Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Menstruația după naștere – normalități și complicații!

19 iulie 2018 la 19:05

Menstruația după naștere – normalități și complicații!

Menstruația după naștere este una dintre cele mai frecvente preocupări ale proaspetelor mămici. Până a da viață bebelușului aveau alte griji, însă vine momentul când își pun întrebări legate de ciclul menstrual. Dacă nu ați discutat acest subiect cu medicul ginecolog, este bine să o faceți, el cunoscând cel mai bine istoricul dvs medical. Până atunci însă vă oferim câteva repere importante în articolul ce urmează.

Pornind de la faptul că fiecare organism este individual, nu veți găsi un răspuns identic pentru toate femeile la incertitudinile legate de reinstalarea menstruației. În mod obișnuit, la scurt timp după ce a născut, în corpul mămicii încep să se producă hormoni care au rolul de a regla ciclul menstrual. Cât exact va dura până în momentul în care se va întâmpla acest lucru depinde de mai mulți factori cum ar fi: ați născut natural sau prin cezariană, alăptați sau nu etc.

Prima sângerare – menstruație sau nu?

Primele câteva zile după ce ați născut poartă denumirea de perioadă de lăuzie și se caracterizează prin sângerări de o culoare roșie aprinsă, numite lohii. Ulterior sângele capătă o culoare roză, apoi maronie, iar apoi secreția încetează. În această perioadă de aproape o săptămână, uterul se contractă și revine încet-încet la normal.

Igiena și activitatea sexuală în perioada de lăuzie

Sângerările pot fi abundente, în special dacă ați avut o naștere naturală, ceea ce crește riscul de infecții. Din acest motiv, este important să atrageți o atenție maximă igienei și să urmați întocmai recomandările medicului. Este binevenit să optați pentru chiloți de unică folosință, pe care îi veți arunca împreună cu tampoanele medicinale speciale pentru această perioadă. Dacă observați că secrețiile capătă un miros specific sau o culoare neobișnuită, consultați imediat ginecologul.

Totodată, aveți grijă să vă hidratați corespunzător și să vă odihniți suficient, măcar în primele trei săptămâni după naștere.

Nu vă grăbiți să reluați activitatea sexuală, chiar dacă partenerul este nerăbdător. Puteți face acest lucru abia după controlul medical de la 6 săptămâni, dacă nu există alte contraindicații și atunci când sunteți pregătită moral.

Șansele de a rămâne însărcinată imediat după ce ați născut

Multe femei cred că dacă nu apar sângerările menstruale, nu se produce nici ovulația și pot face sex neprotejat fără a rămâne gravide, ceea ce este greșit. Iar faptul că alăptați nu vă garantează o protecție de 100%. Așadar, dacă nu doriți să prindeți o nouă sarcină imediat după ce ați născut, optați pentru o metodă sigură de contracepție, pe care o puteți alege împreună cu medicul ginecolog, pentru mai multă siguranță și pentru a nu dăuna copilului.

Reinstalarea ciclului menstrual

Când totuși vine prima menstruație? Dacă nu alăptați bebeluşul, acest lucru se va întâmpla la 10-12 săptămâni după naştere. Prima menstruație este mai abundentă, iar următoarele ar putea să nu fie regulate. Însă după circa jumătate de an, ciclul va reveni la normalitate, iar odată cu el, și ovulația. Dacă vă confruntați cu dureri în zilele critice, puteți lua analgezice.

Dacă alăptați copilul, menstruația ar putea întârzia destul de mult și va reveni la circa 5 luni după ce ați născut sau chiar peste un an și mai mult. La fel ca și în cazul mămicilor care hrănesc nou-născuții cu lapte praf, prima sângerare va fi mai abundentă, iar ciclul neregulat. Dacă aveți dureri mari, este important să administrați doar analgezicele prescrise de medic și care să nu afecteze bebelușul.

Când este cazul să vă alarmați

Dacă până la sarcină ați avut un ciclu menstrual regulat, există șanse mari ca organismul să se recupereze singur din acest punct de vedere. Însă în unele cazuri, din cauza dezechilibrelor hormonale sau de altă natură, pot apărea complicații. Sângerările însoțite de durere bruscă și severă sau/și de febră sunt un motiv serios pentru a vă adresa la medic. De asemenea, frisoanele, sângerările abundente din primele zile sau mirosul neplăcut al secrețiilor în această perioadă pot fi simptomele unei infecții și necesită un consult specializat. În cazul în care nu alăptați, iar menstruația nu revine mai mult de trei luni este necesar să discutați cu ginecologul, pentru a depista și a îndepărta cauza.

Dvs când ați avut prima menstruație după naștere?

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x