Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
De ce sunt importante ecografiile de morfologie fetală în sarcină?

13 februarie 2018 la 22:35

De ce sunt importante ecografiile de morfologie fetală în sarcină?

Femeile sunt, de obicei, precaute în viața de zi cu zi, iar când vorbim despre graviduțe, gradul de îngrijorare crește, din moment ce este vorba despre o nouă viață, o ființă căreia îi vor da naștere.

Pentru a vă asigura că fătul se dezvoltă bine, iar sarcina decurge fără complicații pentru mamă și bebeluș, este important să efectuați toate analizele prenatale recomandate de medicul dvs ginecolog.

Printre cele mai importante analize medicale pentru gravide se numără morfologiile fetale, care au drept scop depistarea timpurie a unor anomalii sau boli grave la făt, încă înainte de naștere. În mod obișnuit, viitoarele mămici vor fi supuse de trei ori ecografiilor de morfologie fetală pe parcursul sarcinii, în primul, al doilea și al treilea trimestru.

Ecografia de morfologie fetală în primul trimestru de sarcină
Se indică să fie efectuată în perioada dintre săptămâna a 11-a și a 13 de sarcină. Analizarea completă a embrionului în dezvoltare poate scoate la iveală anomalii precum e sindromul Down, diverse malformații și chiar absența unui membru sau a unei părți din el sau lipsa calotei craniene.

Ecografia de morfologie fetală în al doilea trimestru de sarcină
Aceasta se poate efectua între săptămânile 18 și 22 de sarcină, atunci când bebelușul are deja toate organele bine dezvoltate și specialistul care efectuează analiza poate oferi o evaluare completă a stării de sănătate a fătului. La acest termen, medicul poate identifica afecțiuni și malformații ale inimii, rinichilor, abdomenului, toracelui, plămânilor bebelușului, placentei și lichidului amniotic. De asemenea, se pot depista anomaliile la nivelul craniului. Tot atunci, viitoarea mămică va afla greutatea și sexul copilului, poziția și vârsta gestațională.

Ecografia de morfologie fetală în al treilea trimestru de sarcină
Se efectuează, de obicei, între săptămânile 30 și 32, cu scopul de a evalua etapa de creștere e bebelușului și alte aspecte ale dezvoltării lui. În cadrul examinării, specialistul va verifica greutatea fătului și poziția acestuia, va măsura circumferința craniană și pe cea toracică, lungimea femurului și se va asigura că bebelușul primește suficient oxigen și nutrienți de la mămică. De asemenea, medicul va evalua poziția placentei, dacă la ecografiile anterioare aceasta era joasă. În urma examinării, graviduța va afla cât a adăugat în greutate copilul său și dacă este perfect sănătos.

Ecografia Doppler
De obicei, medicul ginecolog recomandă și efectuarea unei ecografii Doppler, în trimestrul al doilea sau al treilea de sarcină. Scanarea Doppler poate fi efectuată concomitent cu o ecografie obișnuită și cu ajutorul aceluiași aparat de ultrasunete, dacă acesta este dotat cu funcția respectivă. În timpul examinării, ecografistul va localiza un vas de sânge pentru a analiza fluxul sanguin dintre placentă și bebeluș, prin cordonul ombelical. Scanarea Doppler arată dacă fătul primește cantitatea suficientă de nutrienți pentru o dezvoltare armonioasă.

Este important să cunoașteți faptul că ecografia de morfologie fetală nu prezintă niciun pericol nici pentru copil, nici pentru mămică. Procedura este una nedureroasă și durează până la 45 de minute. Analiza medicală poate fi realizată cu sonde 3D (constă în fotografierea tridimensională a fătului¬) sau 4 (surprinde, și mișcările bebelușului în timp real).

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia, Sfatul ginecologului

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x