Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Care este hormonul responsabil de marea surpriză?!

12 ianuarie 2021 la 17:30

Care este hormonul responsabil de marea surpriză?!

Prima emoție este atunci când faci un test de sarcină, iar cel care determină apariția liniuței pe testul de sarcină este hCG-ul, hormonul sarcinii.

Odată ce ovulul a întâlnit spermatozoidul, hormonul hCG sau gonadotropina corionică umană intră în drepturi pentru a amplifica producția de estrogen si de progesteron. Totodată, hCG suprimă sistemul imunitar, pentru a sprijini dezvoltarea bebelușului.

Ce este hCG?

Gonadotropina corionică umană este o glicoproteină alcătuită din sute de aminoacizi. Ea este complexă și are în componență: o subunitate alfa-hCG, care este identică cu cea a unor hormoni din organism (LH, FSH si TSH), și o subunitate beta-hCG care este unică. Fiind produs de celulele formate în placentă, hrănește ovulul după ce a fost fecundat și dupa atașarea de peretele uterului.

Nivelurile hormonului hCG pot fi detectate prima dată printr-o analiză de sânge la aproximativ 11 zile dupa concepție și printr-un test de urină (test de sarcină), la aproape 12-14 zile dupa concepție.

De regulă valorile hormonului hCG se vor dubla la fiecare 48 – 72 de ore. Valoarea acestuia va atinge un “vârf” in primele 8-11 saptamani de sarcină, iar apoi nivelul va incepe să scadă și la un moment dat, gonadotropina corionică umană va rămâne la același nivel pentru restul sarcinii.

Câte tipuri de teste avem?

Există doua tipuri frecvente de teste hCG. Un test calitativ detectează dacă gonadotropina corionică umană este prezentă în sânge, iar un test cantitativ (sau beta-HCG) măsoară cantitatea de gonadotropină corionică umană care este, de fapt, prezentă în sânge.

Un test pozitiv in ce priveste beta-hCG înseamnă că femeia este însărcinată, iar un test negativ referitor la beta-hCG înseamnă că femeia nu este gravidă.

Gonadotropina corionică umană este produsă doar in timpul sarcinii si este produsă aproape exclusiv în placentă. Nivelurile hormonului hCG, care se detectează în sângele mamei și în urină, cresc dramatic in primul trimestru și pot contribui la greață și la vărsăturile asociate cu sarcina.

Acestea sunt valorile de hCG pe saptamâni (în cazul in care doriți să efectuați analizele de sânge):

– 3 săptămâni de la prima zi a ultimei menstruații a femeii: 5-50 mIU/ml;
– 4 săptămâni: 5-426 mIU/ml;
– 5 săptămâni: 18-7.340 mIU/ml;
– 6 săptămâni: 1.080-56.500 mIU/ml;
– 7-8 săptămâni: 7.650-229.000 mIU/ml;
– intre 9 si 12 săptamâni: 25.700-288.000 mIU/ml;
– intre 13 si 16 săptămâni: 13.300-254.000 mIU/ml;
– intre 17 si 24săptămâni: 4.060-165.400 mIU/ml;
– intre 25 si 40săptămâni: 3.640-117.000 mIU/ml.

Femeile care nu sunt însărcinate au valorile hCG între 0 si 5 mIU/ml, iar femeile postmenopauzale au hCG între 0 si 8 mIU/ml. Aceste valori de mai sus (in sarcină) sunt doar o referință, deoarece la fiecare femeie, nivelul hCG beta poate crește in mod diferit. Nu conteaza neapărat valorile, dar modificările care apar in privința acestor valori ale hormonului beta hCG.

Sentimentul pe care-l avem atunci când aflăm că vom deveni mamici e cu adevarat unul neprețuit și merită din plin trăit de fiecare femeie, fără nici o amânare sau alarmă falsă. Ginecolog.md îți vine în ajutor ori de câte ori este nevoie pentru a aduce fericire în fiecare familie.

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x