Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
PIERDEREA UNEI SARCINI – VINDECAREA EMOȚIONALĂ!

8 martie 2022 la 0:17

PIERDEREA UNEI SARCINI – VINDECAREA EMOȚIONALĂ!

Indiferent de vârsta sarcinii, un avort spontan sau o oprirea sarcinii în evoluție, poate aduce multă suferință. Această experiență este trăită unic de fiecare femeie în parte și nu există nici o modalitate corectă sau greșită de a simți acest lucru.

Uneori atât femeia cât și partenerul ei trăiesc durerea profundă în primul moment, alții o experimentează în timp, dar în oricare mod nu s-ar simți această experiență, este absolut normal să simți anumite stări emoționale. În urma pierderii unei sarcini poate urma o perioadă de doliu, în general acest doliu presupune parcurgerea anumitor etape, cât de intense sunt trăirile sau cât de ușor reușește femeia să treacă prin acest doliu depinde mult de circumstanțele fiecăreia.

1. Etapa de șoc sau negare, mai ales dacă femeia nu a avut semne prevestitoare, vestea pierderii ia atât de tare prin surprindere încât este un soc pe care în prima fază nu îl poate accepta.

2. Etapa trăirilor emoționale intense, ansamblul de emoții și trairi apărute după conștientizarea la ce sa întimplat:
*Amorțită, incapacitatea de a simți ceva;
*Furioasă, pe soartă, pe partener, pe tot;
*Geloasă, mai ales pe alte femei gravide;
*Vinovată, gândul că a greșit undeva, cumva;
*Deșeartă și singură;
*Panicată…
Uneori aceste stări sunt însoțite de dureri și stări fizice asociate cu starea emoțională; dureri de cap, dureri de stomac, diaree, constipație, insomnie,oboseală, pierderea poftei de mâncare. Iar modificările hormonale care au loc pot intensifica aceste manifestări. Toate vor trece cu timpul, dar este bine să ne adresăm unui specialist pentru a evita îngrijorările.

3. Etapa acceptării – nu înseamnă neapărat ca nu mai simte numeroase emoții legate de pierdere, dar mai degrabă femeia a ajuns să integreze experiența pierderii și să învețe să își continuie viața cu pierderea suferită.

Este important pentru o femeie care a trecut prin astfel de experiența să își ia timpul necesar pentru a se recupera nu doar fizic, dar și psihic. Chiar și atunci când începi să te simti mai bine s-ar putea să apară supărări la prima mentruație, aceasta poate aduce amintiri despre avortul spontan sau alte momente precum că cineva este însărcinată sau a născut…
Procesul emoțional de vindecare poate fi mai ușor atunci când vorbești cu partenerul, cu mama, prietena apropiată sau dacă nu poți vorbi atunci pune în scris ce ai pe suflet. De asemenea, grupurile de suport, online sau față în față organizate pe această temă. Nu este cazul să punem presiune pentru a grăbi procesul emoțional de vindecare.
După pierderea unei sarcini, o întrebare firească este despre când poate cuplul să încerce din nou să conceapă un copil? Cel mai bine este să consultăm medicul obstetrician-ginecolog. Este inevitabil recomandarea unor investigații medicale. Cu atât mai mult este bine să cunoaștem cauzele pierderii sarcinii, majoritatea au la bază cauze genetice, anomalii care nu permit fătului să se dezvolte normal. Ginecolog.md vine în ajutor întotdeauna. Sănătatea ta este prioritară!

 

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia, Sfatul ginecologului

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x