Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Dublu, Triplu şi Cvadruplu Test în Sarcină!

12 mai 2019 la 14:37

Dublu, Triplu şi Cvadruplu Test în Sarcină!

În timpul sarcinii este necesar să efectuezi o serie de teste prin care te poți asigura că micuțul tău va veni pe lume sănătos. Astfel, din categoria testelor de screening care ajută la detectarea malformațiilor congenitale, există trei teste importante: Dublu Test, Triplu Test și Cvadruplu Test. Titlul fiecărui test denotă câți markeri sunt urmăriți: dublu test – 2 markeri, triplu test – 3 parametri biochimici determinați din sângele matern, etc.

Aceste teste sunt recomandate oricărei femei însărcinate, a cărei sarcină are riscuri și se regăsește în următoarele situații:
– Istoric medical în familie – cazuri de anomalii cromozomiale;
– Vârsta gravidei peste 35 de ani;
– Utilizarea medicamentelor sau substanțelor stupefiante, ce au efect nociv asupra dezvoltării bebelușului;
– Diabet zaharat insulino-dependent;
– Infecții virale în timpul sarcinii;
– Expunere la un nivel ridicat de radiații în timpul sarcinii;
– La ecografie suspecție pentru retard în creștere și/sau malformații fetale.
‣ Dublul Test în sarcină. Analiză ce se efectuează în trimestrul I de sarcină, între săptămânile a 11-13-a și presupune prelevarea unei probe de sânge pentru a măsura nivelul de β-HCG (hormonul gonadotropina corionică umană) și PAPP-A (proteina plasmatică asociată sarcinii).
Acest test este utilizat pentru a determina probabilitatea de a avea un copil cu Sindrom Down sau altă anomalie cromozomială și detectează Sindromul Down în aproximativ 63% dintre cazuri, iar dacă la cei doi parametri se adaugă mărimea translucenței nucale (măsurată ecografic), rata de detecție a sindromului Down atinge 90–92%.

‣ Triplu Test în sarcină. Acest test se realizează în trimestrul II de sarcină, între săptămânile 15-18 și constă în determinarea a trei parametri biochimici din sângele gravidei: AFP (alfa-feto-proteina), β-HCG (hormonul gonadotropina corionică umană) și E3 (estriol), pentru a depista defectele de tub neural (spina bifida) și anomaliile cromozomiale (trisomia 13, 18 și 21). Triplul Test detectează în proporție de 85% defectul de tub neural, în 60-70% Sindromul Down (trisomie 21) și 60% Sindrom Edwards (trisomia 18), cu o rată de 5% de rezultate fals-pozitive.

Triplu Test nu este o metodă de diagnostic de certitudine care să îți ofere 100% garanție că fătul nu va dezvolta pe parcurs afecțiuni și anomalii. Deasemenea, nu toate anomaliile fetale pot fi identificate cu ajutorul Triplului Test. Numeroase funcții care nu sunt legate de sistemul nervos nu pot fi detectate cu această investigație, pentru că ele apar după săptămâna a 20-a de sarcină. La fel, nu pot fi depistate disfuncțiile renale, malformațiile membrelor și patologiile de creștere.

Pentru creșterea ratei de detecție a Sindromului Down și a Sindromului Edwards și pentru reducerea rezultatelor fals-pozitive poate fi efectuat Cvadruplul Test de sarcină.

‣ Cvadruplu Test. Se efectuează de obicei după ce vin rezultatele triplului-test ce prezintă suspiciuni și constă în analiza concentrației de inhibină A, pe lângă parametrii urmăriți la triplu-test. Testul cvadruplu se face pentru a evalua riscul dezvoltării la copil a următoarelor afecțiuni:
– Sindromul Down (trisomia 21) – afecțiune genetică caracterizată prin retard mintal, dezvoltare psiho-motorie întârziată ce determină afectarea pe toată durata vieții a dezvoltarii mentale și sociale;
– Sindromul Edwards (trisomia 18) – afectare genetică mult mai severă, care constă în defecte de tub neural, malformații cardiace majore ce afectează dezvoltarea intrauterină a copilului;
– Spina bifida – defect congenital al coloanei vertebrale care constă în lipsa sudurii complete a vertebrelor, ceea ce va determina dezvoltarea incompletă a tubului neural în acea zonă.
– Anencefalia – dezvoltarea incompletă a creierului și craniului. Un copil cu anencefalie se poate naște mort sau poate supraviețui de la câteva ore până la câteva zile după naștere.

Cvadruplu Test are rata de detecție a sindromului Down – 82%, rata de rezultate fals-pozitive – 4,8%. Detectarea defectelor de tub neural: pentru spina bifidă – rata de detecție este de 85%. Rezultate fals pozitive – 1%.
În plus, se pot corela datele de la cvadruplu test cu valoarea translucenței nucale măsurate între săptămânile 11 şi 13 de sarcină, crescând astfel rata de detecție a sindromului Down până la 89%.

Frecvent, un rezultat pozitiv va impune efectuarea unor teste diagnostice secundare:
→ Ecografia țintită. Dacă există un risc crescut de defecte de tub neural, este indicată ecografia în combinație cu amniocenteza. Ecografia, de una singură, nu este o metodă suficientă de screening pentru sindromul Down.
→ Biopsia vilozităților coriale. Se efectuează în trimestrul I de sarcină și presupune recoltarea unui fragment din placentă, având un risc mic de avort. Este utilizată pentru a detecta anomalii cromozomiale, precum sindromul Down și nu este utilă pentru evaluarea defectelor de tub neural.
→ Amniocenteza. Se efectuează mai frecvent în trimestrul II de sarcină și are ca scop identificarea anomaliilor cromozomiale și a defectelor de tub neural (spina bifida). Amniocenteza presupune luarea unei mici cantităţi din lichidul amniotic, acest lichid conţine celule din pielea fătului care pot fi analizate pentru verificarea cromozomilor. Asemănător biopsiei de vilozități coriale, amniocenteza are un risc scăzut de avort.

Este foarte important să efectuezi atât Dublu Test, Triplu cât și Cvadruplu Test la recomandarea medicului care îți monitorizează sarcina, dar trebuie să știi că aceste teste sunt teste screening și nu diagnostice! O suspiciune de malformație la făt trebuie confirmată prin teste genetice în urma amniocentezei sau biopsiei de vilozități coriale, și respectiv prin ecografie.

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x