Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Știai care sunt testele de evaluare a fertilității?

1 august 2018 la 19:36

Știai care sunt testele de evaluare a fertilității?

Tot mai multe cupluri se confruntă cu probleme legate de fertilitate. Cauzele sunt diferite, însă una dintre cele mai frecvente ține de vârsta pacientelor, care amână sarcina pentru a se realiza întâi în plan profesional, material etc. Totuși, odată cu acest fenomen negativ evoluează și medicina, care ne pune la dispoziție o gama largă de investigații pentru a diagnostica și trata corect infertilitatea.

Un cuplu se consideră infertil dacă după ce, cel puțin un an în care a avut relații sexuale regulate și neprotejate, sarcina nu a apărut pe cale naturală. Dacă vă cofruntați cu o asemenea situație, primul pas important este să vă adresați medicului ginecolog, care va efectua întâi un control fizic, apoi vă va recomanda investigațiile necesare.

Iată ce teste și analize includ investigațiile de fertilitate:

* Analize de sânge pentru a determina profilul hormonal – măsoară concentrația diferitilor hormoni responsabili de obținerea unei sarcini.

Investigația prevede următoarele analize:

– FSH – hormonul de stimulare foliculară, care are rolul de a regla cliclul menstrual și de a produce ovule la nivelul ovarelor.

– Lh – hormonul luteinizant, care reglează și stimulează creșterea și buna funcționare a ovarelor.

– TSH – hormonul de stimulare tiroidiană – depistează afecțiunile tiroidiene.

– Prolactina – un hormon secretat de hipofiză, funcția principală a acestuia fiind de a declanșa și menține lactația. În timpul sarcinii, valoarea acestuia creste constant și scade după naștere.
La fel prolactina poate fi masurată in cazul in care pacienta prezintă tulburări de menstruație sau alte probleme care poate afecta ovulația.

– Estradiolul – valoarea acestui hormon este utilă pentru monitorizarea ovulației. Are valori mari în timpul sarcinii.

– AMH – reprezintă un marker important al rezervei ovariene. Cunoscut și ca hormon anti-Mullerian, el măsoară rezerva ovariana
și estimează care este intervalul până la menopauză. AMH nu oferă informații asupra calității rezervei ovariene.

– Progesteronul – determinarea nivelului de progesteron reprezintă cel mai bun test de confirmare a producerii ovulaţiei.

– Testosteronul – este principalul hormon androgen, rolul său primordial fiind de precursor al estrogenilor. Nivelul scăzut al acestuia cauzează scăderea libidoului, iar excesul poate determina infertilitate.

* Cariotipul – testul genetic efectuat cu scopul de a examina structura cromozomilor pentru a detecta eventuale anomalii, unele dintre acestea făcând imposibil procesul de concepție.

* Ecografia transvaginală – specialistul vizualizează
cavitatea uterină și poate depista existența unor eventuale anomalii ale ovarelor sau uterului.

* Histerosalpingografia – stabilește gradul de permeabilitate a trompelor uterine. Blocarea acestora nu reprezintă pericole pentru sănătate, dar cauzează infertilitatea la femei. Așadar, este una dintre primele investigații recomandate, luând în calcul și faptul că fără trompele uterine nu este posibilă sarcina nici pe cale naturală, nici prin intermediul inseminării artificiale.

* Testul CA 125 – este o analiză de sânge ale cărei valori mărite pot fi cauzate fie de prezența endometriozei, fie a unei boli inflamatorii pelvine. Diagnosticul de endometrioză
se stabilește doar în urma operației laparoscopice, însă analiza CA 125 reprezintă primul indiciu pentru a o efectua.

* Teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală – este vorba despre testele urinare și evaluarea unor mostre de țesut de la nivelul colului uterin.

* Testul postcoital – analizează mucusul cervical după un contact sexual pentru a determina dacă spermatozoizii sunt vii și se pot deplasa prin mucus. Testul se efectuează cu o zi înainte sau chiar în ziua ovulației.

* Testul pentru detectarea anticorpilor plasmatici – se efectuează pentru a detecta anticorpii antispermatici în sânge sau secrețiile vaginale.

De asemenea, medicul ginecolog poate recomanda și o monitorizare ecografică
lunară a ovulației, pentru a se asigura că aceasta are loc, în lipsa sa fiind imposibilă sarcina.

Comentarii

Categories: Sfatul ginecologului

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x