Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Ce este ovogeneza?

9 august 2021 la 19:00

Ce este ovogeneza?

Ovogeneza constă dintr-o serie de transformări pe care le suferă celula germinativă foliculară pâna la stadiul de ovul matur.
ETAPELE OVOGENEZEI:
*Perioada fetală
*Copilărie
*Pubertate
*Fertilizare

Procesul de multiplicare a celulelor germinative la femei este inițiat la 6-8 săptămâni gestionale. La a 16-20 -a săptămână de viață intrauterină numărul de oocite atinge maximul de 6-7milioane. În această perioadă dezvoltarea oocitelor este blocată la stadiul de profază meiotică începând un proces continuu de atrezie a oogenilor iar la naștere numai 1-2 milioane de oocite rămân în ovar.

Postnatal nu se mai formează oogeni suplimentari și nu mai au loc mitoze, de aceea la pubertate numai 300000 din numărul inițial sunt disponibile pentru ovulație.
Dintre acestea, numai 400-500 vor ovula, celelalte vor fi supuse atreziei. Imediat după apariția primelor menstruații și instalarea unui ciclu ovulator, reâncepe procesul meiotic și de maturare a oocitelor, blocat la stadiul de diplotena încă în perioada fetală și transformarea lor în gameți haploizi,proces necesar fecundării normale.
Celula germinativă primordială are un număr complet de cromozomi, ea se divide formând ovogenii , iar prin diviziune mitotică a acestora rezultă oocitele de ordinul I, iar în momentul ovulației se produce prima diviziune meiotică din care rezultă o celulă mare – oocitul II. Oocitul II este expulzat, prin ruperea foliculului, în trompa uterină, unde are loc a doua diviziune, rezultând preovulul, care nu se divide și devine oul fecundabil cu numărul de cromozomi redus la jumătate și al doilea globul polar.
Ovulul migrează prin trompele uterine spre uter și dacă nu a fost fecundat, este eliminat cu secrețiile uterine.
Dacă are loc fecundația, la contactul cu spermatozoidul se deblochează metafaza meiozei ecuaționale. Aceasta se termină și rezultă ovulul și al doilea globul polar deasemenea inegale ca volum, dar ambele celule cu număr egal, haploid, de cromozomi.

Ca etapă a reproducerii ovogeneza este o caracteristică fundamentală, iar stadiul lor de dezvoltare este foarte important. Ginecolog.md vă oferă consultația necesară a organelor primare de reproducere și evaluare a etapelor lor de dezvoltare.

Comentarii

Categories: Fertilitatea

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x