Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Ce nu știați despre spermă și cum puteți îmbunătăți calitatea acesteia?

29 aprilie 2024 la 16:51

Ce nu știați despre spermă și cum puteți îmbunătăți calitatea acesteia?

Considerată un lichid fiziologic complex, responsabil în egală măsura de placerea sexuală (orgasm) și de reproducere, sperma umană ascunde totuși multe curiozități:

Considerată un lichid fiziologic complex, responsabil în egală măsura de placerea sexuală (orgasm) și de reproducere, sperma umană ascunde totuși multe curiozități:

1. Pe lângă spermatozoizi, care reprezintă numai 1 % din intregul material seminal, sperma mai conține fructoză și proteine (aminoacizi, magneziu, calciu, zinc, enzime, acid citric, vitamina C, etc), elemente care protejează si permit spermatozoizilor să-și atingă obiectivul, acela de a „înota“ până la ovule.

2. Sperma este un bun antidepresiv.
Femeile care fac sex fara prezervativ și își lasă partenerul să ejaculeze in interiorul vaginului sunt mai puțin predispuse la depresii si migrene!
De ce ? Sperma conține hormoni care influentează direct stările emoționale: estrogen, testosteron, prolactina si prostaglandine.

3. Rămâne în corpul tău mai mult decât ți-ai fi imaginat. De obicei, rămâne 48 de ore, însă o poți găsi acolo si după o săptămana, in funcție de cât de “prietenos” este mucusul tău cervical care o protejează și o ajută să rămână mai mult in jurul datei tale de ovulație.

4. Sexul și masturbarea în exces nu scad proprietățile spermei. Nu exista o limită de spermatozoizi pe care un barbat îi produce. Ejacularea frecventă i-ar putea scădea volumul, însă sperma are aceleași propriatati.

5. Spermatozoizii circulă cu viteză!
Viteza spermatozoidului ejaculat atinge circa 1-3 mm/min, iar o medie este aceea că un bărbat elimină de-a lungul vieții aproximativ 124 de litri de spermă.

6. Traseul spermatozoizilor este unul lung.
Atît de lung și anevoios este traseul, fapt pentru care nu toți spermatozoizii ajung la „destinație”. Prin ejaculare se elimină circa 3 ml de lichid care conține 300 de milioane de spermatozoizi. Pe măsură ce spermatozoizii avansează, numărul lor scade rapid.

7. Culoarea spermei – un indicator al sănătății!
Desi culoarea spermei depinde de vârsta si de alimentația barbatului, dacă decolorarea lichidului seminal dureaza mai mult de 3-4 saptamâni atunci este necesara investigatia unui medic urolog.

8. Sperma influenteaza fertilitatea.
Multe cazuri de infertilitate de cuplu sunt puse pe seama calității scazute a spermei, a cantității acesteia sau a mobilității spermatoizilor.
Pentru a depista calitatea spermei (dar si alte caracteristici), puteți efectua o spermogramă care se bazează pe recoltarea spermei de la barbat si analiza de laborator ce furnizează un diagnostic in privinta fertilității sau infertilității.

9. Suplimentele alimentare imbunatatesc calitatea spermei.
Suplimentele cu antioxidanți (vitamina C, vitamina E, zinc, acid folic si seleniu) – cresc șansele de obținere a unei sarcini, iar Coenzima Q 10 are rol esențial in producerea energiei, nivelul de coenzima Q10 din sperma fiind corelat direct cu mobilitatea, concetratia si morfologia spermatozoizilor.

10. Fumatul scade calitatea spermei prin fragmentarea materialului genetic, dar acest efect nu se depistează la o spermogramă obișnuită, care pare norma.

11. Băile/dușurile fierbinti, sauna, temperatura crescută reduc numarul si mobilitatea spermatozoizilor.

12. Telefoanele mobile fac parte din viata tuturor, însă acestea pot avea un efect negativ asupra spermei in special prin scaderea mobilității și a viabilității spermatozoizilor.

13. Experții în sănătatea reproductivă recomandă includerea bananelor, nucilor, rodiei și usturoiului în dieta dumneavoastră. Alimentele care ajută la creșterea fertilității și, de asemenea, cele ce conțin mult zinc inclusiv carnea roșie, spanacul, leguminoasele și ciupercile. Și nu în ultimul rând: asigurați-vă întotdeauna că beți suficientă apă deoarece deshidratarea afectează negativ volumul și calitatea spermei.
Specialistii in tratarea infertilitatii ofera dieta proteică ideală pentru a ajuta la pierderea in greutate.

* Nimic din toate acestea nu este dificil de inteles si aplicat. În același timp, toate acestea sunt aspecte ce țin de stilul de viața care trebuie modificat deoarece afectează sănătatea reproducerii masculine. Imbunatatirea stilului de viata poate duce la o calitate si cantitate mai buna a spermei!

Comentarii

Categories: Sănătatea sexuală

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x