Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Află totul despre cancerul vaginal!

8 februarie 2019 la 3:29

Află totul despre cancerul vaginal!

Cancerul vaginal este o afecțiune rară, dar la fel de periculoasă ca și alte tipuri de cancer. Cel mai des apare în celulele epiteliale care căptușesc mucoasa vaginală și poate afecta femeile de orice vârstă. Care sunt simptomele acestei boli maligne și cum o puteți preveni și trata, vă spune medicul ginecolog.

Până în prezent nu s-a descoperit adevărata cauză a cancerului, însă se știe că în urma unor mutații genetice, celulele sănătoase se transformă în celule canceroase, care încep să se multiplice necontrolat și cauzează apariția tumorilor. Cancerul vaginal se întâlnește la 3 la sută dintre femeile care suferă de această maladie în zona genitală.
Factorii de risc pentru cancerul vaginal

Această afecțiune se asociază cu următorii factori de risc:
• Începutul activității sexuale la o vârstă fragedă;
• Infecția cu HPV;
• Prezența mai multor parteneri sexuali;
• Vârsta de peste 60 de ani;
• Administrarea tratamentelor hormonale cu dietilstilbestrol în timpul sarcinii;
• Fumatul și consumul de alcool în exces.

Simptomele cancerului vaginal

În faza incipientă, cancerul vaginal nu prezintă simptome, însă pe măsură ce boala avansează, organismul ne dă câteva semne de alarmă. Iată care sunt acestea:
• Apariția unor secreții apoase cu miros urât, de culoarea sângelui;
• Sângerări după contactele sexuale;
• Urinările dese, însoțite de dureri;
• Durerile pelvine;
• Constipația;
• Apariția sângerărilor vaginale după instalarea menopauzei sau între menstre;
• Formarea unei tumori la nivelul vaginului.

Diagnosticul

La apariția primelor semne ale unei afecțiuni, femeia trebuie să se prezinte pentru un consult la ginecolog. Medicul va examina vaginul, colul uterin, uterul, trompele uterine, ovarele și rectul. Dacă există suspiciunea de cancer, specialistul vă va indica efectuarea următoarelor teste de laborator, pentru a confirma sau infirma prezența bolii:
• Testul Papanicolau – este prima investigație recomandată de ginecolog și care poate depista modificările maligne și premaligne în zona vaginală.
• Biopsia – se indică atunci când rezultatul testului Papanicolau arată o anormalitate. Investigația respectivă presupune o prelevare de celule sau țesuturi de la nivelul vaginului și analizarea acestora în laborator.
• Colposcopia – procedura care constă în vizualizarea vaginului și a colului uterin. Dacă este necesar, specialistul care efectuează colposcopia va preleva țesuturi suspecte pentru efectuarea biopsiei.

În baza rezultatelor investigațiilor enumerate mai sus, medicul ginecolog va stabili diagnosticul pacientei și va indica tratamentul corespunzător.

Tratamentul

Metodele de tratament sunt următoarele:
1. Radioterapia – pentru a distruge celulele canceroase se folosesc radiațiile. Metoda are două subtipuri:
– radioterapia externă – este indicată în cele mai multe cazuri și presupune îndreptarea fluxului de radiații pe suprafața întregului abdomen, în dependență de gradul de extindere a bolii.
– radioterapia internă – este indicată pacientelor care sunt în faza incipientă a bolii și constă în introducerea unui dispozitiv de iradiere în interiorul masei tumorale.
2. Tratamentul chirugical – presupune o intervenție chirurgicală în timpul căreia se îndepărtează masa canceroasă. Operația poate fi de mai multe tipuri:
– îndepărtarea tumorilor de mici dimensiuni,
– extirparea vaginului,
– extirparea organelor pelvice – se efectuează atunci când afecțiunea a ajuns în faza de metastaze în zona pelviană.
3. Chimioterapia – se recomandă atunci când primele două metode de tratament nu au avut succes. Aceasta presupune utilizarea substanțelor chimice pentru îndepărtarea celulelor canceroase.

Complicații

Radioterapia are unele efecte adverse, afectând în unele cazuri și celulele sănătoase aflate lângă cele canceroase. Aceeași metodă de tratament poate cauza iritarea vezicii urinare, inflamarea mucoasei rectului, subțierea mucoasei vaginului, menopauza prematură și infertilitatea.

Este important să efectuați consultul regulat la medicul ginecolog, precum și testul Papanicolau, o dată în an, pentru a depista la timp apariția unor nereguli ale sistemului genital și a putea trata afecțiunile apărute în faza lor incipientă.

Comentarii

Categories: Boli și afecțiuni

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x