Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Avortul spontan – cauze, simptome, tratament.

24 ianuarie 2017 la 13:23

Avortul spontan – cauze, simptome, tratament.

Avortul spontan reprezinta pierderea sarcinii fara interventii din afara si se produce inainte ca fatul sa implineasca 20 de saptamini de la concepere. Este o pierdere imensa pentru viitoarea mamica, ce nu poate fi prevenita si care necesita tratament si timp pentru ca pacienta sa isi revina fizic, dar si emotional.

Fiecare a patra femeie pierde sarcina in primele saptamini de graviditate. Unele paciente care au suferit avort spontan nici nu stiau ca sunt insarcinate.

✔ Cauzele avortului spontan
Cauzele, de cele mai dese ori, sunt anomaliile genetice intervenite in timpul formarii ovulului sau fecundatiei. Aceasta nu inseamna ca anomalia va afecta si urmatoarea sarcina a pacientei respective. In prezent inca nu exista o explicatie exacta de ce a avut loc avortul spontan, insa iminenta acestuia scade dupa a 12 saptamina de sarcina, cand deja incep sa se auda bataile cordului fetal.

Exista anumiti factori de risc ce pot provoca avortul spontan si este bine sa ii cunoasteti atunci cand planificati o sarcina. Iata care sunt acestia:
-varsta de peste 35 de ani in cazul viitoarei mamici,
– antecedente de avort spontan la aceeasi persoana – doua sau trei, sau pe linie materna,
– fumatul si consumul de code Ina, alcool sau droguri inainte sau in timpul sarcinii,
– administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene in momentul conceperii sau in primele saptamini de sarcina,
– afectiuni ginecologice ale uterului,
– sindromul ovarelor polichistice,
-anomalii cromozomiale ale unui parinte,
– declansarea unor afectiuni autoimune sau infectii in primele saptamini de sarcina,
-anumite infectii virale sau bacteriene,
– contuzii abdominale,
-expunerea la substante chimice (benzen, arsenic, formaldehida) in perioada dinaintea conceperii,|
-cauze imunologice, imunizari Rh,
– carenta de acid folic in organsmul femeii.
Trei sau mai multe avorturi spontane repetate la o femeie se intilnesc foarte rar si sunt cauzate de existenta unei afectiuni medicale care trebuie depistata si tratata.

✔Simptomele avortului spontan
Daca sunteti insarcinata in primele saptamini si ati depistati macar unul din urmatoarele simptome, este cazul sa bateti alarma:
– singerari vaginale, indiferent de intensitate, care pot aparea constant sau neregulat;
– crampe la nivel pelvin (in abdomenul inferior), dureri abdominale sau de spate, combinate cu singerarile vaginale,
– cheaguri de singe sau eliminari de tesut fetal de culoare gri din vagin.

✔Diagnosticul avortului spontan
Daca pacienta depisteaza semne ale avortului spontan, este nevoie sa consulte de urgenta ginecologul care ii cureaza sarcina. Medicul va cere gravidei sa colecteze intr-un mic recipient, daca este posibil, cheagurile de singe sau tesutul eliminat la nivel vaginal, pentru a fi examinat atent, in scopul de a fi identificat sacul embrionar eliminat si a se stabili cu siguranta, daca este vorba despre un avort spontan sau nu.
In cazuri mai grave, precum singerarile abundente sau prezenta unor semne ale socului hemoragic, cum ar fi starile de lesin, respiratia rapida si superficiala, slabiciuni, greturi, voma, transpiratie exagerata, tahicardie, este indicat sa se contacteze fara intirziere serviciul de urgenta.
Pentru a se diagnostica avortul spontan este nevoie de urmatoarele examene medicale:
– examinarea, de catre ginecolog, a dilatatiei colului uterin si observarea unor singerari in vagin,
-masurarea nivelului sanguin al HCG, timp de mai multe zile, pentru a vedea daca sarcina este inca in evolutie,
-ecografia abdominala inferioara, pentru a vedea evolutia sarcinii, virsta fetala, starea in care este sacul amniotic si daca sunt detectate bataile de inima ale fatului.
Daca avortul se repeta de 3 sau mai multe ori la aceeasi pacienta, sunt indicate urmatoarele metode pentru a depista cauzele pierderii sarcinii:
-detectarea serologica a anticorpilor antifosfolipidici,
-efectuarea cariotipului pentru a depista daca exista anomalii cromozomiale ale genitorilor,
-masurarea nivelelor de hormoni,
-histeroscopie sau ecografie vaginala prin care sunt depistate anomaliile anatomice uterine.

✔Tratamentul in urma avortului spontan
Cu parere de rau, nu s-a inventat inca metoda prin care sa poata fi stopat avortul spontan in evolutie. Daca procesul a startat, acesta nu mai poate fi oprit, iar de la aparitia primelor simptome pina la pierderea definitiva a sarcinii pot trece cateva zile.
Daca avortul spontan nu a fost complet si din uter nu fost expulzat tot produsul de conceptie, pacienta, la recomandarea medicului, poate opta pentru una din urmatoarele variante terapeutice:
-expectativa vigilenta – urmariea atenta a evolutiei naturale, fara interventii terapeutice, cu exceptia cazurilor cand apar complicatiil,
-tratamentul medicamentos care faciliteaza eliminarea avortonului,
-dilatatie si chiuretaj (D&C) procedura chirurgicala rapida, prin care se realizeaza avortul produsului de conceptie.
Daca singerarile dupa avortul spontan sunt abundente, pacienta va fi supusa unei analize complete a sangelui si i se va prescrie un tratament in caz ca a fost diagnosticata anemia.
Daca mama prezinta Rh-negativ, dupa avort se va face imunizare anti-Rh, prin administrarea imunoglobulinei-anti D, care va va oferi protectie in cazul unei sarcini ulterioare.
In situatii extreme, precum hemoragiile incontrolabile sau infectiile severe, care nu raspund la tratamentul antibiotic, se va recurge la inlaturarea chirurgicala a uterului.

✔ Iminenta de avort spontan
Daca s-a depistat iminenta de avort, se pot lua masuri pentru stoparea acestuia si continuarea evolutiei cu succes a sarcinii.
In cazul in care ati depistat sangerari vaginale in cursul sarcinii, este indicat sa luati urmatoarele masuri:
-evitati efortul fizic excesiv si orice contact sexual, iar daca medicul va recomanda, atunci faceti un repaus strict la pat,
-administrati progesteron pentru a pastra sarcina, insa rezultatul nu este 100% garantat, acest medicament ar putea sa intirzie avortul, dar nu sa il stopeze, in unele cazuri,
-excludeti administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, cum ar fi Ibuprofenul si altele.

✔ Posibile complicatii dupa avortul spontan
Rata femeilor care sufera complicatii dupa avortul spontan este destul de mica, insa nu poate fi neglijata. Dintre acestea, cele mai des intilnite sunt hemoragiile abundente si infectiile.
In primele 14 zile dupa pierderea sarcinii sunt normale singerarile usoare sau medii, insa daca devin abundente, deja aveti motiv de a va adresa urgent la medic.
Daca v-ati confruntat cu o infectie, organismul va va da de stire prin urmatoarele simptome:
-febra de minim 38 0C sau mai mare,
-secretii vaginale cu iz urat,
– crampe abdominale.

✔ Recuperarea fizica si emotionala
In practic 100% din cazurile de avort spontan, pacientele se invinuiesc de cele intimplate, asta chiar daca avortul spontan se produce natural, fara a putea fi impiedicat si deseori din cauze ce nu pot fi prevenite. Au de suferit si barbatii, dar de obicei acestia au capacitatea de a-si reveni mai repede, in timp ce femeile, care au resimtit si fizic pierderea, sunt supuse unui stres inzecit.
Ceea ce le poate ajuta sa treaca de aceasta tragedie este timpul, in primul rind, si desigur sustinerea continua din partea familiei si sotului, care in niciun caz nu trebuie sa se izoleze si sa se inchida in sine. Un alt suport poate veni din partea unor grupuri de parinti care au trecut prin aceeasi situatie sau din partea unui preot, daca femeia este credincioasa. La fel, cartile si informatiile la acest subiect ar putea fi o solutie pentru ca femeia sa inteleaga ca nu a fost vina sa si ca peste o perioada are toate sansele sa devina mamica unui copil sanatos.
Si desigur, medicul ginecolog va poate oferi raspunsuri la toate intrebarile care va framinta legate de procesul fiziologic. Nu ezitati sa apelati la el cand aveti nevoie.
Nimeni nu poate sti cat va dura doliul, nici chiar persoana care a pierdut sarcina, dar majoritatea revin la viata obisnuita in scurt timp, inclusiv pentru a se resemna si a trece mai usor peste acest eveniment tragic. Daca depresia tine mai mult de jumatate de luna, este nevoie de consultul medicului specialist.

✔ Cand puteti ramine insarcinata din nou
Un avort spontan sau chiar 2-3 nu inseamna ca ati pierdut sansa sa ramineti insarcinata si sa nasteti un bebe sanatos. Dupa un repaus de 6 saptamani de la avort, odata cu reinstalarea unui nou ciclu menstrual si dupa un consult specializat la ginecolog, puteti relua incercarile de a avea un copil. Sansele sa prindeti sarcina sunt destul de mari. Pina atunci, insa, se recomanda sa evitati raporturile sexuale neprotejate.

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x