Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Care este bacteria care asigura o flora vaginala echilibrata?

28 februarie 2017 la 20:54

Care este bacteria care asigura o flora vaginala echilibrata?

Flora vaginala reprezinta o populatie bacteriana formata din numeroase celule si microorganisme, 90 la suta din care sunt lactobacilii – bacteriile responsabile de pastrarea unui mediu vaginal normal acid, care este arma principala impotriva diverselor infectii cu bacterii patogene sau ciuperci. Scaderea lactobaciilor duce la inmultirea bacteriilor patogene, respectiv, este bine sa va asigurati ca flora vaginala este in regula, in urma unor consulturi regulate la medicul ginecolog si a respectarii unor masuri simple de protectie.

Vaginul este predispus la mai multe infectii din diverse cauze si in primul rind pentru ca este un mediu umed si cald, propice pentru inmultirea rapida a bacteriilor rele. La fel, acestea pot ajunge usor din zona anusului in cea a vaginului si spre uretra, cauzand frecvent infectii vaginale si urinare. Totodata, este foarte important sa se tina cont de igiena intima, in caz contrar, igiena necorespunzatoare este si ea un factor de risc pentru flora vaginala si pentru echilibrul acesteia, iat drept urmare si pentru sistemul reproducator al femeii.

Lactobacili sunt considerati bacteriile bune care asigura functionarea normala a florei vaginale. Mai sunt si bacterii rele, cum ar fi cele aerobe, anaerobe, streptococii si altele, care pot destabiliza flora daca numarul lor il depaseste pe cel al lactobacililor.
Insa atita timp cat actobacilii sunt in cantitate suficienta, ei impiedica inmultirea celorlalte microorganisme secretand acidul lactic, cel care scade pH -ul din vagin și distruge mediul acid pe care bacteriile il prefera. Anumite specii de lactobacili contribuie la formarea unei bariere protectoare în mucusul vaginal, care scade riscurile dezvoltarii unei infectii bacteriene.
Pentru a-si indeplini rolul de aparatori ai vaginului, lactobacilii au nevoie, la randul lor, de ajutor, atat din partea organismului cat si al celulelor vecine, iar lipsa acestui ajutor (substante si un mediu propice) duce din din nou la scaderea numarului lor si implicit la dereglarea echilibrului local.
Iata care sunt factorii ce pot cauza distrugerea acestor bacterii benefice florei vaginale:
– contactul sexual neprotejat,
– ciclul menstrual,
– folosirea in exces a produselor de igiena,
– spalaturile vaginale prea dese.

Scaderea substantiala a lactobacililor duce la inmultirea bacteriilor care provoaca vaginita bacteriana – cea mai des intilnita infectie in rindurile femeilor. Aceasta initial nu prezinta simptome, insa apoi poate cauza secretii urit mirositoare, ceea ce trebuie sa fie un semnal de alarma pentru dvs si un motiv de a va adresa imediat la medic. Nu incercati sa o tratati in conditii de casa, mai ales ca nu stiti exact care sunt cauzele secretiilor vaginale neobisnuite. Totodata, nu se recomanda sa optati pentru produse de igiena parfumate, acestea aducand mai multe daune decat folos vor agrava situatia. Daca practicati spalaturile vaginale acest lucru la fel va agrava starea dvs de sanatate, precum am mentionat mai sus, spalaturile fiind unul din factorii ce omoara lactobacilii.

Netratata la timp, vaginita creste riscul de a contracta boli sexual transmisibile, care pot provoca infertilitate sau alte complicatii severe. Deci, este bine sa urmati cateva sfaturi pe care le dau ginecologii pentru a va asigura o flora vaginala sanatoasa si pentru a evita vaginita. Iata care sunt acestea:
1. Renuntati la utilizarea produselor care afecteaza lactobacilii,
2. Urmati un stil de viata sanatos,
3. Protejati-va in timpul contactelor sexuale,
4. Consumati produse lactate fermentate, pentru mentinerea unui nivel optim de bacterii benefice in organism,
5. Nu ratati vizita de rutina la medicul ginecolog, de cel putin doua ori pe an, iar la primele semne ale unei posibile nereguli in zona vaginala consultati medicul pentru a evita complicatiile ulterioare.

Comentarii

Categories: Sfatul ginecologului

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x