10 mai 2019 la 15:29
Cum sa faci faţă menopauzei?
Menopauza este o etapă naturală a vieţii ce semnalizează sfârşitul perioadei reproductive. Aceasta constă în încetarea funcţiei ovariene, atât de secreţie a hormonilor sexuali feminini (estrogen şi progesteron), cât şi a funcţiei ovulatorii. Vârsta de instalare a menopauzei este cuprinsă între 45-55 ani şi depinde de bagajul hormonal al fiecărei femei.
Menopauza poate apărea precoce (înainte de 40 ani) sau se poate instala tardiv (după 55-60 ani). Menopauza precoce poate avea mai multe cauze, printre acestea numărându-se moștenirea genetică, îndepărtarea chirurgicală a uterului sau a ovarelor, boli autoimune și, nu în ultimul rând, stilul de viață: stres, alimentație dezorganizată, fumat etc.
Perioada de premenopauză se poate extinde pe o durată de 2-5 ani în care activitatea fertilă se diminuează și poate fi recunoscută prin tulburări ale ciclului menstrual (neregulat, prelungit ori lipsă), menstruații mai abundente, uneori dureroase, variații ale tensiunii arteriale, dureri de cap și de sâni etc. Ca urmare a diminuării nivelului de hormoni în organism, se produce şi o serie de modificări ale întregului sistem de reproducere. Pereţii vaginului îşi pierd din elasticitate şi se subţiază, vaginul se scurtează, iar ţesutul genital pierde din volum (atrofierea labiilor).
Una din problemele cu care se confruntă femeile în menopauză este apariţia bufeurilor (valuri de caldură). Cel puţin 75% dintre femeile aflate în menopauza suferă de bufeuri, iar 20% dintre acestea sunt atât de deranjate de aceste stări încât necesită tratament.
Alte simptome ce pot provoca disconfort în menopauză sunt:
– palpitaţii (bătăi rapide ale inimii);
– schimbări de dispoziţie asociate cu oboseală, iritabilitate, depresie sau anxietate;
– modificări vaginale – uscăciune, durere în timpul contactului sexual;
– scăderea puterii de concentrare sau a memoriei, insomnie;
– pierderi involuntare de urină la râs, strănut sau la efort, cauzate de scăderea tonusului musculaturii pelvine.
Aceste simptome pot fi mai pronunţate în primii doi ani de la debutul menopauzei, pot dura până la 5 ani, apoi dispar. Totuşi, careva simptome pot persista mai mult timp, chiar şi după vârsta de 70 de ani.
Menopauza afectează fiecare femeie în mod diferit. Pentru unele femei este mai greu să parcurgă această perioadă, însă este important să cunoască că nu sunt singurele care au astfel de manifestări.
Ţinând cont de faptul că menopauza reprezintă o etapă fiziologică în viaţa femeii, tratamentul se adresează de obicei pacientelor cu disconfort creat de scăderea nivelului de hormoni sau a patologiei asociate.
Nu există un tratament specific pentru menopauză, dar recomandată poate fi substituția hormonală sau hormonoterapia, a cărui rol esențial este de a obține echilibrul hormonal şi a creşte calitatea vieţii femeii.
Pe măsură ce femeia îmbătrâneşte, necesarul de calorii în organism se reduce, metabolismul încetineşte şi apare tendinţa de adăugare în greutate. Mersul pe jos, alergatul, mersul cu bicicleta şi alte sporturi sunt foarte utile, exerciţiile fizice contribuind la micşorarea stresului şi preîntâmpinarea instalării depresiei.
Adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu mai puțin stres, evitarea consmului de cofeină și alcool în exces, mișcarea în aer liber, activitățile relaxante contribuie la ameliorarea simptomelor neplăcute ale menopauzei. Și, nu în ultimul rând, continuarea vieții sexuale, fapt ce ajută la menținerea sănătății organelor genitale.
Studiile arată că femeile între 45 şi 55 de ani care înainte de menopauză erau fericite în viaţa lor sexuală vor fi cu siguranţă mulţumite şi după aceea. Scăderea nivelului de estrogen poate provoca uscarea zonei vaginale, făcând ca actul sexual să fie dureros, de aceea este indicată consultaţia medicului ginecolog pentru recomandarea unui lubrifiant.
Pentru ameliorarea disconfortului cauzat de menopauză se recomandă:
– Evitarea mâncarurile condimentate, a cofeinei, fumatului şi stresului pentru a preîntâmpina apariţia bufeurilor.
– Efectuarea exerciţiilor fizice regulate pentru a preveni creşterea în greutate, osteoporoza şi pentru a vă proteja de bolile cardiovasculare.
– Efectuarea zilnică a exerciţiilor Kegel, pentru întărirea muşchilor vaginali şi pelvieni;
– Asigurarea necesarului de vitamina D şi calciu printr-o alimentaţie adecvata şi/sau suplimente alimentare;
– Purtarea mai multor rânduri de haine lejere, astfel încât să le puteţi da jos sau îmbrăca cu uşurinţă;
– Aplicarea diferitelor tehnici de relaxare;
– Un dormitor mai racoros – creşte calitatea somnului şi scade la maxim bufeurile din timpul nopţii.
Pentru a trece mai uşor prin acestă etapă, adoptă un stil de viaţă cât mai sănătos, bucurăte de avantajele menopauzei: lipsa menstruaţiilor şi a grijilor legate de o eventuală sarcină şi consultă medicul ginecolog.
Comentarii
Categories: Menopauza