Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Sarcină la vârsta adolescenței?!

20 martie 2022 la 23:09

Sarcină la vârsta adolescenței?!

Aducerea pe lume a unui copil este cu siguranță cel mai frumos sentiment pe care îl poate trăi o femeie, dar atunci când sarcina apare în adolescență situația este diferită. De cele mai multe ori, această sarcină este nedorită, provocată dintr-un abuz sexual sau lipsa educației sexuale.
Sarcina în adolescență este sarcina care survine la tinerele de până la 19 ani, care au contacte sexuale neprotejate și rămân însărcinate intenționat sau neintenționat.
Majoritatea sarcinilor în adolescență se întâmplă din cauza lipsei educației sexuale, adolescenții nu folosesc metode de contracepție sau le folosesc greșit.

Sarcina în adolescență este o problemă globală, ce apare în toate țările mari, mici, sau mijlocii, cu toate acestea riscul de sarcină la adolescente este mai mare în zonele afectate de sărăcie.
Pentru a evita sarcina în adolescență este foarte important ca tânăra să aibă un adult pe care să se bazeze, în care să poată avea încredere. În același timp este necesar accesul la informații despre anatomia corpului, educație despre propria sexualitate, despre modalitățile de apariție a unei sarcini și consecințele apariției unui sarcini la un organism în dezvoltare.

Pentru un băiat adolescent faptul că va deveni tată poate fi un eveniment înfricoșător care să-i schimbe complet viața. Cei mai responsabili își pot face griji cu privire la implicațiile privind urmarea studiilor și câștigarea unui trai pentru întreținerea partenerei și copilului. Alții aleg să nu se intereseze deloc de soarta mamei adolescente, ceea ce îngreunează și mai mult situația acesteia. De multe ori în aceste situații adolescenta abandonează copilul după naștere.
Primele semne care pot suspecta o sarcina este întirzierea ciclului menstrual mai mult de o lună și jumătate. Multe adolescente nu realizează acest lucru întrucât este posibil să aibă sângerări foarte ușoare în primele câteva săptămâni de sarcină.

Semnele de sarcină includ:
• Un ciclu menstrual foarte scurt, cu sângerări ușoare;
• Sensibilitate la nivelul sânilor și mameloanelor;
• Greață, de multe ori dimineața;
• Vărsături;
• Senzație de amețeala;
• Leșin;
• Senzație de oboseală;
• Balonarea abdomenului.

O sarcină sănătoasă durează 38-40 de săptămâni. Un copil care este nascut înainte de 37 de săptămâni este considerat prematur. Mamele adolescente sunt mai susceptibile de a da naștere copiilor prematuri. Uneori, acești copii nu dispun de dezvoltarea completă a organismului, plămănilor și creierului, ceea ce pot genera probleme de dezvoltare în copilărie și de sănătate pe întreaga viață.

Atunci când vine vorba de mamă, sarcinile în adolescență sunt însoțite de următoarele riscuri:

1. Incidența crescută a preeclampsiei, travaliului prematur, care de multe ori duc la limitarea creșterii fătului.
2. Anemia-o reducere a numărului de celule roșii din sânge. Acest lucru o va face pe gravidă să se simtă slăbită și obosită, și poate afecta dezvoltarea copilului.
3. Deces în timpul sarcinii sau la naștere.
O cauza a acestor fenomene ar fi faptul că adolescentele au tendința de a neglija îngrijirea prenatală, în mod frecvent fiind consumatoare de tutun sau alcool, medicamente interzise sau nerecomandate în sarcină. Este posibil ca în multe cazuri, administrarea terapiei contracepționale să se facă chiar în timpul sarcinii, când adolescenta nu știe sau nu vrea să creadă că ar fi însărcinată. În plus, aceste fetițe pot avea rate mai mari de boli cu transmitere sexuală.
Adolescentele rămase gravide, de obicei nu împărtășesc situația în care se află și nu obțin astfel ajutorul și sprijinul de care au nevoie, simțindu-se izolate și deprimate. Acest lucru duce la anumite probleme acasă și la școală. Multe adolescente gravide renunță la școală, iar unele nu-și vor mai continua studiile.

Dacă ați rămas însărcinată, este important să discutați cu un membru al familiei despre acest lucru. Indiferent de vârstă, puteți solicita sfaturi de la medicul de familie și medicul ginecolog care vor veni în ajutor. Asigurați-vă că mergeți la toate controalele medicale și urmați toate recomandarile medicale.

 

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia, Sfatul ginecologului

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x