Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
9 semne ca te apropii de menopauza!

15 martie 2017 la 18:04

9 semne ca te apropii de menopauza!

Menopauza este o stare de sanatate prin care trece organismul oricarei femeie dupa o anumita virsta, si nu o boala, cum s-ar putea crede. Aceasta reprezinta, de fapt, un semnal ca functia reproductiva a femeii scade si se apropie de final, iar simptomele care o insotesc nu trebuie sa va inspaiminte. Totusi, necesitatea consultului ginecologic de cel putin doua ori pe an nu isi pierde din importanta. Dimpotriva, medicul va poate ajuta sa treceti mai usor peste starile neplacute sau mai putin confortabile.

In mod obisnuit, in jurul virstei de 45 de ani incep sa apara primele semne care anunta intrarea in menopauza. Ele pot fi diferite, de la caz la caz, insa astazi vi le vom prezenta pe cele mai frecvente, lucru care nu inseamna neaparat ca le veti observa pe toate si in cazul dvs:

☑ Menstruatiile neregulate cu putin timp inainte de instalarea menopauzei
In perioada dinainte de menopauza, dupa virsta de 40 de ani, ciclul menstrual devine neregulat, din cauza tulburarilor hormonale care au loc in organismul femeii, si anume a scaderii nivelurilor de estrogen si progesteron. Sangerarile pot fi mai usoare sau, dimpotriva, mai abundente si se poate schimba si durata menstruatiilor.

☑ Bufeurile
Aproape jumatate din femeile care se apropie de perioada de menopauza se confrunta cu bufeul. Este senzatia cand simti un val de caldura ce cuprinde tot organismul, fenomen ce se intimpla brusc si repetat pe parcursul zilei. Acesta este deseori insotit de inrosirea pielii, mai ales pe fata. Bufeurile se explica prin reactia organismului la scaderea nivelului de estrogen.

☑ Uscaciunea vaginala
In perimenopauza, tesutul vaginal devine mai uscat, mai subtire si isi pierde din elasticitate. Drept urmare, lubrifierea naturala nu mai poate avea loc la fel ca inainte, iar din acest motiv, vaginul ramine iritat in urma contactelor sexuale. O consecinta nefasta este si pruritul vaginal si, respectiv, predispozitia ridicata la infectii. In unele cazuri, in urma scaderii bruste a nivelului de estrogen in organism are loc atrofia, atunci cand vaginul devine mai mic in diametru si lungime.

☑ Scaderea brusca a dorintei sexuale
Pierderea libidoului se resimte la fel inainte de a intra in perioada de menopauza, pe fondul deficientei de hormoni masculine in organism, numiti androgeni sau a altor cauze cum ar fi uscaciunea vaginala mentionata mai sus sau starea depresiva. Acest lucru nu inseamna, insa, ca femeia nu poate avea contacte sexuale sau ca nu poate primi placere de la sex.

☑ Transpiratia pe timp de noapte
Are loc in urma bufeurilor intense ce se declanseaza in timpul somnului. Cunoscuta si ca hiperhidroza somnului, aceasta poate avea la baza dezechilibre hormonale, precum si alte cauze, cum ar fi o dieta bogata in condimente sau un dormitor incalzit necorespunzator. Este important sa inlaturati toate cauzele care duc la transpiratia nocturna, pentru a garata un somn calitativ si a evita supraobosirea si irascibilitatea.

☑ Acumularea kilogramelor in plus
Acest lucru se poate observa in special in jurul taliei si este o dovada a schimbarilor hormonale care insotesc perioada de menopauza. Din cauza unei cantitati scazute de estrogeni care circula in organism, celulele de grasime se retin, fiind sursa alternativa de compusi ai estrogenului. Totodata, diminuarea nivelului de testosteron scade si metaboismul, respectiv, se cere o scadere a cantitatii de produse consumate sau modificarea stilului alimentar.

☑ Supraboseala
Femeile aflate in perioada de pina la sau in menopauza se pling frecvent de stari persistente de slabiciune si lipsa de energie, apatie, capacitate scazuta de concentrare etc. Stresat de dezechilibrele hormonale, organismul nu mai este in stare sa regleze energia asa cum o facea inainte, asadar, aveti nevoie de un regim mai lejer, mai multe plimbari si o alimentative bogata in vitamine si minerale.

☑ Tulburarile de memorie
Este unul din simptomele neplacute care insotesc perimenopauza si menopauza propriu-zisa. Femeile nu se pot concentra la fel ca inainte si uita multe informatii sau nu pot retine altele noi. Cauza este iarasi scaderea nivelului de estrogen combinata cu nivelul sporit de stres.

☑ Depresia si schimbarile bruste de dispozitie
Depresia este si ea un posibil simptom al menopauzei, aparuta pe fundalul tulburarilor hormonale din organism si a nivelului crescut de anxietate.
Schimbarile de dispozitie au loc foarte des in menopauza, trecand dintr-o stare de bine in nervozitate sau apatie. Si in acest caz de vina este rezerva scazuta de estrogen, care diminueaza producerea de neurotransmitatori ce raspund de reglarea starilor de dispozitie.

Daca sunteti la virsta apropiata de 45 de ani si observati unele simptome enumerate mai sus va recomandam sa va adresati medicului ginecolog, care va va explica toate particularitatile perioadei de menopauza si va va ajuta sa treceti mai usor peste schimbarile mai putin placute care au loc in organism.

Comentarii

Categories: Menopauza, Sănătatea sexuală, Sfatul ginecologului

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x