Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Ce știi despre aventura nemaipomenită ale celor 9 luni?

14 octombrie 2019 la 23:17

Ce știi despre aventura nemaipomenită ale celor 9 luni?

Procesul fertilizării este bine cunoscut in prezent, deși poate mai există careva mistere. Este un fenomen care merită cunoscut pentru a înțelege că în spatele apariției unui bebeluș, există, parcă un miracol. Haideți să începem călătoria!

Oare chiar e nevoie de fertilizare?

Pentru ca procesul sa aibă loc, este nevoie ca un ovocit viabil sa întâlnească un spermatozoid viabil.
Ovocitul este eliberat de catre ovar in momentul ovulatiei și in cele mai multe cazuri, este vorba despre o singură celulă, uneori sunt eliberate doua ovocite in același timp. Ovocitul este captat de către trompele uterine si este ghidat către uter.

Călătoria ovocitului dureaza cam 4 zile, dar este viabil pentru fertilizare doar 24 ore dupa ovulatie, apoi incepe să se dezintegreze lent.

Spermatozoizii au si ei o călătorie lungă de facut, însă viabilitatea lor este mult mai mare, putand atinge 4 sau chiar 5 zile. Acesta este motivul pentru care un contact sexual neprotejat, produs chiar cu cateva zile inainte de ovulatie, poate avea rezultate… neasteptate pentru femei!

Care este rolul spermatozoizilor?

Privită prin lupă – de fapt, printr-un microscop cu o putere mare de augmentare – calatoria spermatozoizilor poate fi comparata cu o legendă, in care un singur erou reuseste să infrunte toate obstacolele care ii ies in cale, ca să ajungă la destinatie.

In momentul ejacularii, aproximativ 300 milioane de spermatozoizi sunt eliberati in vagin. La scurt timp dupa, o mare parte dintre ei vor fi eliminati sau vor muri intr-un mediu cu pH acid, care nu le este deloc favorabil. Totusi, elementele protectoare din lichidul seminal ii ajuta pe multi dintre ei să supraviețuiască, doar ca sa se indrepte catre urmatorul obstacol care le stă in cale: cervixul, poarta de intrare către uter.

In mod normal, cervixul este inchis, insa in preajma ovulatiei, el se intredeschide, iar mucusul protector devine fluid, cu o consistenta aproape apoasă, care să favorizeze trecerea spermatozoizilor.
Mulți dintre spermatozoizi raman blocati in pliurile cervicale,dar unii reusesc sa iși continue drumul, reprezentand al doilea val de spermatozoizi care vor incerca să fertilizeze ovulul.
In interiorul uterului, contractiile musculare ale peretilor acestui organ cavitar vin in ajutorul spermatozoizilor, ghidandu-i către cele doua trompe uterine; numărul supraviețuitorilor se injumatațeste automat, căci numai o parte dintre ei se va indrepta către trompa in care sunt asteptati de către ovocit. Iar pâna să ajungă acolo, celulele care asigură imunitatea locală, ii percep ca pe inamici si ii atacă cu scopul de a-i distruge. Alte mii de spermatozoizi mor in urma contactului cu această linie naturală de apărare.

La intrarea in trompa uterină se mai afla doar cateva mii de spermatozoizi, care au de infruntat un nou obstacol. Călătoria ovocitului catre uter este asigurata prin intermediul unor cili, care se misca in directie descendenta, pentru a “transporta” prețioasa celulă. Așadar, spermatozoizii care au rezistat până aici, trebuie de acum să se deplaseze impotriva curentului. In plus, o parte dintre ei ajung să se blocheze intre acești cili și iși găsesc sfârșitul.

Așadar prima întâlnire dintre spermatozoizi si ovocit!

Ovocitul este protejat de un strat de celule care alcatuiesc ceea ce se numeste in termeni de specialitate – corona radiata. Spermatozoizii trebuie să străbată această primă provocare, pentru a ajunge la stratul exterior al ovulului, denumit zona pellucida. Odata ajunsi aici, ei se atașează de receptori specifici de pe suprafață, mulțumită activării care s-a produs la intrarea in trompele uterine, care le-a modificat structura capului.

Această atașare la receptori declansează actiunea acrozomului – zona specializată aflată in partea lor anterioară – să secrete enzime digestive care acționează prin deteriorarea acestei protectii, permițându-i spermatozoidului respectiv să avanseze către interiorul ovocitului.

Imediat după intrarea in zona pellucidă, intre aceasta si peretele ovocitului, se afla o zonă ingusta, plină cu lichid. Primul spermatozoid care reușește să pătrundă in acest spațiu va fertiliza ovocitul. După o călătorie periculoasă, un singur spermatozoid reuseste să câștige bătălia! Odata ce spermatozoidul cel mai puternic si mai norocos a reusit să intre in contact cu exomembrana ovocitului, peretii celulari fuzioneaza, iar ovocitul efectiv “trage” spermatozoidul in interior. Acest eveniment declanșează o cascadă de schimbă la nivelul membranei externe, ceea ce ii împiedică pe ceilalți spermatozoizi să se mai atașeze.

Ovocitul eliberează substanțe chimice care ii îndepărtează pe spermatozoizii rămași, creând o membrană impenetrabilă. Reacția se răspândește , prin urmare si zona pellucidă se indurează, blocând orice spermatozoid rămas in interiorul ei, sau pătrunderea altora din exterior.
Este momentul in care se formează un nou si unic cod genetic. Această celulă se numește zigot și este începutul unei vieți noi! Cit de frumos! Dar povestea continuă…

Calatoria până în uter!

Cilii din trompele uterine conduc noua formă de viata proaspăt creata, până in uter. Intre timp, corpul luteal format pe suprafata ovulului, secretă progesteron ce duce la îngroșarea peretelui uterin bun pentru implantarea zigotului. Fecundarea in sine transmite de asemenea mesaje hormonale, care contribuie si ele la favorizarea procesului de implantare.

Apoi urmează efectuarea unui test de sarcina pozitiv și încă o familie fericită! Ginecolog.md vă vine in ajutor pentru a desena împreună povestea ta!

Comentarii

Categories: Sănătatea sexuală

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x