Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Care sunt secretele conceperii?!

3 decembrie 2018 la 18:02

Care sunt secretele conceperii?!

Conceperea este, cu siguranță, unul dintre cele mai frumoase lucruri care i se poate întâmpla unei femei. Însă deseori, dorința de a avea un copil este însoțită de diverse frici legate de sarcină, dar mai ales de necunoașterea acestui fenomen complex. În continuare, medicul ginecolog va prezenta câteva lucruri generale și noțiuni de bază, utile viitoarelor mămici

Cum se calculează vârsta gestațională

De obicei, medicii calculează începutul sarcinii din prima zi a ultimei menstruații, perioadă ce se numește vârstă menstruală și este cu două săptămâni mai mare decât vârsta gestațională ( timpul de gestație propriu-zisă).

Ovulația

Perioada de ovulație reprezintă acele zile când fertilitatea femeii este maximă. În fiecare lună, în foliculii dintr-un ovar sau altul începe să se dezvolte un grup de ovule imature, dintre care doar unul va finaliza procesul de maturizare, iar ceilalți vor degenera. Ulterior, foliculul dominant se va rupe și ovulul va fi eliberat de la nivel ovarian, proces numit ovulație. Ovulația are loc de obicei cu două săptămâni înainte de prima zi a următoarei menstruații. Pentru a calcula zilele fertile recitiți articolul nostru la acest subiect https://ginecolog.md/perioada-fertila-cind-loc-ovulatia/.

Dezvoltarea corpului galben – upă ovulație, foliculul rupt se transformă într-un corp galben care secretă hormonii progesteron și estrogen. Primul are rolul de a stimula dezvoltarea endometrului și pregătirea pentru eventuala implantare a embrionului prin îngroșarea sa.

Eliberarea ovulului – ovulul eliberat este absorbit în trompele uterine, unde va rămâne până când va fi fecundat de un singur spermatozoid. Ovulul poate fi fertilizat timp de 24 de ore după ovulație.

Menstruația

Dacă ovulul nu a fost fecundat, el va degenera împreună cu corpul galben, cauzând și scăderea progresivă a nivelului de hormoni. Iar drept urmare, endometrul se va exfolia și va produce sângerarea menstruală.

Fecundarea

Dacă un spermatozoid penetrează un ovul matur, acesta va fi fecundat. În momentul penetrării, la suprafața ovulului apar anumite modificări ale învelișului proteic, pentru a împiedica pătrunderea unui alt spermatozoid. Fătul este format genetic, inclusiv sexul său, chiar din momentul fertilizării. Explicația este următoarea: mama nu poate furniza decât cromozomi de tip X. Astfel, dacă ovulul este fecundat de un spermatozoid de tip Y, copilul va fi băiat (XY); iar dacă este fecundat de un spermatozoid de tip X, copilul va fi fată (XX).

Implantarea (nidarea)

În primele 24 de ore după producerea fecundației, ovulul numit zigot se divide rapid în mai multe celule. El rămâne în trompa uterină încă trei zile și va continua să se dividă în timp ce se deplasează prin trompa uterină către uter, unde se va atașa la nivelul endometrului – proces numit implantare. Ulterior, zigotul se va transforma într-o structură celulară goală, numită blastocist. Înainte de implantare, blastocistul se va detașa de învelișul său protector, iar în momentul în care va intra în contact cu endometrul, se va așeza, datorită schimbului hormonal. În cazul unor femei, acest proces va fi însoțit de apariția unor mici spoturi sangvine la nivelul lenjeriei intime sau sângerări ușoare, timp de una-două zile. Apoi, endometrul se va îngroșa, iar colul uterin va fi obstruat printr-un dop de mucus.

Dezvoltarea embrionară

În următoarele trei săptămâni, celulele blastocistului încep să se dezvolte formând primele celule nervoase ale bebelușului. Din momentul conceperii și până în a opta săptămână de sarcină, copilul este numit embrion, iar în continuare și până la naștere – făt.

Hormonul de gestație

Gonadotropina corionica umana (HCG) este hormonul care arată un rezultat pozitiv în urma efectuării unui test de sarcină. Hormonul este prezent în sânge din momentul concepției, fiind produs de celulele care formează placenta, însă poate fi depistat de testele de sarcină abia la trei-patru săptămâni după prima zi a ultimei menstruații.
Mai multe despre gonadotropină și testele de sarcină puteți citi aici https://ginecolog.md/cind-testul-de-sarcina-este-fals-pozitiv/.

Stadiile de dezvoltare a sarcinii

Întreaga perioadă de dezvoltare a sarcinii se împarte în trimestre (etape a câte 3 luni), fiind caracterizate prin schimbările distincte pentru mamă și copil. Iar dacă doriți să vedeți cum evoluează sarcina pe săptămâni, citiți aici https://ginecolog.md/ce-trebuie-sa-stii-despre-vaginita-bacteriana-2/.

În cazul în care sunteți abia în perioada de planificare a unui copil, vă recomandăm acest articol
https://ginecolog.md/iti-doresti-sa-fii-mamica-ginecolog-chisinau/.

Comentarii

Categories: Fertilitatea

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x