Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Hematom în sarcină?!

14 octombrie 2019 la 23:06

Hematom în sarcină?!

Așteptarea nașterii unui copil este o stare de fericire completă, un timp de speranță și unul dintre momentele fascinante din soarta oricărei femei. Dar, în același timp, este o anxietate și o îngrijorare pentru sănătatea copilului. Complicațiile care pot apărea în timpul sarcinii creează de cele mai multe ori un disconfort psihic, care sporește starea de stres a gravidei.

Un hematom este o aglomerare de sânge închegat, care are loc în afara vaselor de sânge ale unui țesut sau organ. Uneori sângerarea din hematom se exteriorizează prin vagin și poate fi observat sângele roșu proaspăt dacă este foarte recent sau de culoare maronie dacă sângerarea s-a petrecut cu mai mult timp în urmă. De cele mai multe ori, hematoamele sunt inofensive, sângerarea oprindu-se de la sine, iar dacă sângerarea a fost relativ mai mare, aceasta se va acumula sub forma unui hematom.

Hematoamele sunt mai frecvente la începutul dezvoltării sarcinii decât în al doilea și al treilea trimestru de sarcină, pentru că în această perioadă se dezvoltă rețeaua vasculară și respectiv crește riscul sângerărilor. Un hematom în stadiile incipiente ale sarcinii poate indica începutul respingerii ovulului fetal, ceea ce poate duce la avort spontan (întreruperea sarcinii). Cu toate astea, sângerările apărute după primul trimestru prezintă un risc mai mare, pentru că vascularizarea uterului este mai bogată, iar aportul de sânge crește odată cu evoluția sarcinii, astfel volumul de sânge eliminat prin vagin poate spori, dezvoltând un potențial pericol.

Hematomul subcorionic se localizează între pereții uterului și membranele placentei și se manifestă, în cele mai multe cazuri, în primele trimestre ale sarcinii. Sângerarea subcorionică are loc atunci când placenta se detașează din locul original al implantării. Afectarea membranele corionice duce la formarea un sac între placentă și uter, proces ce, împreună cu cheagurile rezultate, reprezintă cauza ce duce la acest tip de sângerare.

Hematomul retroplacentar este un cheag de sânge, care se formează între placentă și uter, ca urmare a rupturii unui vas de sânge din placentă. Astfel, placenta se va dezlipi, iar zona placentară desprinsă nu iși va putea îndeplini funcția sa vitală, de a face schimbul de sânge și de oxigen între mamă și făt. Riscurile sale influențează atât starea copilului, cât și a mamei: fătul poate suferi de hipoxie (lipsa de oxigen), iar riscul major al mamei este dezvoltarea unei hemoragii, însoțite de probleme legate de coagulare. Hematomul retroplacentar este considerat situație de urgență.

Principalele cauze ale apariției hematomului în timpul sarcinii:
– Inflamații care afectează sistemul genito-urinar al mamei;
– Grad sever de toxicoză;
– Salturi ale tensiunii arteriale – cifrele înalte sunt deosebit de periculoase;
– Situații de stres puternic;
– Probleme de coagulare a sângelui, modificări patologice în pereții vaselor și placentei;
– Abuzul de alcool și fumatul;
– Patologia congenitală sau dobândită a dezvoltării uterului.

Simptomele hematomului în timpul sarcinii depind în principal de gradul de severitate și de localizarea patologiei. Una dintre cele mai des întâlnite simptome ale hematomului în timpul sarcinii este sângerarea. Cantitatea și severitatea sângerării diferă de la caz la caz; în timp ce unele femei pot depista doar o sângerare ușoară sau scurgeri maronii, altele pot prezenta sângerări abundente, însoțite de cheaguri de sânge. Pe lângă sângerări, alte simptome ale hematomului în timpul sarcinii includ dureri și crampe în zona abdominală. În unele cazuri, hematomul apărut la femeile însărcinate nu se manifestă prin semne exterioare și poate fi diagnosticat doar la efectuarea unei ecografii transvaginale de rutină (pentru verificarea stării generale de sănătate și dezvoltare a bebelușului).

Recomandări:
– Diagnosticarea hematomului sau a sângerării cu adresarea cât mai urgentă la medicul ginecolog (de cele mai multe ori sângerarea în timpul sarcinii nu va avea efecte negative, dar pentru cazurile când sarcina se întrerupe spontan sau viața mamei este pusă în pericol, orice sângerare în sarcină devine o urgență și este necesară adresarea urgentă la medic);
– Repaus la pat și odihnă completă;
– Evitarea stresului, efortului fizic, surmenajului, relațiilor sexuale etc.;
– Administrarea medicamentelor care îmbunătățesc circulația sângelui în placentă, deoarece hemoragie în uter poate induce hipoxie și întârzierea dezvoltării fetale;
– Nașterea prin operație cezariană de urgență, dacă sâgerarea se produce după 24 săptămâni de sarcină, când fătul are șanse să supraviețuiască. Este o soluție pentru a salva viața mamei și a încerca salvarea bebelușului în cazul dezlipirii placentei sau a sângerărilor semnificative.

Hemoragia în sarcină poate complica orice etapă, de aceea este necesar ca gravida să fie monitorizată permanent de către medicul ginecolog.

Comentarii

Categories: Fertilitatea, Sfatul ginecologului

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x