
6 septembrie 2022 la 10:47
Mituri despre igiena intimă?!
Igiena intimă feminină rămâne încă o temă tabu, în ciuda importanţei majore pe care aceasta o are în îngrijirea şi sănătatea oricărei femei. Cunoaşterea propriului corp precum şi informarea corectă constituie paşi importanţi în asigurarea unei igiene intime corespunzătoare.
Fiecare femeie are un tipar propriu de îngrijire ce depinde de modul în care propriul corp funcţionează, de stilul de viaţă, dar şi de produsele pe care aceasta le foloseşte.
În articolul nostru vom vorbi succinct despre unele produse și moduri corecte de ingrijire a zonei intime.
1. Șervețelele umede – Aceste servețele sunt într-adevar recomandate pentru zona intimă, însă întotdeauna, doar la exterior și fara excese – tot apa rămâne agentul ideal de curățare. Șervețelele umede conțin alcool, pentru protejarea zonei intime de bacterii şi germeni. Însă, alcoolul determina sterilizarea aproape integrală a zonei intime, ceea ce înseamnă că şi flora bacteriană benefică este afectată. Aceasta înseamnă vulnerabilizarea zonei intime în fața bacteriilor şi distrugerea barierei protectoare pe care vaginul o asigură în mod natural.
2. Igiena externă – igiena externă se realizează în general dimineaţa, seara şi după contact sexual, folosind un gel sau săpun creat special pentru zona intimă, apă curată şi un prosop din bumbac. Spălaturile externe nu trebuie să fie foarte dese deoarece pot provoca un dezechilibru al florei vaginale, crescând predispoziţia apariţiilor infecţiilor precum candidoza. Totuşi, în timpul menstruaţiei, spălaturile în zona intimă trebuie să fie mai frecvente: de 3-4 ori pe zi, pentru prevenirea depunerilor bacteriene. În perioada menopauzei, datorită schimbărilor hormonale ce se produc în organism, colonizarea vaginului cu lactobacili scade, ceea ce ne îndeamnă să fim un pic mai atente în ceea ce privește igiena intimă. Produsele ce conțin acid lactic contribuie la normalizarea florei vaginale și la scăderea pH-ului vaginal și au efect benefic în preântâmpinarea infecțiilor vaginale recurente.
3. Igiena internă – vaginul este un organ complex care are propriul sistem de curăţare din interior, cu ajutorul secreţiilor. Tocmai de aceea, irigaţiile vaginale sunt rar indicate, de regulă la recomandarea unui medic specialist sau după un tratament cu ovule care nu se scurg singure în totalitate. Motivul pentru aceasta este ca toaleta internă frecventă schimbă pH-ul florei vaginale şi favorizează apariţia bolilor vaginale recurente.
4. Bicarbonat de sodiu în igiena intimă – bicarbonatul are efectul cel mai puţin agresiv asupra zonei intime (dacă se foloseşte o soluţie dintr-o lingură de bicarbonat la un litru de apă), dar distrug stratul protector pe care secreţiile vaginale îl asigură în mod natural şi care ajută flora vaginală să se apere de bacteriile patogene şi de ciuperci. Pe lângă rolul de protecţie, flora vaginală ajută spermatozoizii să urce către căile vaginale superioare. Astfel, spălăturile vaginale, fie ele cu bicarbonat de sodiu sau ceaiuri, nu sunt recomandate decât în cazuri foarte rare, opţiunea mai bună este folosirea produselor destinate igienei intime (fără alcool, săpun, conservanţi).
5. Lenjeria intimă – este un factor ce influențează sănătatea aparatului genital. Lenjeria intimă trebuie să fie cât mai lejera, astfel încât să permită o aerare adecvată în zona intimă, din materiale care să nu mențină umiditatea, în special bumbac. Materialele sintetice au un mare dezavantaj: nu permit evaporarea transpirației și a secrețiilor, aspect extrem de important, mai ales vara – zona genitală este foarte bogata în glande sudoripare, de aceeatranspiră abundant.
6. Absorbantele zilnice – absorbantele zilnice menţin lenjeria curată, dar ele nu asigură protecţie împotriva acumulării bacteriilor şi deci a apariţiei infecţiilor. Totuşi, pentru a păstra sănătatea şi prospeţimea zonei intime, este foarte importantă alegerea lenjeriei de bumbac.
7. Tampoanele interne – acestea nu trebuie ţinute mai mult de patru ore pe zi, deoarece sângele menstrual cauzează înmulţirea bacteriilor. În plus, tampoanele interne pot agrava leziunile mici de pe colul uterin, destul de frecvente la femei. Folosiţi aşadar tampoanele interne doar ocazional, când faceţi sport sau mergeţi la piscină. Nu uitaţi să schimbaţi absorbantul de 4-5 ori pe zi în timpul menstruatiei, în funcţie de abundenţa fluxului.
Asa cum fiecare femeie are un anumit tip de ten și zona intimă are o amprentă unica. Alegerea produselor pentru igiena intima nu trebuie sa contina substante agresive sapun, alcool, conservanti, în schimb, este indicat să fie bogate în agenți cu rol hidratant, calmant, dezinfectant, emolient și antiinflamator, precum extractele naturale din plante.
Comentarii
Categories: Sfatul ginecologului