[contact-form-7 id="78" title="Schedule a Visit"]

Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Nașterea prin cezariană – ce trebuie sa stii!

15 mai 2017 la 23:21

Nașterea prin cezariană – ce trebuie sa stii!

Nașterea prin cezariană presupune o intervenție chirurgicală la care apelează mămicile care din anumite motive, medicale sau fizice, nu pot naște pe cale naturală. Decizia de a da viață copilului prin operație o puteți lua doar împreună cu medicul dvs ginecolog, care vă cunoaște starea de sănătate, cum decurge sarcina și ce riscuri ați putea avea. În cazuri mai grave sau cu o evoluție neașteptată, decizia respectivă o va lua medicul care primește nașterea. În articolul de mai jos vă explicăm în ce constă cezariana și care sunt avantajele și dezavantajele ei.

Dacă sănătatea vă permite, cea mai bună rămîne a fi sarcina naturală, prin vagin, însă dacă starea dvs sau a fătului nu este satisfăcătoare și există riscuri la naștere, medicul vă poate recomanda nașterea prin operație cezariana. Aceasta reprezintă o intervenție chirurgicală serioasă, care durează de obicei pînă la o oră. Înainte de a începe operația propriu-zisă personalul medical îi fixează pacientei o perfuzie în braț și o sondă urinară. Obstetricianul care efectuează intervenția urmează să incizeze peretele anterior al uterului, să dreneze lichidul amniotic și să extragă fătul și placenta, iar apoi să închidă plaga. Incizia se face de obicei transvers, deasupra zonei pubiene sau vertical de la ombelic spre zona pubiană atunci cînd este o urgență.
Așa cum am menționat mai sus, cezariana poate fi de două tipuri:
1. Planificată – atunci cînd medicul ginecolog decide din timp, aproximativ în ultimul trimestru al sarcinii, împreună cu viitoarea mamă, că nașterea naturală poate fi riscantă pentru ea sau pentru bebeluș.
Situațiile care predispun la cezariană sunt următoarele:
– gravida suferă de afecțiuni cronice, precum cele de inimă, miopia avansată sau are probleme la coloana vertebrală,
– placenta previa care provoacă riscul de hemoragie puternică în cazul unei nașteri naturale,
– gravida are o cicatriciu pe uter,
– copilul urmează să se nască prematur,
– fătul nu s-a întors cu capul în jos, așa cum este normal înainte de naștere,
– la gravidă a crescut exagerat tensiunea arterială,
– la făt s-au depistat anomalii fetale – defecte congenitale cardiace, de nas, buze, globi oculari, sindromul Down,
– bebelușul este prea mare pentru ca gravida să îl poată naște pe cale naturală.
2. Neplanificată – decizia se ia chiar în procesul de aducere pe lume a fătului, atunci cînd travaliul a început, însă gravida nu poate naște pe cale naturală, din cauza complicațiilor care pot pune în pericol viața sa sau a bebelușului. Printre acestea se numără situațiile cînd cordonul ombilical este în jurul gîtului bebelușului cu riscul de a-l sufoca și atunci cînd placenta se separă prea devreme de peretele uterin.

Pregătirea pentru cezariană:
Pregătirea pentru nașterea prin cezariană începe din momentul în care gravida prezintă la maternitate toate ecografiile efectuate în timpul sarcinii. Adăugător, viitoarea mămică va da analize de sînge și urină pentru a se cunoaște starea de sănătate a sa și a bebelușului înainte de intervenția chirurgicală. De obicei pacienta rămîne internată în spital timp de cîteva zile după naștere, respectiv, trebuie să ia cu sine toate lucrurile necesare și să se asigure că este cineva care poate sa îi aducă ulterior ceea de ce va avea nevoie în plus. Termenul de spitalizare depinde de starea mămicii și a fătului după operație.

Operația propriu-zisă constă în cîțiva pași importanți:
1. Pentru efectuarea operației zona pubiană va trebui să fie rasă înainte de aceasta.
2. O asistentă îi va instala pacientei sonda pentru urină și va efectua celelalte pregătiri necesare.
3. Medicul anestezist va discuta cu gravida ce tip de anestezie va alege aceasta pentru operație: generală sau epidurală. Este bine ca pacienta să ceară din timp recomandarea medicului ginecolog, pentru a face alegerea corectă și a fi încrezută că operația se va desfășura bine.
Anestezia epidurală este aleasă în cele mai frecvente cazuri. Datorită acesteia, pacientele nu simt dureri în segmentul inferior al coloanei vertebrale. Anestezistul introduce printr-un cateter un anestezic local în partea de jos a spatelui, timp în care gravida trebuie să stea ghemuită pe o parte, pentru un rezultat eficient. Doza anestezicului se calculează în dependență de greutatea graviduței și are drept efect amorțirea părții de jos a corpului, fără însă a afecta bebelușul.
Anestezia generală se practică în cazurile cezarienelor neplanificate, efectuate de urgență, atunci cînd beneficiile sale sunt mai mari decît dezavantajele pe care le are. Uneori gravida solicită anestezia generală în cazul cezarienei planificate.
4. După ce anestezia își face efectul gravida este culcată pe masa de operație, iar medicul începe rapid incizia, astfel încît anestezicul să nu reușească să ajungă la făt. Abdomenul și uterul sunt tăiate și se apasă ușor pe abdomenul superior al pacientei, ca doctorul să poată scoate copilul. Nou-născutul este transmis unei asistente, iar medicul extrage placenta și finisează operația.

Perioada post-operatorie:
După nașterea prin cezariană proaspăta mămică va rămîne internată timp de cîteva zile, pentru a se afla sub supravegherea medicilor și a se depista la timp posibilele complicații. Termenul de spitalizare poate dura între 3 și 5 zile, în dependență de starea pacientei și a bebelușului. În general, perioada de recuperare totală după cezariană poate varia între 4 și 6 săptămîni, timp în care se recomandă evitarea efortului. Referitor la cicatricea care rămîne după intervenție, aceasta se transformă în timp într-o linie albă abia vizibilă care poate fi ascunsă ușor cu ajutorul lenjeriei intime.

Complicațiile care pot apărea după nașterea prin cezariană:
– infecții,
– pierderi semnificative de sînge,
– probleme la vezica biliară,
– decesul mamei – cazurile sunt extrem de rare și au loc în special în timpul cezarienelor de urgență,
– traume suferite de bebeluș în timpul operației,
– scăderea șanselor de a mai naște pe cale naturală pentru pacientă, din cauza unei posibile rupturi uterine.

Avantajele nașterii prin cezariană față de nașterea naturală:
– excluderea durerii în timpul nașterii,
– evitarea riscului de epiziotomie – tăierea mucoasei vaginale și a mușchilor superficiali ai perineului pentru a facilita expulzia fătului în timpul nașterii naturale,
– lipsa travaliului și a contracțiilor,
– bebelușul nu trece prin canalul îngust al nașterii și este extras de către medic, în condiții mai sigure,
– data nașterii este cunoscută din timp.

Dezavantajele nașterii prin cezariană:
– recuperare este mai grea și mai îndelungată decît după o naștere naturală,
– proaspăta mămică nu își va putea ține la piept nou-născutul imediat după naștere,
– pacienta nu va avea lapte imediat și bebelușul va fi hrănit cu formulă inițial,
– există un risc crescut de hemoragii și infecții post-natale.

Multe mămici care au fost supuse unei operații cezariene se întreabă dacă la următoarea sarcină vor putea naște pe cale naturală. Răspunsul este da, însă depinde de fiecare femeie în parte. Mai mult de jumătate din gravidele care au născut prin cezariană au putut apoi sa aducă pe lume următorul bebeluș pe cale vaginală. Acest lucru la fel îl puteți decide împreună cu medicul ginecolog care vă monitorizează sarcina sau la care vă adresați pentru consulturile de rutină dacă abia planificați o sarcină în viitorul apropiat. Specialistul vă va ajuta să analizați toate beneficiile și riscurile, avantajele și dezavantajele, luînd în calcul cazul dvs individual.

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x