Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Chistul ovarian – motiv de îngrijorare?

30 ianuarie 2023 la 11:45

Chistul ovarian – motiv de îngrijorare?

Chistul ovarian reprezintă o formațiune, adesea de consistență lichidiană semi-solidă, de natură benignă, la nivelul ovarului, mai puțin de 10% având caracter malign. Poate varia în dimensiuni de la câțiva milimetri, până la câțiva centimetri.
Chistul ovarian are două metode de formare, fie direct, dintr-un folicul ovarian, fie dintr-un corp luteal, cauza principală fiind dereglarea hormonală. Întregul proces de formare, măturare și desprindere al ovului este determinat de controlul estrogenului și progesteronului. În cazul în care există o dereglare hormonală, aceste descărcări hormonale vor deregla procesul de măturare și desprindere al ovulului. Dereglările hormonale pot fi reprezentate și de patologii endocrine, dar cel mai adesea sunt cauzate de terapii cu anticoncepționale ce nu sunt prescrise de către un medic.

  • Primul semn pe care femeile îl observă este dereglarea ciclului menstrual, uneori însoțit de amenoree. În cazul în care această dereglare este unica, poate fi trecută cu vederea, însă în situația în care se repetă, este recomandată consultația unui medic ginecolog.
    Un al doilea simptom care poate fi observat este prezența unei dureri accentuate, care poate surveni și în afara ciclului menstrual. Aceasta survine brusc, are un caracter acut și este definită printr-o durere acută joasă, o durere pelvină, ce este adesea confundată cu regiunea vezicală.
    Simptome care mai pot fi observate sunt: infertilitatea, o creștere în greutate, cauzată în special de o creștere a apetitului, precum și de un ritm metabolic modificat, apariția hirsutismului (dezvoltarea pilozității faciale sau în alte zone ale corpului), durere pelvină la urinat sau o creștere a frecvenței urinărilor.

    Chisturile ovariene sunt frecvente dar, în majoritatea cazurilor, nu creează disconfort sau modificări în organism și pot chiar să dispară de la sine, fără tratament. Desigur, există și varianta în care chisturile pot să producă dereglări hormonale, amenoree, hemoragii sau în cazul unui chist ovarian rupt, ce reprezintă adesea o complicație ce trebuie tratată ca o urgență medicală, simptomatologia va fi însoțită de o sângerare abundentă, durere acută și puternică în zona pelvină. În cazuri severe, prezența durerilor de cap, a senzațiilor de slăbiciune și leșin. Ruptura unui chist ovarian, de regulă de mari dimensiuni, poate compromite șansa salvării ovarului afectat și chiar a trompei uterine aferente și reprezintă o evoluție prelungită a chistului ovarian trecută neobservată.

    Ginecolog.md te invită să programezi un consult de rutină, chiar dacă încă nu există simptome, chistul ovarian este o problemă care afectează un număr mare de femei și poate să aibă multiple cauze, de asemenea, tipurile de chisturi ovariene diferă. Doar printr-un control de rutină chistul poate fi localizat și tratat în timp util pentru a evita complicațiile. Fii sigură că ești bine pentru tine și cei dragi ție!

Comentarii

Categories: Boli și afecțiuni

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x