Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Sarcina după un avort: cît de curînd?

16 septembrie 2018 la 8:41

Sarcina după un avort: cît de curînd?

Pierderea unei sarcini este o dramă pentru întreaga familie, dar mai ales pentru femeie, care suferă nu doar din punct de vedere psihologic, ci și fizic. În afară de depresie, aceasta se poate confrunta și cu un dezechilibru hormonal, care determină dereglări ale ciclului menstrual și a perioadelor de ovulație. Medicul ginecolog vă vorbește astăzi despre perioada de recuperare și când puteți concepe din nou, după un avort spontan.

În termeni medicali, pierderea unei sarcini poartă denumirea de avort spontan. Potrivit datelor statistice, fiecare a 10-a femeie pierde o sarcină în timpul vieții, iar riscurile sunt mai mari odată cu înaintarea în vârstă. Cea mai frecventă cauză este anomalia cromozomială.
De obicei, atunci când embrionul suferă de o anomalie cromozomială, acesta se oprește in evoluție, iar sacul embrional se elimină singur. Sângerările se reduc, iar durerile dispar rapid. Însă în unele cazuri, organismul pacientei nu elimină tot țesutul, fiind vorba despre avortul incomplet. Simptomele care vă indică necesitatea adresării urgente la medic sunt sângerările continue în volum sporit și durerile accentuate. Soluția propusă în această situație este chiuretajul – o intervenție chirugicală scurtă, efectuată sub anestezie.
Medicul ginecolog recomandă evitarea spălăturilor vaginale și a contactelor sexuale în primele două săptămăni după pierderea sarcinii. Simptomele care vor însoți perioada de după avort sunt durerile ușoare în abdomen și sângerările, starea de oboseală și depresia. Dacă apare febra sau secrețiile vaginale devin abundente și capătă un miros specific, iar sângerările sunt puternice și se intensifică durerile abdominale, trebuie să vă adresați urgent la doctor. Solicitați un consult specializat și în cazul în care după două luni de la producerea avortului spontan, menstruația încă nu a revenit.

După un repaus de cel puțin 14 zile de la viața sexuală, puteți reveni la aceasta, dar folosiți neapărat una dintre metodele de contracepție, până se va reface organismul. Dacă doriți să concepeți un copil în timpul apropiat, puteți opta pentru prezervativele masculine sau cele feminine. În caz contrar, puteți administra contraceptive hormonale sau introduce un sterilet, după consultarea în prealabil cu medicul ginecolog.

Timpul minim de recuperare fizică pentru a putea prinde o nouă sarcină constituie 2-3 cicluri menstruale. Perioada de recuperare emoțională este, însă, individuală pentru fiecare femeie. Dacă aveți alte întrebări legate de avortul spontan și conceperea unui copil, ginecolog.md va ajută cu mare drag!

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x