Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Insuficiența cervicală în sarcină?!

27 iulie 2022 la 14:16

Insuficiența cervicală în sarcină?!

Insuficiența sau incompetența cervicală este o patologie asociată sarcinii în care cervixul se deschide înainte ca sarcina să ajungă la termen, sau în absența travaliului. Efectele unui cervix incompetent sunt observate în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, practic, problema se caracterizează prin dilatarea prematură și subțierea colului uterin înainte ca sarcina să fi ajuns la termen.

Incompetența cervicală, poate duce la naștere prematură sau pierderea sarcinii, deoarece colul uterin este pur și simplu prea slăbit pentru a suporta presiunea în creștere din interiorul uterului.
Incompetența cervicală poate fi diagnosticată doar în timpul sarcinii, și chiar și atunci diagnosticul este dificil – mai ales dacă este prima sarcină.
Cauzele delatării premature a colul uterin pot include adesea cervix mai scurt decât în mod normal sau slăbirea mușchilor de la nivel cervical. Astfel, deși nu este clar ce cauzează insuficiența cervicală, este mai probabil să experimentați insuficiență cervicală dacă:
• Ați făcut o procedură, cum ar fi o biopsie de col uterin,
• Colul uterin a fost rănit în timpul unei nașteri anterioare sau chiuretaj,
• Ați avut unul sau mai multe avorturi spontane în al doilea trimestru fara o cauză cunoscută,
• Ați avut insuficiența cervicală într-o sarcină anterioară,
• Ați avut una sau mai multe nașteri premature spontane,
• Aveți o anomalie uterină,
• Aveți o tulburare congenitală care afectează tesutul conjunctiv, cum ar fi sindromul Ehlers-Danlos.

În concluzie cauzele incompetenței cervicale se împart în 2 mari grupe:
* Traume cervicale datorate unor proceduri obstetricale sau ginecologice anterioare
* Cauze congenitale care cauzează slabirea cervixului.
Dacă ai un col uterin incompetent, ai putea să nu ai deloc semne sau simptome, deși colul poate începe să se deschidă devreme în sarcină. Totuși, începând cu săptămânile 15-20 de sarcină, ai putea remarca un disconfort ușor cu durata de câteva zile sau săptămâni. Fii atentă la următoarele simptome:
~ Senzație de presiune pelvina,
~ Durere de spate,
~ Crampe abdominale ușoare,
~ Modificarea scurgerii vaginale,
~ Sângerarea vaginală ușoară.
Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, adresați-vă medicului. Nu există metode de prevenire a insuficienței cervicale. Însă, monitorizarea atentă și respectarea controalelor medicale pot ajuta la prevenirea complicațiilor și gestionarea eficientă a problemei.
Ginecolog.md vă îndeamnă să nu omiteți controalele prenatale, acestea ajută medicul să vă monitorizeze starea de sănătate atât a mamei cât și sanatatea bebelușului.

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia, Sfatul ginecologului

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x