Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Pilula de a doua zi – beneficii si riscuri!

19 februarie 2018 la 17:00

Pilula de a doua zi – beneficii si riscuri!

Contracepția de urgență sau pilula de a doua zi, cum îi spun femeile, presupune administrarea unui medicament deja după ce a avut loc actul sexual neprotejat, cu scopul de a preveni o sarcină nedorită. Și pentru că pacientele au diverse temeri și neclarități vizavi de această metodă, medicul ginecolog vă răspunde, astăzi, la cele mai frecvente întrebări.

Care este diferența dintre contracepția de urgență și celelalte metode de protecție contra unei sarcini nedorite?

Alte metode de contracepție, cum ar fi pastilele contraceptive, prezervativul sau steriletul se folosesc înainte sau nemijlocit în timpul contactului sexual, iar pilula de a doua zi se ia după ce acesta a avut loc, dacă celelalte metode au eșuat sau nu au fost luate măsuri sigure de protecție.

Unde putem găsi pilula contraceptivă de urgență?

Astfel de pilule se vând în farmacii și nu este nevoie de prescripție medicală pentru a le procura. Denumirile pot varia de la un producător la altul, la fel ca și prețurile.

În cât timp după actul sexual neprotejat trebuie să fie administrată pilula de a doua zi ?

Pilula de urgență trebuie să fie administrată în maxim 72 de ore de la actul sexual neprotejat, în caz contrar aceasta nu își mai are efectul. Ideal ar fi ca medicamentul să fie luat în cel mai scurt timp după contactul sexual, pentru a evita o sarcină nedorită.

Cât de des putem administra pastila contraceptivă de urgență?

De la însăși denumirea pastilei este clar că aceasta nu poate fi utilizată zilnic sau frecvent, ci doar în cazuri excepționale. De obicei, medicul recomandă să vă limitați la 2-3 pilule contraceptive de urgență pe an, dar cel mai bine este să discutați acest aspect cu ginecologul dvs, care vă cunoaște istoricul medical.

Putem administra pilula de a doua zi dacă folosim pastilele contraceptive obișnuite zi de zi?

Se permite să folosiți pilula de a doua zi dacă ați uitat să administrați contraceptivele în ziua în care ați avut contact sexual sau ați avut diaree și din acest motiv, absorbția oricăror medicamente din organism poate fi afectată.

Pilula contraceptivă de urgență are efectul unui avort?

Nu! Pilula de a doua zi conține un hormon sintetic numit levonorgestrel, care are rolul de a bloca sau amâna ovulația și, respectiv, de a împiedica apariția sarcinii. Hormonul dat nu poate întrerupe o sarcină deja existentă. Pe de altă parte, pilula administrată pentru avortul medicamentos acționează în mod total diferit, forțând uterul să elimine ovulul fecundat. În plus, aceasta nu se eliberează în farmacii fără rețeta de la medicul ginecolog și se administreaza strict sub monitorizarea lui.

Dacă am avut avort anterior, putem lua pilula de urgență?

Nu există nicio contraindicație pentru femeile care au trecut anterior printr-un avort. Puteți folosi pilula de a doua zi în cazurile de urgență și pentru a evita un nou avort sau o sarcină nedorită.

Pilula de a doua zi poate cauza sau contribui la infertilitate?

În unele cazuri, componentul principal al pastilei, Levonorgestrel, contribuie la apariția dereglărilor ciclului menstrual, ceea ce se reflectă negativ și asupra perioadei fertile, însă nu atât de drastic încât să ducă la infertilitate.

În ce situații este contraindicată administrarea pilulei de a doua zi?

1. Dacă sunteți deja însărcinată;
2. Dacă sunteți alergică la oricare din substanțele care compun pilula. Pentru a vă asigura c, verificați prospectul.
3. Dacă nu ați împlinit vârsta de 16 ani.

Dacă aveți și alte întrebări sau neclarități vizavi de contracepția de urgență, le puteți adresa în comentarii sau direct medicului ginecolog, printr-un mesaj privat.

Comentarii

Categories: Contracepția

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x