Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Boli in sarcină, riscuri pentru mamă și făt?!

21 decembrie 2022 la 13:42

Boli in sarcină, riscuri pentru mamă și făt?!

Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei. Bucuria de a aduce pe lume un copil sănătos nu se compară cu nici nu alt sentiment.
Exista din păcate şi destule afecţiuni preexistente care se agravează în sarcină, precum şi unele boli specifice acestei perioade. Ele trebuie cunoscute şi tratate cu seriozitate şi discernământ, există afecţiuni extrem de grave care pot duce la comă sau chiar moartea mamei sau a bebelusului. Pentru că vorbim despre afecţiuni ale căror simptome se pot descoperi doar prin analize medicale, se recomandă controalele regulate la medic şi monitorizarea tensiunii, pentru a evita astfel de situaţii.

 • Printre cele mai comune probleme ale femeilor însărcinate sunt infecţiile urinare. Această problemă apare pentru că uterul este situat deasupra vezicii urinare. Pe măsură ce uterul se dezvoltă, greutatea sa poate bloca scurgerea urinei din vezică, iar asta poate duce la infecţie. O infecţie urinară netratată poate fi un risc de a naşte prematur.
  • În sarcină pielea este aproape invariabil afectată, multe dintre viitoarele mămici fac vergeturi, acnee şi chiar rozacee. Şi asta se întâmplă mai ales din cauza schimbărilor hormonale. În această situaţie, nu sunt indicate produsele anticneice, de cele mai multe ori tenul revine la normal după naşterea bebeluşului.
  • Hipotiroidismului apărut în sarcină este rezultatul aportului redus de iod. Bebeluşul consumă rezervele de iod şi hormonii tiroidieni ai mamei pentru creştere. Lipsa hormonilor tiroidieni duce la acumularea în corp a unor substanţe care reţin apa şi o depun în tesutul subcutanat.
  • Diabetul gestaţional, este o boală temporară care se dezvoltă în jurul săptămânilor 24-28 ale sarcinii, iar după naştere dispar. Dar chiar dacă glicemia revine la normal, e semn că mama are un risc ridicat de a dezvolta diabet de tip 2 de-a lungul vieţii. Mai ales dacă are următoarele predispuneri:
  *Obezitate;
  * Sindromul ovarului polichistic;
  * Rude de gradul 1 cu diabet;
  * Naştere anterioară a unui copil cu o greutate de peste 4,5 kg.
  •Hipertensiunea arterială, altă problemă care poate afecta femeile gravide. Din păcate, complicaţiile pot fi multiple şi destul de grave. Un diagnostic de hipertensiune în sarcină este un semnal de alarmă atât pentru mamă, cît şi pentru copil.
  Tipuri de hipertensiune:
  * Hipertensiune cronică: poate să apară înainte de sarcină sau în timpul sarcinii, dar înainte de săptămâna 20. Acest tip de hipertensiune durează peste 12 săptămâni după naştere;
  *Hipertensiune gestaţională: apare după săptămâna 20 de sarcină, dispare după naştere.
  * Preeclampsie în sarcină, o complicaţie serioasă care poate să apară după săptămâna 20 de sarcină, preeclampsia poate provoca decesul, atât în cazul mamei, cât şi al fătului.

  Dacă eşti însărcinată şi te confrunţi cu anumite probleme, Ginecolog.md te aşteaptă cu o programare pentru a primi cele mai bune îndrumări, astfel încât tu şi bebeluşul tău să fiţi în siguranţă.

Comentarii

Categories: Boli și afecțiuni, Sarcina și lauzia

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x