Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Ce influență are prolactina asupra fertilității?

12 iunie 2019 la 21:34

Ce influență are prolactina asupra fertilității?

Hormonii afectează în mod direct diferite situații din viața femeilor, precum satisfacția sexuală, capacitatea de a obține o sarcină, dezvoltarea sarcinii, perioada de alăptare etc. În general hormonii au un rol important în reglarea funcției de reproducere, atât la femei, cât și la bărbați.

Prolactina este un hormon produs de glanda pituitară, localizată într-o zonă a creierului numită hipotalamus. Aceasta iniţiază dezvoltarea sânilor şi este cunoscută sub denumirea de hormon lactogen.

Prolactina are rolul de a stimula secreția lactată și a bloca producerea de ovule, fiind considerată un anticoncepțional natural. Eliberarea şi sinteza de prolactină se face prin control neuroendocrin. Nivelul de prolactină crește, în mod natural, în ultima perioadă de sarcină, iar mamele care alăptează menţin un nivel crescut de prolactină în următoarele 18 luni după naștere.

Nivelul de prolactina poate fi detectat printr-un test de sânge. Cantitatea de prolactină poate fi un indicator de satisfacție sexuală și relaxare, dar totodată examinarea poate fi de ajutor în identificarea cauzei galactoreei (secreție anormală de lapte), amenoreei (absența menstruației), infertilității etc.

Deficitul de prolactină este rar întâlnit. Cele mai dese complicații le provoacă prolactina mărită. Nivel crescut al prolactinei poate întrerupe producția normală a hormonilor (estrogen și progesteron), ceea ce determină ovarele să elibereze ovule în mod neregulat sau poate să stopeze în totalitate producția de ovule. În consecință, nivelurile mari ale prolactinei pot duce la infertilitate, iar în unele cazuri, la tumori necanceroase ale glandei pituitare.

Un alt efect al excesului de prolactină se manifestă prin dereglări ale ciclului menstrual, de la reducerea duratei perioadei hemoragice până la absența menstruației. Sunt posibile și afecțiuni ale glandei mamare (durere) sau galactoree (apariția secreției lactate în afara perioadei de sarcină sau alăptare). Printre simptome se mai numără și durerile de cap, variații anormale de greutate, creșterea și tumefierea sânilor.

Printre factorii care influențează creșterea concentraţiei de prolactină se numără: sarcina, stimularea mamară, stresul, o serie de medicamente etc. Una din cauzele care pot duce la dezechilibre ale nivelului de prolactină pot fi și anticoncepționalele hormonale, luate fără recomandarea medicului și fără teste medicale care să identifice tipul de pilulă ideal, compatibil cu particularitățile hormonale ale fiecărei femei în parte.

Tratamentul hiperprolactinemiei (creșterea nivelului de prolactină în sânge) se realizează în funcție de cauzele care provoacă abaterea de la normă. Acestea pot varia de la disfuncții tiroidiene până la afecțiuni tumorale hipofizare. Medicamentele rezolvă de cele mai multe ori complet problema.

Recomandări
– la primele simptome care atrag atenţia asupra unei tulburări a nivelului de prolactină, adresaţi-vă medicului de familie și ginecologului;
– nu luaţi contraceptive orale decât la recomandarea medicului ginecolog, iar dacă apar manifestări neplăcute după începerea administrării acestora semnalaţi acest lucru;
– în cazul în care doriţi să rămâneți însărcinată, iar acest lucru întârzie deşi nu folosiţi nici un mijloc de contracepţie, prezentaţi-vă (ambii parteneri) la medicul ginecolog şi endocrinolog.
– în cazul durerilor de cap (cefalee) care se repetă prea des şi care nu cedează la medicamentele antidolore obişnuite, consultaţi medicul de familie și medicul ginecolog.

Prolactina este unul din hormonii care combat efectele stresului și este util organismului dar numai când este secretat în cantități normale.

Comentarii

Categories: Fertilitatea

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x