Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Impactul steroizilor anabolizanți în infertilitate!

25 ianuarie 2024 la 14:41

Impactul steroizilor anabolizanți în infertilitate!

Infertilitatea este o problemă din ce în ce mai comună în rândul cuplurilor, o sarcină se poate dovedi a fi foarte greu de obținut chiar și atunci când se depășesc obstacolele legate de ovulație.

O cauză comună a infertilității masculine este abuzul de substanțe anabolizante. Interesul bărbaților pentru exercițiile de forță a contribuit la utilizarea excesivă a steroizilor anabolizanți, suplimentelor sportive și a altor substanțe auxiliare, pentru îmbunătățirea forței musculare, fără a atrage atenție la efectele secundare pe termen lung.

Steroizii anabolizanți sunt versiunile sintetice ale hormonului sexual masculin principal, testosteronul. Afectând mai multe părți ale corpului își lasă amprenta în mușchi, oase, ficat, rinichi,sânge, sistemul imunitar, sistemul nervos central, sistemul reproductiv.

În timpul pubertății, creșterea nivelului de testosteron permite dezvoltarea unor caracteristici precum creșterea părului facial, creșterea înălțimii și a masei musculare, îngroșarea vocii și creșterea apetitului sexual. Utilizarea steroizilor anabolizanți, în timpul vârstelor reproductive și în stadiile de dezvoltare testiculară, perturbă parametrii spermatozoizilor, inclusiv:
– Efecte directe asupra gameților,
– Modificarea axei hipotalamo-hipofizo-gonadice,
– Disfuncție erectilă și scăderea libidoului,
– Reducerea producției de testosteron endogen;

Suplimentar, doze mari de steroizi anabolizanți consumați pe perioade îndelungate induc modificări structurale la nivel testicular ce duc la apoptoza (moartea) celulelor implicate în spermatogeneză. Atrofia testiculară (scăderea în dimensiuni) poate avea grade variabile fiind corelată cu durata administrării și dozele de steroizi anabolizanți ultilizați. Tehnici mai moderne de analiză genetică (FISH) au arătat prezența anomaliilor cromozomiale ale spermatozoizilor persoanelor consumatoare de steroizi anabolizanți.

Nu au fost raportate suficiente informații despre timpul necesar pentru restabilirea fertilității masculine după întreruperea tratamentului.
Steroizii anabolizanți pot fi benefici când sunt utilizați cu scop terapeutic. Unele tipuri de steroizi sunt frecvent utilizate pentru tratamentul medical.

Steroizii sunt adesea indicați în:
– Pubertate întârziată,
– Afecțiuni care duc la pierderea musculară, precum cancerul și HIV în stadiul 3 sau SIDA.

Folosirea necorespunzătoare a steroizilor poate duce la simptome de sevraj atunci când persoana întrerupe administrarea lor.

Utilizatorii de steroizi anabolizanți pot fi foarte mulțumiți de aspectul lor exterior, dar cu afectarea funcției reproductive!

Ginecolog.md îți vine în ajutor mereu!

Comentarii

Categories: Fertilitatea, Sfatul ginecologului

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x