
5 iulie 2022 la 10:40
Hipotiroidia în sarcină?!
În primele 3 luni de sarcină, hormonii tiroidieni sunt esențiali în dezvoltarea normală a fătului. Orice disfuncție care apare în această perioadă în ceea ce privește funcționarea glandei tiroide și a producției de hormoni pot afecta implicit evoluția sarcinii. Tiroida este una din glandele care fac parte din sistemul endocrin și care ajută la reglarea metabolismului întregului corp. Tiroida secreta hormoni tiroidieni, care au un rol esențial în buna funcționare a inimii și sistemului nervos, precum și a proceselor importante din organism.
În perioada sarcinii, hormonii tiroidieni sunt deosebit de importanți, deoarece ajuta la dezvoltarea sănătoasă a creierului și sistemului nervos al fatului. Viitorul bebeluș se folosește de hormonii tiroidieni ai mamei, transportați prin placentă. La 12 săptămâni de sarcină, glanda tiroidă a fătului începe să producă proprii hormoni tiroidieni.
În mod normal, tiroida suferă în sarcină modificări morfologice şi funcţionale reversibile. Nivelul TSH-ului scade uşor la începutul sarcinii datorită stimulării tiroidiene de către β-HCG-ul produs de celulele trofoblastice, hormonii ce mimează la nivelul receptorilor tiroidieni efectele TSH-ului. În partea a doua a sarcinii, estrogenii placentari determină creşterea sintezei proteice hepatice, inclusiv a proteinelor de legare pentru hormonii tiroidieni.
Sarcina poate fi considerată ca un test de stres pentru tiroida maternă, în cazurile cu rezerve funcţionale limitate putându-se instala hipotiroidia. În primul trimestru de sarcină, copilul nu are tiroida proprie, fiind complet dependent de sursa maternă. Ulterior, tiroida fetală intră în funcţie, dar are nevoie să primească din circulaţia maternă cantităţi adecvate de iod pentru sinteza hormonală proprie.
Femeile prezintă un risc crescut de apariție a hipotiroidismului în timpul sarcinii sau postpartum dacă au peste 30 de ani sau asociază unul din următorii factori de risc prezentați mai jos:
* Istoric familial de boală tiroidiană autoimună sau disfuncție tiroidiană,
* Diabetul zaharat de tip 1 sau altă boală autoimună,
* Istoric de radiații la nivelul capului sau gâtului,
* Tiroidectomie,
* Titre pozitive ale anticorpilor antitiroidieni,
* Gușă endemică,
* Tratamentul actual cu Levotiroxină, un medicament hormonal tiroidian, cu excepția cazului în care doza este ajustată înainte sau imediat după concepție,
* Istoric de infertilitate anterioară, avort spontan sau naștere prematură,
* Utilizarea amiodaronei, a preparatelor pe baza de litiu sau administrarea recentă a substanței de contrast iodate,
* Obezitate morbidă.
Hipotiroidismul în timpul sarcinii poate produce o serie de complicații obstetricale. Chiar și boala ușoară poate avea efecte adverse asupra descendenților.
Cele mai frecventă cauză de hipotiroidie în sarcină sunt:
- Tiroidita cronică autoimună. Tiroidita Hashimoto este caracterizată prin prezenţa în sânge a anticorpilor anti-tiroidieni ce determină un proces de distrucţie mediat autoimun a ţesutului tiroidian.
- Carenţa iodată (aport iodat sub 50 μg pe zi) constituie o cauză frecventă de hipotiroidie și gușă. Dacă iodul este în cantitate insuficientă, sinteza hormonală suferă modificări adaptative cu creșterea sintezei de T3 și menţinerea temporară a eutiroidiei. Când mecanismele adaptative sunt depășite se instalează hipotiroidie.
- Administrarea excesivă de antitiroidiene de sinteză.
- Hipotiroidia post – tiroidectomie.
- Post – radioiodoterapie insuficient substituite.
Hipotiroidia în sarcină lasă consecințe atât asupra mamei cât și a fatului. Hipotiroidismul sever, netratat sau tratat inadecvat poate duce la:
- Anemie,
- Miopatie,
- Hipertensiune arterială,
- Insuficienţă cardiacă,
- Preeclampsie,
- Diabet gestational,
- Riscul de avort sau naştere prematură,
- Anomalii placentare,
- Făt cu prezentaţie pelviană,
10.Hemoragii postpartum.
Deasemenea si copiii mamelor cu hipotiroidism sever netratat sau insuficient tratat, poate cauza boala Graves-Basedow, adenom toxic tiroidian, gușă polinodulară toxică sau hipertiroidism gestational, macrosomie (greutate mare la naștere, peste 4 – 4,5 kg) sau cu greutate mică pentru vârsta gestaţională. Hipotiroidia maternă se asociază frecvent cu un grad de retard mental al copilului, direct proporțional cu nivelul deficitului din timpul sarcinii. Studiile arată că acești copii pot pierde aproximativ 7-8 puncte de IQ.
Simptomele hipotiroidismului pot include:
* Oboseală,
* Dificultăți de concentrare,
* Intoleranță la frig,
* Răgușeală,
* Piele uscată,
* Constipație,
* Creștere în greutate.
Este important de reținut că nu toate femeile hipotiroidiene sunt simptomatice. În plus, există unele suprapuneri între simptomele hipotiroidiene și simptomele unei sarcini normale.
Funcția tiroidiană trebuie optimizată înainte de concepție sau cât mai devreme posibil în timpul sarcinii. Ginecolog.md vă invită să colaborăm pentru a primi îngrijiri medicale adecvate înainte, în timpul și după sarcină, în acest fel putem avea grijă de sănătatea bebelușului și de sănătatea dumneavoastră!
Comentarii
Categories: Boli și afecțiuni, Sarcina și lauzia