Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Ce știi despre congelarea ovocitelor?!

1 noiembrie 2022 la 11:19

Ce știi despre congelarea ovocitelor?!

Congelarea ovocitelor nu mai este considerată o metodă experimentală, ci o opţiune pentru femeile care doresc să îşi rezerve fertilitatea în faţa unui declin anticipat. Din nefericire, nu toate femeile au şansa de a concepe un copil în perioada cea mai fertilă. Astfel, unele dintre ele ajung să se întrebe cât de mult pot aştepta până când iau decizia de a-şi congela ovocitele, în vederea obţinerii unei sarcini în viitor. Metoda se mai numeşte şi crioprezervarea ovocitelor mature, constă în recoltarea de ovocite, congelarea acestora fără să fie fertilizate şi stocarea pentru o perioadă lungă de timp cu scopul de a fi folosite în viitor.

Procedura le este recomandată multor categorii de femei, care vor să amâne momentul în care vor deveni mame sau din motivul altor afecţiuni care pot să aibă un impact asupra fertilităţii:
• Siclemia (anemia cu celule în seceră), boli autoimune cum ar fi lupusul, etc.
• Cancer care necesită tratament care poate afecta şansa de a rămâne însărcinată, (chimioterapie, radioterapie în regiunea pelvină);
• Intervenţii chirurgicale la nivelul ovarelor (de exemplu în endometrioză severă);
• Boală ovariană cu risc de afectare a ovarelor;
• Mutaţii genetice care necesită îndepărtarea ovarelor (de exemplu mutaţia BRCA);
• Risc de insuficienţă ovariană prematură idiopatică sau în contextul unor anomalii cromozomiale (de exemplu, sindromul Turner, sindromul X fragil) sau antecedente familiale de menopauză precoce.
Deşi spermatozoizii şi embrionii sau dovedit a fi uşor de congelat, ovocitul este cea mai mare celulă din organism şi conţine o cantitate mare de apă. De-a lungul anilor, s-a dovedit că ovulul trebuie deshidratat înainte de congelare. Pentru ca atunci când acestea sunt congelate, se formează cristale de gheaţă care pot distruge celula. Apa este înlocuită cu o substanţa asemănătoare unui „antigel”. Ovocitele sunt îngheţate ultrarapid şi păstrate în azot lichid la -196°C şi rămân intacte pentru o perioadă îndelungată de timp. Datorită tehnologiei actuale de vitrificare, 90%-95% din ovule supravietuiesc dupa decongelare.
O femeie care vrea să-şi congeleze ovocitele trebuie să treacă printr-o procedură de stimulare ovariană. Protocolul este similiar celui de fertilizare în vitro. Întreg procesul durează aproximativ trei săptămâni. Odată ce ovocitele ajung la maturitate, se face o puncţie, iar acestea sunt recoltate şi îngheţate imediat. Procedura se efectuează cu anestezie şi nu este dureroasă, dar după procedură mergem la medic dacă există anumite simptome ca;
1. Febră peste 38.6 C;
2. Dureri abdominale severe;
3. Creşterea în greutate mai mare de 1 kg în 24 de ore;
4. Sângerări vaginale abundente – umplerea a mai mult de două tampoane pe oră;
5. Dificultate la urinat.
Când femeia este pregătită să folosească ovocitele congelate pentru a obţine o sarcină, acestea sunt plasate într-o soluţie de devitrificare şi evaluate. Cele care au supravieţuit procesului de congelare sunt fertilizate, ovulul va fi fecundat cu un spermatozoid şi embrionul rezultat va fi transferat în uter, pentru a se încerca obţinerea sarcinii. Se estimează o rată de obţinere a unei sarcini de 4-12% pe ovocit congelat.
În general, cei mai importanţi doi factori în determinarea probabilităţii naşterii unui copil sunt: vârsta femeii în momentul congelării ovocitelor şi câte ovocite sunt disponibile. Aşadar, rata de succes este mai mică în cazul femeilor care îşi congelează ovocitele dupa 38 de ani, faţă de cele mai tinere. Reuşita nu este afectată însă de vârsta pe care o au atunci când decid să le decongeleze pentru a obţine o sarcină.
Nu există diferenţe între copiii concepuţi pe cale naturală şi cei obţinuţi printr-o procedură de fertilizare de orice tip. Asta arată cel mai mare studiu efectuat pe bebeluşi nascuţi din ovocite congelate. În plus, nici procentul de defecte apărute la naştere nu diferă, iar rata de apariţie a defectelor cromozomiale este similar.
Congelarea ovocitelor este o metodă folosită pentru a păstra capacitatea femeii de a avea o sarcină în viitor. Aceasta nu este o procedură de rutină. De aceea, este important să alegi centrul unde va avea loc procedura în funcţie de experienţa medicilor şi a embriologilor din laboratorul de reproducere. Aveți grijă dragi femei de visele voastre.

Comentarii

Categories: Fertilitatea, Sarcina și lauzia

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x