Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Stresul în sarcină: ce ar trebui să știți?

23 februarie 2022 la 23:22

Stresul în sarcină: ce ar trebui să știți?

Sarcina în viața oricărei femei vine cu o anumită doză de îngrijorare și este firesc într-o perioadă atât de delicată care urmează să îți schimbe viața în mod semnificativ. Problemele care pot genera stresul acoperă o gamă largă:

  • Probleme în relație;
  • Probleme financiare;
  • O sarcină neplanificată;
  • Schimbările fizice ale sarcinii;
  • O sarcină complicată;
  • Dificultăți în relația cu familia;
  • Păstrarea sarcinii în primul trimestru;
  • Starea de sănătate a copilului, posibile sindroame genetice.

Mamele care au fost stresate sau anxioase în timpul sarcinii sunt mai vulnerabile la dezvoltarea depresiei postnatale. Stresul cronic poate afecta și sănătatea mamei și poate înclude:

  1. Dureri de cap;
  2. Probleme cu somnul în sarcină;
  3. Respirație rapidă și un puls rapid;
  4. Gânduri obsesive;
  5. Griji sau anxietate;
  6. Furie;
  7. Probleme alimentare.

Efectele stresului constant se vor răsfringe nu doar asupra mamei dar și asupra fătului.

Atunci când ești stresata corpul uman elimină hormoni pentru a face față stresului.

Anumiți hormoni de stres pot avea un rol în provocarea anumitor complicații ale sarcinii afectând sistemul imunitar, care ne protejează de infecții.

Multe teorii se concentrează în jurul hormonului numit cortizol. Cortizolul tinde să fie crescut la persoanele care sunt stresate. Același lucru se întâmplă și în timpul sarcinii, iar placenta care alimentează fătul cu substanțe nutritive poate deasemenea să elibereze hormoni de stres CRH, ca urmare o cantitate întră în lichidul amniotic și ajunge în metabolismul fătului. Acest hormon poate stimula dezvoltarea fătului, dar în anumite circumstanțe această creștere poate avea consecințe negative. Creșteriile de cortizol peste medie în timpul sarcinei ar putea provoca un avort spontan.

Stresul prelungit la mamă declanșează o cascadă de reacții care are capacitatea de a genera particularități de dezvoltare discrete ale creierului viitorului bebelus, ceea ce pe termen lung se poate asocia cu diverse tulburări funcționale. Practic fătul se pregătește să vină într-o lume pe care mama o consideră periculoasă, stresantă, un copil programat hormonal să se nască într-un asemenea mediu este hipervigilent, este hiperactiv, manifestă o agresivitate sporită.

În concluzie efectele nocive ale stresului asupra sarcinii și a bebelusului sunt:

– Avort spontan;

– Naștere prematură;

– Travaliu prelungit;

– Greutate redusă la naștere;

– Probleme legate de dezvoltarea cognitivă a copilului;

– Probleme legate de dezvoltarea emoțională a copilului.

Pentru a gestiona stresul în sarcină, medicii recomandă viitoarelor mămici să adopte un stil de viața sănătos și cu mult somn. Descoperind care este adevărată cauză a stresului, aceasta trebuie omisă prin relaxare și să simplifice viața delegând din responsabilități.

 

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia, Sfatul ginecologului

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x