
27 aprilie 2017 la 20:53
Menopauza scade libidoul? Cum sa menții plăcerea sexuală!
Menopauza reprezintă, în viziunea multor femei, sfîrșitul vieții sexuale active și a plăcerilor pe care le oferă aceasta. În realitate, însă, chiar și suportînd schimbările ce au loc în organism odată cu înaintarea în vîrstă, reprezentantele sexului frumos se pot bucura de relații intime la fel de satisfăcătoare ca și în tinerețe. Medicul ginecolog vă va confirma acest lucru și vă poate ajuta să treceți cu brio peste momentele mai puțin plăcute legate de scăderea libidoului.
Factorii ce determină scăderea libidoului în menopauză?
Instaurarea menopauzei aduce cu sine un șir de schimbări în organism. Una dintre cele mai însemnate, scăderea secreției de estrogeni, poate cauza și anumite disfuncții sexuale, cum ar fi sensibilitatea crescută a sînilor,uscăciunea vaginală, lipsa dorinței de sex și diminuarea interesului față de relațiile intime în general.
Alți factori ce pot determina scăderea libidoului femeii sunt legați de disfuncțiile vezicii urinare, insomnia, depresia, anxietatea, unele afecțiuni medicale ce apar în această perioadă și tratamentele medicamentoase prescrise.
Totodată, și impactul emoțional pe care îl au dereglările hormonale din perioada de pînă la menopauză și în timpul acesteia la fel se pot răsfrînge negativ asupra vieții sexuale. Însă este important să învățați a gestiona corect schimbările fizice și emoționale prin care treceți, astfel încît intimitatea să vă ofere doar plăcere. La fel, puteți urma cîteva reguli simple care vă vor ajuta să fiți într-o formă bună fizică și emoțională bună, ceea ce va influența și libidoul.
Activitatea sexuală poate fi la fel de plăcută și în menopauză?
Ceea ce nu știu multe femei este faptul că înrăutățirea activității sexuale în perioada de menopauză nu e o regulă, dimpotrivă, în multe cazuri se întîmplă exact invers. Acest lucru se explică prin dispariția fricii de a rămîne însărcinată în momentul nepotrivit, lipsa grijilor legate de creșterea copiilor, realizarea pe plan profesional, etc.
Atrofia vaginală. Ce este și cum o tratăm?
Dacă, totuși, vă confruntați cu disconfort în timpul contactelor sexuale, faceți o vizită la medicul ginecolog. În cazul în care diagnosticul va indica atrofia vaginală -insuficiența secreției vaginale – medicul vă poate recomanda tratamentul cu lubrifianți solubili în apă. Evitați folosirea lubrifianților fără apă, aceștia pot contribui la înmulțirea anumitor bacterii, în special dacă aveți sistemul imunitar slăbit.
Este necesară protecția în timpul actului sexual?
Protecția rămîne în continuare necesară, chiar și în perioada de menopauză, din două motive:
1. Pentru a evita o sarcină neplanificată – există șanse de a rămîne gravidă pînă în momentul în care organismul nu mai produce ovule.
2. Pentru a vă proteja de bolile cu transmitere sexuală – riscul îmbolnăvirii există chiar și în perioada de menopauză și postmenopauză. Afecțiunile dobîndite în această perioadă și lăsate netratate vă pot pune viața și sănătatea în pericol.
Cum puteți îmbunătăți activitatea sexuală?
Pe tot parcursul vieții sexuale, femeia urmează să aibă grijă de starea generală de sănătate, să facă periodic investigații medicale și să consulte ginecologul de cel puțin două ori pe an, iar atunci cînd observă simptome ale unor afecțiuni să se adreseze cît mai rapid la specialist.
Dacă suferiți de anumite boli care vă pot afecta și libidoul, urmează să le diagnosticați și să urmați tratamentul indicat.
Dacă problemele cu care vă confruntați în perioada de menopauză sunt de ordin emoțional, puteți apela la psiholog pentru un consult individual sau împreună cu partenerul.
Metode pe care le puteți practica împreună cu patenerul:
– Practicarea masajului senzual de către ambii pateneri,
– Folosirea unor materiale erotice, filme, cărți,
– Practicarea unor noi poziții sau a celor mai confortabile pentru parteneră,
– Folosirea lubrifianților,
– Crearea unei atmosfere intime romantice, pentru relaxare și creșterea dorinței sexual.
Important de memorat. Menopauza nu este o boală în sine. Aceasta vă poate afecta viața sexuală în sens negativ, însă puteți trece cu brio peste acest moment neplăcut dacă vă învățați să gestionați situația. Iar dacă libidoul dvs rămîne neschimbat și în această perioadă, nu aveți decît să vă bucurați de intimitatea cu partenerul dvs în continuare. Însă nu uitați că și în primul și în al doilea caz, vă pot fi utile consulturile ginecologice și sfaturile medicului specialist.
Comentarii
Categories: Menopauza, Sănătatea sexuală, Sfatul ginecologului