
29 aprilie 2024 la 16:59
Dilatarea venoasă în sarcină?!
În sarcină, aproximativ 70-80% dintre gravide dezvoltă varice. Mai mult, sarcina este un factor de risc pentru insuficiența venoasă. În sarcină toate vasele devin mai vizibile, iar femeile însărcinate prezintă mai mulți factori ce favorizează apariția sau agravarea varicelor.
Cele mai expuse femei la apariția varicelor sunt cele care o moștenesc ereditar. Deși acesta nu este unicul factor care explică de ce apar varicele în această perioadă.
Factorii determinanții sunt:
• Excesul ponderal al gravidei;
• Ortostatismul prelungit – meserii care presupun statul în picioare mai mult timp;
• Ridicarea de greutăți.
Pe parcursul sarcinii corpul unei femei trece prin foarte multe modificări, în principal nivelurile hormonale se modifică. Secreția crescută de progesteron scade tonusul pereților vaselor de sânge, are loc relaxarea vaselor de sânge și umflarea venelor, ceea ce favorizează apariția varicelor.
Uterul se destined astfel se exercită o presiune asupra venelor abdominale, în special asupra venei mari din partea dreaptă a corpului, care, dacă este comprimată, determină împreună cu modificările sistemului vascular, creștea presiunii în venele picioarelor care vor fi expuse dilatării și apariției lor.
Odată cu creșterea fătului au loc compresii importante pe venele iliace, ceea ce duce la apariția unei staze sub pelvis, la nivelul membrelor inferioare, și odată cu avansarea sarcinii se accentuează apariția varicelor, mai ales dacă se stă mult în picioare.
Cum tratezi varicele în sarcină?
Singurul tratament eficient şi durabil pentru varice îl reprezintă intervenţia chirurgicală (nu în perioada sarcinii). Afecțiunea poate fi ținută sub control cu ajutorul unor exerciții și al medicației (administrată, atenție, doar la recomandarea medicului!).
Într-o anumită măsură, gravida poate însă preveni apariția varicelor.
De mare folos sunt:
* Gimnastica gravidei;
* Mersul pe jos;
* Masajul;
* Natația;
* Dușurile locale mai reci;
* Dormitul cu picioarele ridicate;
* Evitarea de a sta în picioare timp îndelungat;
* Evitarea băilor fierbinți;
* Evitarea expunerii la soare;
* Evitarea tocurilor înalte;
* Purtarea ciorapilor compresivi;
* Controlarea greutății.
Ginecolog.md îți vine în ajutor mereu!
Comentarii
Categories: Sarcina și lauzia