[contact-form-7 id="78" title="Schedule a Visit"]

Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Perioada fertilă: cînd are loc ovulația?!

2 mai 2017 la 21:04

Perioada fertilă: cînd are loc ovulația?!

Multe cupluri se confruntă cu probleme de fertilitate în perioada actuală, însă la o bună parte din acestea nu este vorba despre afecțiuni serioase de sănătate, ci doar despre o neconcordanță ce poate fi ușor soluționată. Dacă femeia ar cunoaște cînd are loc ovulatia, șansele de a rămîne gravidă ar fi mult mai mari. Atunci cînd întîmpinați dificultăți în acest sens, medicul ginecolog vă poate ajuta să determinați zilele în care fertilitatea dvs este la cote maxime.

Cea mai productivă perioadă pentru ca o femeie să rămînă gravidă este cea în care are loc ovulația. Dacă întrețineți contacte sexuale cu partenerul în termenul respectiv, șansele de a avea un bebe peste 9 luni cresc semnificativ. În medie, ciclul menstrual durează circa 28 de zile, iar aproximativ în ziua a 14-a, implică și ovulația, atunci cînd unul dintre ovare eliberează un ovul care ajunge în uter după ce traversează trompele uterine.

Dacă planificați o sarcină, urmează să aveți contacte sexuale la 2-3 zile înainte sau după ce a avut loc ovulația. Șansele scad atunci cînd vă grăbiți sau întîrziați măcar o zi. Odată ce ați prins momentul oportun, spermatozoizii din sperma partenerului dvs vor fertiliza ovulul, acesta se va implanta în uter și peste scurt timp, testul de sarcină vă va arăta un rezultat pozitiv. Dacă familiile ce au o viață sexuală activă și planifică un copil ar cunoaște acest concept, momentul mult așteptat ar veni mai rapid, iar partenerii de cuplu care nu planifică o sarcină ar putea fi mult mai relaxați în momentele de intimitate.

Care este primul pas pentru a depista perioada cea mai fertilă? Este important în primul rînd să înțelegeți ce reprezintă în sine ciclul menstrual și cît durează în cazul dvs. Durata acestuia poate varia de la o femeie la alta între 23 și 35 de zile, media fiind de 28 de zile. Ciclul menstrual este format din două faze principale: faza foliculară (de pînă la ovulație) și cea de după ovulație, care cuprinde faza luteală și pe cea secretorie.

Începutul menstruației semnalează debutul ciclului menstrual. Timp de 5-10 zile, ovarele se pregătesc să elibereze un ovul ce urmează a fi fecundat, în timp ce uterul se pregătește să îl primească. Ovulul poate fi eliberat în una dintre zilele 13-16 ale ciclului, cel mai des acest proces avînd loc în ziua a 14-a. Ulterior oul fecundat ajunge în partea inferioară a trompelor uterine.

Durata de viață a unui ovul este de 12-24 de ore, respectiv, un cuplu care își dorește un copil trebuie să facă dragoste înainte sau în timpul acestor ore. În caz contrar, următoarea șansă va fi abia peste o lună, cînd vine următoarea fază similară.

Dacă doriți să știți cu exactitate în ce zile veți avea fertilitatea la nivel maxim, urmează să vă faceți notițe și să urmăriți perioada ciclurilor menstruale minim 6 luni la rînd. Apoi veți face un calcul pentru a depista cînd ciclul este la jumătate, pentru că tot atunci are loc și ovulația. Vă puteți ghida și de unele simptome adăugătoare precum durerile de ovare sau sîni, depresie etc.

O metodă prin care puteți depista perioada fertilă este și măsurarea temperaturii bazale. Folosiți un termometru simplu, în fiecare zi, înainte de a vă ridica din pat, pe stomacul gol. Creșterea temperaturii bazale, chiar dacă este foarte neînsemnată, cu doar cîteva zecimi de grad, semnalează că anume atunci are loc ovulația. Pentru a vă asigura de faptul că ați depistat corect perioada de maximă fertilitate, vă puteți ghida și de scurgerile vaginale care în această perioadă se aseamănă mult cu albușul unui ou de găină.

Pentru a rămîne însărcinată este important să țineți cont și de alte aspecte precum starea de sănătate a dvs și a partenerului, perioada de pregătire pe care o veți discuta cu medicul ginecolog, care vă va indica pașii necesari de urmat, și înlăturarea unor obiceiuri care pot tărăgăna procesul, cum ar fi fumatul, consumul exagerat de alcool etc.

Dacă această metodă vi se pare dificilă sau nu vă oferă rezultatul dorit, apelați medicul ginecolog, pentru a face analize clinice avansate și a primi recomandările specialistului vizavi de problema dvs.

Comentarii

Categories: Fertilitatea

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x