Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Steriletul ca metodă de contracepție. Avantaje și dezavantaje?!

10 noiembrie 2017 la 19:04

Steriletul ca metodă de contracepție. Avantaje și dezavantaje?!

Una dintre cele mai eficiente metode de contracepție, frecvent utilizată este dispozitivul intrauterin sau steriletul. Acesta se consideră o protecție sigură împotriva unei sarcini nedorite și are o serie de avantaje, dar și unele dezavantaje pentru organismul feminin, pe care le vom prezenta mai jos. Dacă ați decis să optați pentru această modalitate de contracepție, consultați medicul ginecolog.

Steriletul reprezintă un mic dispozitiv din plastic sau metal, sub forma literei T, care se amplasează în uter și previne sarcinile neplanificate. Pacienta poate alege între două forme de dispozitive intrauterine: cele din cupru și cele hormonale.

Dispozitivul intrauterin din cupru eliberează o cantitate mică de cupru în uter și previne fertilizarea prin deteriorarea și distrugerea spermatozoizilor și prin îngroșarea mucusului de la nivelul colului uterin. Astfel sperma nu ajunge în uter. În perioada de ovulație acesta împiedică implantarea ovului fecundat în mucoasa uterului. Steriletul din cupru poate servi în mediu 5-7 ani.

Dispozitivul intrauterin hormonal eliberează levonorgestrel în uter, împiedicînd astfel ovulația, precum și fecundarea. Dispozitivul poate servi pentru o perioadă de pînă la 5 ani.

Eficiența steriletului
Eficiența dispozitivelor intrauterine este una destul de înaltă atunci cînd pacienta respectă măsurile de întreținere, igiena corespunzătoare și se adresează medicului la apariția primelor nereguli. Potrivit statisticii, doar 2 din 1.000 de femei care au folosit dispozitive intrauterine hormonale au rămas însărcinate în primul an de utilizare, iar în cazul instalării steriletului din cupru – doar 6 din 1.000 de femei.

În cazul în care, totuși, are loc fecundarea ovulului, sarcina se păstrează, întrucît dispozitivul intrauterin este expulzat din uter, fără ca pacienta să observe acest lucru. Este posibil ca steriletul să-și modifice poziția în primele luni după inserare, dacă a fost montat imediat după naștere sau dacă pacienta nu a avut nici o sarcină.

Avantajele utilizării dispozitivelor intrauterine:
– raportul cost-eficacitate și perioada îndelungată de utilizare,
– riscul minor de sarcină extrauterină.
Alte avantaje ale utilizării steriletului hormonal:
– scade volumul sîngerărilor menstruale, diminuează crampele,
– previne hiperplazia endometrială și cancerul endometrial,
– ameliorează endometrioza,
– exclude creșterea în greutate.

Dezavantajele utilizării dispozitivelor intrauterine:
– expunerea la bolile cu transmitere sexuală,
– amplificarea sîngerărilor sau crampelor menstruale în unele cazuri atunci cînd se utilizează steriletul din cupru,
– perforarea uterului – în cazuri extrem de rare (1 din 1.000 de femei). Acest lucru se întîmplă, de obicei, în momentul inserării dispozitivului, astfel că acesta poate fi eliminat imediat de către medic,
– expulzarea steriletului – se întîmplă rar, la 20 din 1.000 de femei, în primul an de utilizare. Cauza poate fi inserarea dispozitivului imediat după naștere sau la pacientele care nu au avut nici o sarcină.
– apariția unor reacții hormonale adverse similare cu cele provocate de contraceptivele orale (sensibilitatea sînilor, modificări de dispoziție, dureri de cap, acne). Acestea, însă, dispar după primele luni de utilizare.

Inserarea și eliminarea dispozitivelor intrauterine

Steriletul poate fi inserat în uterul pacientei doar de către medicul ginecolog, în cabinetul pentru proceduri și doar în urma unui examen medical minuțios. De asemenea, pentru a fi sigură că a ales metoda de contracepție potrivită, pacienta urmează să adreseze specialistului toate întrebările pe care le are și să revină la un consult ori de cîte ori este necesar. Procedura de introducere a dispozitivului este recomandată în zilele după încetarea menstruației. Totodată, medicul v-ar putea recomanda un antibiotic, în scopul prevenirii unei posibile infecții.

Îndepărtarea steriletului, la fel ca și inserarea, se face doar de către medic. Este contraindicat să efectuați eliminarea dispozitivului intrauterin în condiții casnice. Acest lucru ar putea cauza prejudicii grave sănătății dvs. Dacă urmează să înlocuiți steriletul, trebuie să vă adresați la ginecolog. Inserarea unui nou dispozitiv nu va avea loc imediat după îndepărtarea celui vechi, la necesitate.
Informații adăugătoare despre utilizarea steriletului, precum și avantajele și dezavantajele acestei metode de contracepție puteți solicita de la medicul dvs. ginecolog.

Comentarii

Categories: Contracepția, Sfatul ginecologului

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x