Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Ce faci iarna dacă ești cu burtică?

10 decembrie 2018 la 20:20

Ce faci iarna dacă ești cu burtică?

Sarcina este în sine o perioadă frumoasă, dar și dificilă pentru orice femeie. Organismul suferă schimbări, crește greutatea corporală, se adaugă edemele, constipația, stările de greață, insomnia etc. Iar dacă graviditatea se prevede a fi și în timpul iernii, misiunea pare a fi imposibilă pentru unele viitoare mămici. Însă datorită unui ghid simplu de îngrijire pe care ți-l prezentăm astăzi, vei trece cu brio peste sezonul rece al anului.

Cum să fortifici sistemul alimentar în sarcină

Pe parcursul iernii, sistemul imunitar al graviduțelor este scăzut, iar din acest motiv, răcelile sunt destul de frecvente. Ca să le eviți, îți recomandăm să consumi produse cu conținut mare de vitamina C și D, lămâie, măcieș, ceaiuri naturale din ierburi permise în sarcină și suplimente alimentare recomandate de medicul tău ginecolog. Alege tot ce este natural și îți poate oferi un scut de protecție împotriva virozelor și altor afecțiuni cauzate de lipsa de vitamine.

Cum să te alimentezi când ești gravidă

Alimentația are un rol foarte important în sarcină în orice anotimp, însă pe timp de iarnă este mai greu să găsești o gamă variată de fructe și legume proaspete, așa că optează pentru cele care se păstrează bine în acest sezon. Străduiește-te să ai un meniu cât mai diversificat și alege produsele eco certificate sau pe cele crescute acasă și nu în scop comercial. Un alt sfat este să prepari mâncare proaspătă la fiecare masă, astfel vei asigura o varietate de vitamine și minerale atât de necesare organismului tău, dar și bebelușului. Evită bucatele gata preparate, comercializate prin supermarketuri, deoarece nu știi dacă sunt proaspete și în ce condiții au fost gătite. Din același motiv, pe parcursul celor 9 luni de graviditate micșorează și numărul de ieșiri în localurile din oraș. De asemenea, alcoolul, băuturile carbogazoase și produsele procesate și intens condimentate urmează să fie excluse din meniu.

Să faci sau nu sport?

Dacă nu ai contraindicații de la medicul ginecolog care îți monitorizează sarcina, atunci activitatea fizică este indispensabilă pentru sănătatea ta, pentru buna dispoziție și o naștere mai ușoară, precum și pentru o restabilire mai rapidă după ce vei aduce pe lume bebelușul. Opteazăpentru tipurile de sport lejere, care nu vor dăuna fătului, preferabil în săli special amenajate, sub îndrumarea antrenorului. Foarte important de reținut: evită efortul suprasolicitant și căzăturile, mai ales pe burtă. De asemenea, sunt binevenite plimbările afară, dar pe o perioadă scurtă de timp dacă este ger.

Mai multe despre sportul în sarcină și beneficiile acestuia poți citi aici
https://ginecolog.md/sportul-sarcina-recomandari-si-precau…/.

Cum să îngrijești pielea feței și a corpului

Ca și întreg organismul, pielea suferă și ea schimbări în timpul sarcinii, iar în lunile de iarnă, acestea sunt și mai accentuate. Ca să menții un ten catifelat și luminos, trebuie să folosești produse pentru hidratare și să parcurgi toate etapele de îngrijire, atât dimineața, cât și seara. Alege cosmetica bio, cu ingrediente 100% naturale, iar pentru îngrijirea suplimentară optează pentru măștile făcute acasă, chiar de tine. Și pielea corpului necesită o atenție specială. Uită de băile cu apă fierbinte, pentru a te proteja de o eventuală pierdere a sarcinii. Alege creme consistente, care te vor ajuta să eviți apariția vergeturilor și consumă o cantitate suficientă de apă, pentru a hidrata pielea din interior.

Cum să te îmbraci – îmbină comodul cu frumosul

În timpul sarcinii, o atenție sporită trebuie să acorzi și felului în care te îmbraci. În această perioadă, comoditatea va prevala cu siguranță asupra ultimelor tendințe ale modei, dar poți fi frumoasă și cu burtică. Iarna, cel mai important este să te protejezi de ger, dar fără a te îmbrăca atât de gros încât să transpiri. Îți poți înnoi garderoba cu haine din fibre naturale, dacă până acum nu au fost printre preferatele tale sau dacă cele pe care le ai îți sunt mici. Sfatul nostru este să te îmbraci pe straturi, astfel încât să poți dezbrăca o haină sau două atunci când îți va fi cald și invers. Fii atentă și la încălțămintea pe care o vei purta, aceasta trebuie să fie comodă și ușoară, dar și să te protejeze de frig și umiditate.

Cum să ții departe despresia de sezon

Nici în timpul sarcinii nu ești scutită de posibile depresii, mai ales dacă este iarnă. Ca să eviți dezechilibrele psihologice și stările depresive, îți recomandăm să te odihnești suficient, atât în timpul nopții, cât și ziua. Asigură-ți un somn de calitate, într-o odaie aerisită, fără prea multă tehnică și dispozitive de tot felul. La fel, ai grijă să nu te lași atrasă de rutina zilnică, găsește o activitate nouă și interesantă pentru tine, socializează, întâlnește-te mai des cu persoanele dragi, comunică mult cu partenerul și povestește-i tot ce simți legat de sarcină, astfel încât să îți fie și el aproape și implicat la maximum în noua schimbare care a intervenit în viața voastră. Nu ești bolnavă, așa că evită leneveala în pat zile întregi, care este o metodă sigură de a intra în depresie fără să îți dai seama. La fel, scoate din meniu dulciurile și alimentele greu de digerat și renunță la lucrurile care îți provoacă disconfort fizic și psihic.

Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei, nu lăsa aspectele negative ale iernii să își pună amprenta pe fericirea ta. Bucură-te din plin de acest anotimp deosebit și adună amintiri plăcute.

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia, Sfatul ginecologului

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x