21 octombrie 2016 la 17:59
Ce metode de contracepție să folosești?
Ceea ce trebuie sa luati in consideratie atunci cand decideti asupra metodelor de contraceptie este ca sfatul ginecologului va va usura cu siguranta alegerea, medicul fiind cel care va poate prezenta toate avantajele si dezavantajele fiecarei metode de contraceptie pentru cuplul dvs.
Ceea ce trebuie sa luati in consideratie atunci cand decideti asupra metodelor de contraceptie este ca sfatul ginecologului va va usura cu siguranta alegerea, medicul fiind cel care va poate prezenta toate avantajele si dezavantajele fiecarei metode de contraceptie pentru cuplul dvs.
Visul majoritatii cuplurilor active sexual, dar care inca nu sunt gata pentru un copil, este sa poata face dragoste neprotejat evitand sarcina. Chiar daca metoda ideala de contraceptie inca nu a fost inventata, exista multe altele din care perechea o poate alege pe cea mai potrivita.
Astazi va prezit aceste metode de contraceptie si tot o data avantajele si dezavantajele fiecareia luata in parte:
- Prezervativul. Una dintre metodele clasice si cele mai raspindite ramine a fi prezervativul, care se considera practic si eficient contra unei sarcini nedorite, dar si a infectarii cu boli sexual transmisibile. Este accesibil ca pret, se vinde in orice farmacie, fara prescrierea medicului, nu creeaza dificultati la folosire, dar in schimb poate provoca reactii alergice la partenera sau nemultumirea partenerului, acesta dorind un contact direct.
- Metoda naturala – este atunci cand barbatul ejaculeaza in afara vaginului – chiar daca partenerul se considera experimentat, este o metoda destul de nesigura, deoarece ejacularea se poate produce in orice moment, fara ca sa poata fi controlata, iar o singura picatura de sperma poate fi suficienta pentru o sarcina. La fel, nu exista nici o aparare contra bolilor cu transmitere sexuala.
- Metoda calendarului – consta in faptul ca femeia sa nu intretina acte sexuale cu cinci zile inainte si dupa ovulatie. Este la fel de nesigura ca si metoda precedenta, ovulatia putind avea loc spontan, ceea ce va provoca sarcina nedorita.
- Metodele hormonale:
- pilula contraceptiva,
- injectii hormonale cu efect contraceptiv,
- plasturile hormonale fixate pe piele,
- inelele vaginale contraceptive.
Folosirea metodelor de contraceptie hormonale este eficienta, prevenind sarcina prin stoparea productiei lunare de ovule si la fel poate sa micsoreze durerile abdominale, crampele cauzate de ciclul menstrual si sa reduca riscul unui sir de afectiuni.
Unul dintre dezavantaje este ca pilulele contraceptive, spre exemplu, pot cauza ingrasarea femeilor, predispuse la obezitate.
- Steriletul – este un dispozitiv care se introduce prin vagin si colul uterin pana in uter. Este eficient si se insereaza pe o perioada de pina la 6 ani, si poate fi extras in orice moment. Nu influienteaza nicicum masa corporala!
- Sterilizarea definitiva a barbatului, numita stiintific vasectomia, consta in intreruperea canalelor deferente, care au rolul de a transporta spermatozoizii. Dezavantajul este ca odata ce interventia a fost facuta, cuplul nu va mai putea avea copii decit prin insamintare artificiala. Totodata, exista riscul infectarii cu boli venerice.
- Sterilizarea definitiva a femeii – ligaturarea chirurgicala a trompelor uterine – presupune ca femeia nu va mai putea ramine insarcinata niciodata. In acest caz, ca si in cazul precedent, factorul psihologic joaca un rol important. Cuplul trebuie sa constientizeze faptul ca o astfel de interventie este ireversibila.
Comentarii
Categories: Contracepția