora nu apare ovulația. În consecință, nivelul hormonului anti-muller este neschimbat.

Evaluarea rezervei ovariene prezintă importanţă atât pentru fertilizarea in vitro cât şi pentru orice femeie care se adresează specialistului în vederea evaluarii potenţialului său de fertilitate. Pentru a evita riscul de a planifica o sarcină care, din punct de vedere biologic, nu mai poate fi obținută la momentul dorit, se recomandă testarea preventivă a potențialului fertil.

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia, Sfatul ginecologului

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x