29 iulie 2024 la 6:27
Rolul perineului în viața intimă a unei femei!
Perineul este format dintr-un complex de mușchi situați în partea de jos a pelvisului femeii (bazinul).
Perineul, este profund implicat în intimitatea vieții unei femeii, de el depinde relația ei emotională cu sarcina, nașterea, calitatea vieții sexuale și a orgasmului.
De tonusul perineului depinde:
• Nașterea,
• Viața sexuală
• Sănătatea urogenitală.
Mușchii perineali sunt dispuși în trei straturi. Țesutul conjunctiv împreună cu mușchii asigură puterea de închidere în zona pelviană.
Perineul sau ”mușchiul feminității” este singura placă musculară orizontală din corpul femeii care poate fi contractată voluntar. Ea este reprezentată de un grup de mușchi cu funcții multiple:
• susțin organele abdomino-pelvine;
• asigură funcționalitatea celor trei sfinctere care o străbat: sfincter anal, vagin, uretră;
• un rol important în timpul nașterii;
• sunt implicați în relația intimă de cuplu.
În sarcină, tonusul perineului este influențat de creșterea lui în greutate, dar și slăbirea ligamentelor din cauza modificărilor hormonale, crește presiunea pe planșeul perineal, mai ales când gravida stă mult în picioare. De aceea, sunt foarte important de consolidat tonusul dar și cresterea elasticității acestor muschi prin exerciții adecvate.
Retonifierea perineului după naștere este foarte importantă pentru orice tânără mamă, pentru că ea pune bazele unei sănătăți urogenitale pe termen lung și a unei vieți intime fără probleme, dar și a altor nașteri fără impact negativ asupra părții intime a corpului ei.
Perineul mai poate fi afectat și de schimbările hormonale care se manifestă la premenopauză și menopauză.
Cele mai frecvente simptome de perineu slab sunt:
1. Incontinență urinară;
2. Prolapsul organelor urogenitale( uter, vezică, rect);
3. Vaginul slăbit;
4. Disfunctii in viata sexuala de cuplu.
Când o femeie simte că pierde prima ”picatura de urină” dacă ridică greutăți, râde în hohote, sare sau țopăie, este primul ”semnal de alarmă” care o anunță că perineul ei începe să dea semne și trebuie să înceapă să facă ceva pentru a nu lasă lucrurile să avanseze până la punctul în care soluția este intervenția chirurgicală.
Dar chiar și așa, orice femeie trebuie să știe că după o operație de perineu, dacă ea nu va face un program de gimnastică de tonifiere perineală, cu certitudine simptomele vor reapărea după un an.
Ginecolog.md are grijă de sănătatea ta mereu!
Comentarii
Categories: Fertilitatea