Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Ce se întîmplă dacă sarcina ta depășește termenul?

29 august 2018 la 19:48

Ce se întîmplă dacă sarcina ta depășește termenul?

Durata normală a unei sarcini este de 40 de săptămâni, însă în unele cazuri, bebelușul se lasă așteptat, iar acest lucru provoacă neliniște și multe semne de întrebare pentru viitoarele mămici. Astăzi vă oferim toate informațiile pe care e bine să le cunoașteți despre sarcina prelungită cronologic dacă sunteți gravidă sau planificați un copil.

Sarcina se consideră postmatură atunci când durează 42 de săptămâni (294 de zile) sau mai mult, pornind de la ultima zi a menstruației.

Cauze

Una dintre cele mai simple și frecvente cauze ale sarcinii prelungite cronologic este calcularea greșită a datei nașterii. Eroarea poate avea loc fie pentru că gravida nu își amintește exact data ultimei menstruații, fie pentru că s-a efectuat cu întârziere prima ecografie. Din acest motiv, este important ca fiecare viitoare mămică să facă primele ecografii, în baza cărora se apreciază mai corect vârsta sarcinii și data nașterii cu o marjă de eroare cât mai mică.

Alți factori ce pot determina sarcina suprapurtată sunt:

– factorii genetici,
– dezechilibrele hormonale,
– insuficiența tiroidiană,
– tulburări ale nivelurilor de calciu și magneziu din organism,
– alimentația deficitară,
– stresul la care este supusă mama.

Factorii de risc:

– diabetul gestațional,
– vârsta foarte mică sau prea înaintată a gravidei,
– existența anumitor malformații fetale,
– greutatea fătului mai mare de 4 kg.

Cum se simte fătul

După o anumită vârstă gestațională, cantitatea lichidului amniotic scade, iar placenta îmbătrânește, factori ce complică schimbul de nutrienți și oxigen. Astfel, bebelușul nu se dezvoltă așa cum trebuie, începe să se deshidrateze, scade în greutate și poate suferi chiar un retard de creștere intrauterină. Cazurile mai grave pot avea urmări fatale.

Tipurile de sarcină postmatură:

– de gradul I – sarcina a depășit 300 de zile, fătul este slab și nu are stratul necesar de grăsime (vernix), iar lichidul amniotic este puțin, incolor și opalescent,
– de gradul II – sarcina a depășit 305 zile, copilul este slab, are pielea zbârcită, impregnate cu meconium, iar lichidul amniotic este puțin, vâscos și colorat cu meconium,
– de gradul III – sarcina a depășit 310 zile, bebelușul are tegumente macerate, de culoare galben-verzui. Există pericol mare de deces.

Monitorizarea sarcinii

Începând cu săptămâna a 41-a, sarcina va fi monitorizată prin ecografii și teste pentru analiza ritmului cardiac al fătului. Dacă bebelușul nu suferă, atunci se va aștepta momentul în care nașterea se va declanșa natural. Dacă se depășește termenul de 42 de săptămâni și crește riscul de complicații severe pentru copil, medicii induc contracțiile uterine care declanșează travaliul. Gravida se află sub monitorizare strictă până naște, iar dacă se depistează că fătul are de suferit, se recurge la operația cezariană.

Dacă aveți temeri sau probleme de sănătate care credeți că ar putea cauza prelungirea exagerată a termenului sarcinii, adresați-vă la medicul ginecolog. Acesta va evalua posibilele riscuri și vă va recomanda următorii pași pentru a naște un bebeluș sănătos.

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia, Sfatul ginecologului

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x