Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Schimbările fizice și emoționale în sarcină?!

1 februarie 2017 la 13:29

Schimbările fizice și emoționale în sarcină?!

Sarcina este o perioada din viata femeii care pe linga faptul ca simbolizeaza un nou membru al familiei, mai presupune si schimbari majore in starea fizica si psiho-emotionala a viitoarei mamici. O femeie se poate transforma, in cele 9 luni, asa incat sa devina de nerecunoscut, chiar si pentru sine.
Pentru gravida indeosebi, este foarte important sa stie la ce se poate astepta din momentul conceperii fatului si pina la nastere. Aceasta informatie este semnificativa si pentru membrii familiei, ca sa poata reactiona corect. In acest articol va prezentam schimbarile care au loc in organismul femeii si cum alterneaza starile emotionale.

Modificarile fizice ale gravidei:
✔Amenoreea – absenta ciclului menstrual,
✔Modificari ale sinilor, formei, marimii acestora, scurgeri neobisnuite,
✔Toxicoza din primele luni de sarcina,
✔Cresterea treptata a dimensiunilor burtii,
✔Starea accentuata de oboseala,
✔Constipatia,
✔Urinarea frecventa,
✔Durerile de cap,
✔Scurgerile vaginale,
✔Afectiunile dintilor si gingiilor,
✔Afectiuni ale pielii,
✔Contractiile Braxton Hicks,
✔Dureri de spate,
✔Crampe in abdomenul interior,
✔Inrautatirea vederii,
✔Cresterea activitatii inimii, care este nevoita sa pulseze mai mult sange catre fat,
✔Probleme cauzate de inrautatirea circulatiei sangvine – crampe la muschii picioarelor, carcei, varice, hemoroizi, edemele mainilor si picioarelor,
✔Afectiuni ale tractului respirator – lipsa de aer.

Schimbarile de ordin psihologic si emotional:
Din cauza hormonilor estrogen si progesteron, femeia resimte schimbari si la nivel psiho-emotional, nu intotdeauna dintre cele mai pozitive. Iata care sunt acestea:
• Schimbari bruste de dispozitie – sunt mai frecvente in primul trimestru, gravida poate sa rida, iar peste cateva clipe, sa inceapa a plinge fara a avea un motiv. Se intimpla din cauza fluctuatiilor bruste ale hormonilor in organism.
• Cresterea nivelui de stres si anxietate– de la caz la caz, in dependenta de personalitatea gravidei. Multe femei la inceput si la sfirsit de sarcina isi faci mari griji pentru fat si au o teama sporita pentru siguranta acestuia.
• Scaderea imaginii de sine – se intimpla la unele femei, din cauza kilogramelor pe care le adauga in sarcina si a modificarilor pe care le suporta silueta, sau daca gravida se confrunta cu unele probleme ale pielii sau sufera de edeme ale mainilor, picioarelor, fetei.
• Fluctuatii ale dorintei sexuale – apetitul sexual scade la inceput de sarcina, apoi creste, apoi iar scade, in ultimele luni de graviditate.
• Apatia si letargia – aceste doua stari pot aparea la unele viitoare mamici inca la inceputul sarcinii. Gravida simte ca este extenuata si are o dispozitie proasta.
• Dorinta de a avea o legatura mai strinsa cu partenerul, odata cu evolutia sarcinii, necesitatea de a-l avea mereu alaturi si ingrojararea fata de interesul lui fata de ea.
• Diverse vise ciudate in timpul somnului – ele reflecta starile emotionale ale femeii si fricile sale vizavi de sarcina si tot ce e legat de aceasta.
• Insomnia – cauzata de unele simptome care creeaza disconfort (carcei, edeme) sau de emotii, griji, stres.
• Depresia – restrictiile impuse de sarcina, cum ar fi mobilitatea redusa, restrictiile alimentare etc., schimbarile majore in organism, precum si fluctuatiile hormonilor pot duce la aparitia depresiei, care nu trebuie deloc neglijata. Partenerul in acest caz, este cel care trebuie sa observe schimbarile de stare ale gravidei si sa le discute in cuplu.

Totodata, nu trebuie neglijate vizitele regulate la medicul care va ghideaza in sarcina. Este necesar sa il puneti la curent cu tot ceea ce va nelinistete si va provoaca temeri. Medicul va va oferi sustinerea si informatia necesara pe parcursul intregii sarcini.

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x