Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Cum afectează sindromul ovarelor polichistice fertilitatea?

6 aprilie 2019 la 23:05

Cum afectează sindromul ovarelor polichistice fertilitatea?

Sindromul ovarelor polichistice este o afecţiune de natură endocrină, des întâlnită în rândul femeilor de vârstă fertilă. Sindromul apare ca urmare a unui dezechilibru hormonal şi se caracterizează prin acumularea de foliculi incompet dezvoltaţi la nivelul ovarelor din cauza anovulaţiei.

Femeile cu acest sindrom au ciclu menstrual neregulat sau absent, infertilitate şi efecte negative hormonale şi metabolice asupra întregului organism.

În cele mai multe cazuri, problema principală care stă la baza sindromului ovarelor polichistice este excesul de hormoni masculini (androgeni), care împiedică producerea ovulaţiei şi instalarea infertilităţii.
Daca nu se produce ovulaţia normală o perioadă îndelungată se pot dezvolta mai multe chisturi pe ovare (ovare polichistice).

Creşterea nivelului de androgeni este influenţată de excesul de insulină – hormonul produs de pancreas, care permite celulelor să folosească glucoza pentru a oferi energie organismului.

Un istoric familial poate creşte riscul pentru acest sindrom deoarece există o relaţie strânsă între diabet şi sindromul ovarului polichistic. Astfel, femeile care au în familie cazuri de sindrom de ovare polichistice au mai multe şanse să dezvolte, la rândul lor, această afecţiune endocrină.

Cum se manifestă sindromului ovarelor polichistice?

Adesea, simptomele încep în anii adolescenţei odată cu apariţia menstrelor sau se declanşează după o creştere substanţială în greutate.

Semnele de început, care ar trebui să te trimită la un control de specialitate sunt:
– absenţa menstruaţiei, care apare de obicei după una sau mai multe menstruaţii normale în timpul pubertăţii;
– menstruaţia neregulată sau lipsa acesteia (amenoree);
– hirsutism (păr în exces pe faţă, piept, spate sau fese);
– creșterea în greutate sau obezitate, de obicei cu acumulări în plus în jurul taliei;
– acnee, piele grasă sau pete pigmentare pe față și corp;
– subţierea şi pierderea părului capilar şi/sau mătreaţă;
– anxietate, modificări ale dispoziţiei sau depresie;
– probleme de fertilitate.

Cum se determină diagnosticul?

Un examen ginecologic poate identifica problemele de la nivelul ovarelor. O ecografie transvaginală va ajuta diagnosticarea prin identificarea chisturilor de pe suprafaţa ovarelor. Analizele de sânge pot stabili nivelul de hormoni din sânge, ceea ce poate ajuta la diagnosticarea sindromului de ovare polichistice.

Astfel, sunt indicate o serie de teste de laborator, precum:
– nivelul estrogenului;
– nivelul hormonilor androgeni;
– nivelul hormonilor de stimulare a foliculilor (FSH);
– nivelul hormonului luteotrop (HL);
– nivelul prolactinei etc.

Alte examinări:
– examinări cu ultrasunete vaginale şi/sau abdominale;
– test de urină (17-cetosteroizi);
– laparoscopie;
– biopsie a ovarului;
– IRM (imagine cu rezonanţă magnetică) a abdomenului.

Cum se tratează sindromul ovarelor polichistice?

Tratamentul se concentrează pe două aspecte: ameliorarea simptomelor ovarului polichistic și prevenirea sau diminuarea complicațiilor pe termen lung.

De cele mai multe ori, tratamentul pentru controlarea simptomelor este medicamentos. Anticoncepționalele sunt o alegere frecventă pentru a regla ciclurile menstruale şi pentru a reduce nivelul de hormoni. Uneori, este posibil ca medicul să prescrie şi medicamente pentru stimularea ovulaţiei, mai ales în cazul femeilor care doresc să rămână însărcinate. Mai rar, se poate indica şi tratamentul chirurgical, care presupune îndepărtarea unei părţi din ovar pentru stimularea fertilităţii.

Schimbarea stilului de viaţă şi a greutăţii duce la ameliorarea semnelor bolii, la restaurarea menstrelor şi a ovulaţiei. Pentru femeile în vârsta de peste 40 de ani, tratamentul sindromului se concentrează pe monitorizarea riscului pentru prevenirea complicaţiilor.

Complicaţii ale sindromului ovarelor polichistice

Dacă nu este descoperită și tratată la timp, afecţiunea poate duce la complicații, precum infertilitate, obezitate, cancer endometrial, afecţiuni cardiovasculare şi diabet zaharat.

Scăderea sensibilităţii ţesuturilor la acţiunea insulinei (insulino-rezistenţă) suprasolicită pancreasul, care este nevoit să secrete mai multă insulină şi predispune la diabet zaharat (risc de 5-10 ori mai mare); creşterea nivelului de grasimi în sânge creşte riscul depunerilor în organe (pancreas, ficat) dar şi în vase, ducând mai târziu la infarct, hipertensiune arteriala şi accident vascular cerebral. Femeile cu sindromul ovarelor polichistice netratat au risc de 4 ori mai mare pentru a dezvolta cancer endometrial (uterin).

Defectele cosmetice (pilozitate accentuată, acnee, obezitate) au şi consecinţe importante din punct de vedere psihologic, aspect de multe ori neglijat.

Femeile însărcinate afectate de acest sindrom au nevoie de monitorizare continuă din partea medicului specialist deoarece ele se supun în continuare altor riscuri, precum avortul spontan și diabetul gestaţional (din cauza nivelului ridicat de insulină).

Monitorizarea greutăţii corporale, a tensiunii arteriale şi a ciclurilor menstruale, şi testarea anuală a nivelului glucozei, colesterolului şi a trigliceridelor reduce riscul complicaţiilor pe termen lung.
Aveți grija de sănătatea Dvs!

Comentarii

Categories: Boli și afecțiuni, Fertilitatea

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x