Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Pot ramine insarcinata daca…?

9 martie 2017 la 18:50

Pot ramine insarcinata daca…?

Sarcina este, probabil, cel mai minunat eveniment care se poate intimpla in viata unui cuplu cu relaxii serioase, dar nu fiecare femeie este pregatita sa ramina gravida in orice moment al vietii. Din diverse motive, fie ca este vorba despre aspectul financiar sau moral, partenerii, femei si barbati deopotriva, iau masuri pentru a evita o sarcina neplanificata. Insa asa cum singura metoda de contraceptie absolut sigura este abstinenta, deseori apar intrebari cu privire la diverse situatii legate de contactul sexual.


De cele mai dese ori, pacientele nu sunt sigure in ce conditii exista riscul sa ramina insarcinate si cand nu exista acest risc. Astazi medicul ginecolog va ofera raspunsuri la intrebarile legate de sex si sarcina.

☑ Pot ramine insarcinata chiar daca iau pastile anticonceptionale?
Da, exista aceasta posibilitate in cateva cazuri:
– Daca ati uitat sa luati pastila in una din zile sau la ora obisnuita. Daca administrati pastila mai tirziu, eficienta ei scade si trebuie sa luati masuri suplimentare de precautie.
– Daca administrati pastilele regulat, insa va confruntati cu voma sau diaree in urmatoarele 4 ore dupa ce ati baut contraceptivele, timp in care acestea ar trebui sa fie asimilate de organism.
– Daca in paralel cu anticonceptionalele luati si alte medicamente, cum ar fi cele prescrise ca tratament in cazul afectiunilor precum epilepsia, tuberculoza, infectiile sau pentru tensiune arteriala crescuta.
– Daca in paralel cu pastilele contraceptive, consumati anumite alimente sau plante. Unele plante precum sunatoarea, lemnul-dulce sau ignama diminueaza capacitatea de protectie a anticonceptionalelor, respectiv, daca utilizati remedii naturiste din aceste plante, ar fi mai bine sa folositi si alte metode de protectie. Dintre alimente, grapefruitul consumat in cantitati mari se considera ca influenteaza negativ capacitatea de protectie a anticonceptionalelor impotriva unei sarcini nedorite.
☑ Pot ramine insarcinata daca am sterilet?
Cazurile in care femeile ramin insarcinate folosind ca metoda de contraceptie steriletul sunt foarte rare, dar totusi exista. Steriletul poate iesi din cavitatea uterina. Potrivit statisticii, 4 din 100 de femei au avut surpiza de a depista ca dispozitivul nu mai este la locul lui asa cum a fost instalat de medic sau ca s-a alungit. In acest caz exista sansa de a ramine insarcinata.
☑ E posibil sa ramin insarcinata daca penetrarea are loc doar pentru cateva clipe?
Da, daca nu ati folosit prezervativul, teoretic este posibil acest lucru, desi sansele sunt foarte mici. In schimb, daca partenerul sufera de boli sexual transmisibile, transmiterea acestora va este garantata.
☑ Este posibil sa ramin insarcinata in urma unei preejaculari?
Parerile sunt impartite. Unele cercetari in domeniu demonstreaza ca lichidul prespermatic contine spermatozoizi, respectiv, sansa de a ramine gravida este mare. Alte studii dimpotriva, neaga acest lucru. Insa daca doriti sa evitati surprizele, ginecologul recomanda sa luati masuri suplimentare de precautie, mai ales ca majoritatea barbatilor nu pot controla eliminarea lichidului prespermatic.
☑ Este posibil sa ramin insarcinata daca facem sex fara penetrare?
Acest gen de contact sexual presupune doar atingerea, lipirea organelor genitale ale partenerilor, dar fara penetrare. Atentia maxima trebuie sa fie atunci cand barbatul ejaculeaza, daca macar o picatura de sperma patrunde in vagin, acest mic incident s-ar putea solda cu o sarcina. La fel, exista riscul contaminarii cu boli sexual transmisibile, in unele cazuri fiind suficient doar contactul piele-piele.
☑ Este posibil sa ramin insarcinata daca facem sex in apa?
Faptul ca va aflati in apa nu influenteaza in niciun fel patrunderea lichidului seminal in vagin, daca nu va protejati. Deci, exista riscul ca peste cateva saptamini sa aveti un test de sarcina pozitiv.
☑ Este real sa ramin insarcinata daca ejacularea a avut loc in apa?
Acest lucru este practic imposibil, deoarece sperma nu are capacitatea de a pluti prin apa pina va ajunge in zona vaginului. In apa fierbinte sau tratata cu solutii chimice, spermatozoizii pot supraietui doar pret de cateva secunde.
☑ Exista vreo legatura intre sarcina si orgasm sau lipsa lui?
Nu exista nicio legatura intre sarcina si orgasm. Femeia poate sa ramina insarcinata chiar daca nu simte placere maxima in timpul actului sexual. Fertilizarea ovului se produce indiferent daca ai orgasm sau nu.
☑ Daca partenerul ejaculeaza de mai multe ori la rind, acest lucru scade sansa de a prinde sarcina?
Raspunsul este un Nu ferm. In urma ejacularilor multiple poate scadea cantitatea de sperma, dar spermatozoizii necesari pentru insamintare ramin in numar suficient pentru fertilizare.Un singur mililitru de sperma contine 100 de miliarde de spermatozoizi.
☑ Spermazozoizii mor la contactul cu aerul?
Nu, spermatozoizii nu mor la contactul cu aerul, ci atunci cand se usuca lichiul seminal, iar ca acest lucru sa se intimpla este nevoie de cateva minute sau chiar mai mult. Daca nimereste intr-un mediu cald si umed, precum este colul uterin, sperma poate fi activa si pina la 5 zile, timp in care exista sansa sa fertilizeze ovulul.
☑ Sexul anal poate avea drept consecinta o sarcina?
Contactul sexual propriu-zis nu poate provoca sarcina, insa deoarece anusul este situat aproape de vagin, sperma ar putea nimeri in interiorul colului uterin si atunci exista sanse sa ramineti insarcinata.
Daca ati avut una din situatiile descrise mai sus si aveti dubii referitor la sansele dvs de a ramine insarcinata, consultati medicul ginecolog, care va va raspunde la intrebari, dar si va putea efectua un control pentru a vedea daca sunteti gravida.
La fel, daca aveti alte intrebari la care nu ati primit raspuns in articol, le puteti scrie in comentarii sau le puteti pune medicului ginecolog in privat.

Comentarii

Categories: Contracepția

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x