Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Chistul glandei Bartholin – când trebuie să batem alarma?

19 iulie 2018 la 18:51

Chistul glandei Bartholin – când trebuie să batem alarma?

Sănătatea genitală este ușor de periclitat, în special atunci când femeia are un regim de viață alert, iar vizitele de rutină la medicul ginecolog nu se încadrează în graficul său. Neglijarea simptomelor care anunță despre prezența unor afecțiuni sau dereglări în organism constituie deseori cauza agravării maladiei sau declanșării unor procese patologice în lanț. Anumite boli, însă, cum ar fi chistul glandelor Bartholin, sunt asimptomatice și pot fi depistate doar în urma unui consult medical sau doar atunci când provoacă o infecție.

Glandele Bartholin sunt situate sub piele, în partea inferioară a vulvei, pe fiecare parte a labiilor și nu pot fi văzute sau simțite, fiind și foarte mici. Acestea au funcția de a secreta un lichid care lubrifiază zona genitală, prin două canale localizate în vecinătatea deschiderii vaginului. Chistul apare atunci când canalele respective se blochează, iar fluidul se acumulează în glande. Mărimea acestuia poate varia de la o mărgică până la o portocală și în cele mai multe cazuri, nu necesită tratament. Foarte rar, glandele Bartholin pot fi afectate concomitent.

Cauzele apariției chisturilor în glandele Bartholin

Fiind foarte mic, orificiul tuburilor prin care se secretă lubrifiantul se poate bloca destul de ușor, provocând apariția chisturilor. O infecție genitală, o inflamație sau îngroșarea mucusului pot cauza blocajul, iar stimularea sexuală contribuie la creșterea chistului. În unele cazuri, infectarea chisturilor Bartholin are loc pe fundalul unor boli cu transmitere sexuală, nediagnosticate și netratate la timp.

Simptome și diagnostic

De multe ori, pacientele la care s-au depistat chisturi Bartholin nu au acuzat niciun simptom. Acestea nu sunt dureroase și pot fi observate doar în urma unui examen clinic, efectuat de medic. Însă dacă se instalează o infecție în glandă sau în unul dintre tuburi și se acumulează puroi, chisturile cresc în dimensiune și cauzează dureri, frisoane, inflamație bruscă. Abcesele provoacă febră și fac mai dificile activități precum mersul, statul pe scaun, iar contactele sexuale devin dureroase. Dacă ați observat aceste simptome, este important să solicitați un consult ginecologic. Medicul va efectua examinarea fizică și va preleva o probă a secreției vaginale, iar în cazul pacientelor cu vârsta de peste 40 de ani, va indica și o biopsie locală, pentru a exclude prezența unei forme de cancer genital.

Tratament

Un chist neinfectat poate fi eliminat ușor cu ajutorul unor băi calde și administrarea de analgezice indicate de medic. Oricum, este necesară monitorizarea specialistului, mai ales atunci când chistul începe a crește în dimensiuni.

În cazul unui abces, dacă este situat aproape de suprafața pielii acesta se poate sparge și drena singur, fără intervenții suplimentare. Dacă este de dimensiuni mari, soluția este una chirugicală. Se optează fie pentru drenarea simplă a abcesului, sub anestezie locală, fie pentru marsupializare, sub anestezie generală. Pentru a distruge bacteriile ce provoacă infecția, medicul ginecolog poate indica tratamentul cu antibiotice. De asemenea, se recomandă evitarea contactelor sexuale până la vindecarea completă a zonei, iar ulterior, folosirea prezervativului ca metodă de protecție.

Comentarii

Categories: Boli și afecțiuni, Sfatul ginecologului

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x