Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Sarcina după o naștere: cit de curind?

19 iulie 2018 la 19:13

Sarcina după o naștere: cit de curind?

Sarcina și nașterea reprezintă un proces complex și destul de complicat, după care organismul femeii necesită o reabilitare completă.

Sunt o mulțime de factori care influențează starea de sănătate a proaspetei mămici, cum ar fi nașterea naturală sau prin cezariană, prezența sau absența ciclului menstrual, viteza de restabilire a organismului, posibilele complicații în timpul travaliului sau după naștere, starea psihologică. Așadar, situația este diferită pentru fiecare femeie în parte.

Când revine menstruația?

Sarcina are drept condiție obligatorie prezența menstuației, iar aceasta poate apărea la 6-8 săptămâni după ce ai dat viață bebelușului tău sau chiar mai devreme, dacă nu alăptezi. În cazul în care hrănești cu sân, menstruațiile pot reveni peste câteva luni, un an sau abia după ce ai înțărcat copilul. Însă, alăptatul nu poate fi considerat o metodă de contracepție sigură, așadar, dacă nu ești pregătită să prinzi o nouă sarcină în timpul apropiat, protejează-te corespunzător. Te poți consulta cu medicul ginecolog pentru a alege cea mai potrivită metodă.

În cât timp se refac organele genitale?

Uterul și cervixul suferă modificări substanțiale în timpul travaliului și al nașterii, iar din acest motiv, este nevoie de timp pentru vindecare. Spre exemplu, stratul intern al uterului este predispus la infecții imediat după ce ai născut și este recomandat să eviți contactele sexuale până la reabilitarea totală, care poate dura între 3 și 8 săptămâni. La fel, sexul crește riscul de deschidere a plăgii dacă ți s-a făcut epiziotomie sau dacă ai avut rupturi rectale sau vaginale.
Deci, ar fi bine să aștepți până la primul examen ginecologic, efectuat la 6 săptămâni, și abia după, dacă nu există contraindicații, să revii la viața intimă obișnuită.

Când ești pregătită moral?

Un alt aspect ține de starea psihologică a proaspetei mămici. Unele femei se confruntă cu depresia postnatală sau au o frică sporită de durere când se gândesc la sex. Altele se plâng de scăderea libidoului. Este important să discuți aceste temeri cu partenerul de viață și cu medicul tău, care va ști cum să te liniștească.

La cât timp după naștere este cel mai bine să concepi alt copil?

Potrivit specialiștilor, pauza minimă recomandată între două sarcini este de un an, dacă prima naștere a fost naturală. Dacă ai născut prin cezariană, este bine să iei o pauză de doi ani înainte de a concepe alt copil. În această perioadă, organismul tău reușește să se refacă în totalitate și să recapete forțele necesare pentru următoarele 9 luni de graviditate.
Indiferent cât de repede îți dorești să rămâi din nou gravidă, discută acest subiect cu medicul ginecolog, care te va ajuta să iei decizia corectă pentru tine și bebelușul tău.

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x