Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Cât de importantă este contracepția după naștere?

11 noiembrie 2022 la 16:54

Cât de importantă este contracepția după naștere?

După naştere îţi vei dori să revii la viaţa obişnuită cât mai repede, dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Din punct de vedere medical, femeia care a născut natural ar trebui să aştepte 4-6 săptămâni după naştere, înainte de a întreţine raporturi sexuale. În această perioadă, femeia se va reface complet după naştere. Atunci când femeia naşte prin cezariană, e posibil să fie nevoie de mai mult timp. Momentul în care femeia redevine fertilă după o naştere variază, aşa că Ginecolog.md îți vine în ajutor pentru a alege metoda de contracepţie care ţi se potriveşte cel mai bine.

Alăptarea nu este considerată o metodă de contracepţie eficientă, la fel cum nici faptul că menstruaţia nu a revenit nu este relevant. Ovulaţia se petrece cu doua săptămâni înainte de menstruaţia propriu-zisă, aşa că e posibil ca femeia să rămână însărcinată înainte ca menstruaţia să revină.
În funcţie de starea de sănătate şi de preferinţele fiecărei femei, se poate alege cea mai potrivită metodă pentru prevenirea unei sarcini.
• Pilulele anticoncepţionale – aceasta inhibă ovulaţia şi au o eficienţă de aproape 100%, în cazul în care sunt administrate corect. Însă anticoncepţionale în alaptare pot fi luate doar cu recomandarea medicului. Şi asta pentru a le putea alege pe cele pe bază de progesteron, care nu afectează producţia şi calitatea laptelui, în cazul în care îţi hrăneşti copilul la sân.
• Diafragma este o metodă contraceptivă de barieră, la fel ca şi prezervativul, această metodă nu afectează alaptatul deloc întrucât nu conţine hormoni. Totuşi, în cazul proaspetelor mămici, ar fi bine de evitat această metodă deoarece forma colului uterin se schimbă după sarcină, iar diafragma se poate dovedi ineficientă.
• Inelul vaginal, prin cantitatea de hormoni pe care o eliberează, inelul contraceptiv împiedică ovulaţia. Se introduce în vagin o dată în lună. Este scos după 3 săptămâni, iar după menstruaţie se pune unul nou. Inelul vaginal este mai puţin recomandat femeilor care alaptează pentru că are estrogen în componenţă.
• Injecţia contraceptivă. O metodă mai puţin populară în rândul femeilor, deşi are o eficienţă de 99%. Injecţia contraceptivă se face o dată la 3 luni şi conţine o doză de progesteron. Ea are acelaşi efect ca pastilele anticoncepţionale. Principalul avantaj este că femeia nu trebuie să-şi facă griji că a uitat să ia pastila într-o zi.
• Prezervativul rămâne una dintre cele mai utilizate metode de contracepţie după naştere. Eficienţa lui este de 98%.
• Dispozitivul intrauterin (sterilet) acest dispozitiv împiedică contactul spermei cu ovulul, însă totodată împiedică şi implantarea ovulului în cazul în care acesta este totuşi fecundat. Steriletul are o eficienţă de 99% şi este preferat de multe femei întrucât nu necesită o atenţie zilnică acordată contracepţiei. Mai mult decît atîât, steriletul este o metodă contraceptivă complet reversibilă, îndepărtarea acestuia fiind suficientă pentru ca femeia să fie din nou aptă să rămâna însărcinată.
• Ligătura tubară sau legarea trompelor uterine, este o metodă contraceptivă permanentă. De obicei, gravidele o iau în calcul înainte de a naşte. În cazul în care nasc prin operaţie de cezariană, ligătura tubară se va face imediat după naştere, în timpul intervenţiei chirurgicale. De reţinut este faptul că ligătura tubară este o metodă contraceptivă ireversibilă.
În acest context, pentru a fi sigură că nu vei rămâne însărcinată fără să îţi doreşti în perioada de început de maternitate, adoptă o metodă de contracepţie după naştere. Ginecolog.md te invită la o consultaţie și împreună să alegem o metodă de contracepţie care ţi se potriveşte şi să te bucuri de o viaţa intimă împlinită cu partenerul tău.

Comentarii

Categories: Contracepția, Sănătatea sexuală

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x