9 decembrie 2022 la 11:33
Vrei să ai gemeni? Șansele cresc dacă …
Sarcina gemelară survine atunci când două ovule separate sunt fertilizate în uter sau atunci când un singur ovul fertilizat se divide în doi embrioni. Există două tipuri de gemeni. Gemeni identici, care sunt întotdeauna de acelaşi sex, fie ambii baieţi, fie ambele fete, ei nu doar că seamănă pur şi simplu, ci au acelaşi ADN. Şi gemenii fraternali, ei rezultă atunci când două ovule separate sunt fertilizate de doi spermatozoizi diferiţi. Ei pot fi doi baieţi, două fete sau un baiat şi o fată şi pot semăna sau să fie total diferiţi, spre deosebire de gemenii identici ei nu au exact acelaşi ADN.
Există multe mituri cu privire la îmbunătăţirea şanselor de a avea gemeni. Deşi nu există modalităţi dovedite prin care probabilitatea de a concepe gemeni să fie crescută. Cu toate acestea, unii factori pot creşte probabilitatea de a naşte gemeni, înclusiv:
- Istoricul familial – şansele de a avea gemeni cresc dacă există un istoric familial de astfel de sarcini. Un istoric familial de gemeni din partea mamei măreşte probabilitatea mai mult decât un istoric familial din partea tatălui.
- Tratamentele pentru fertilitate – specialiştii notează faptul că un factor principal în creşterea şanselor de a avea gemeni constă în urmarea unor tratamente pentru fertilitate. Aceste medicamente pot face ca ovarele să elibereze mai mult decât un ovul. Astfel, spermatozoizii pot fertiliza două ovule, inducând sarcină gemelară. Fertilizarea in vitro poate reprezenta o altă modalitate prin care şansele de a concepe gemeni pot fi crescute.
- Vârsta – potrivit studiilor, femeile cu vârste mai mari de 30-35 de ani au mai multe şanse de a concepe gemeni. Motivul pentru acest lucru constă în faptul că aceste femei au mai multe şanse decât femeile mai tinere să elibereze mai mult de un ovul în timpul ciclului menstrual.
- Înalţimea şi greutatea – rapoartele medicale arată că gemenii dizigoţi sunt mai frecvenţi la femeile mai înalte şi cu greutate corporală mai mare decât la femeile cu dimensiuni mai mici. Acest lucru se poate datora unei alimentaţii mai bune.
- Rasa – conform statisticilor, sarcina gemelară este mult mai frecventă la femeile de culoare albă decât la cele hispanice sau de culoare neagră.
- Anotimpurile cu zile lungi – există anumite studii care sugerează faptul că lumina stimulează hipofiza, având drept rezultat creşterea producţiei de hormoni gonadotropi. Astfel, şansa de a avea o sarcină gemelară este mai crescută.
Există multe afirmaţii nedovedite cu privire la creşterea şanselor de a avea gemeni. Unii recomandă urmarea unor diete specifice sau utilizarea unor terapii alternative, dar nu există dovezi ştiinţifice care să susţină aceste metode
Tratamentele de fertilitate, în special fertilizarea in vitro, creşte şansele de a avea gemeni. Cu toate acestea, sarcina gemelară este mai riscantă atât pentru mamă, cât şi pentru copiii în curs de dezvoltare. Din acest motiv, unele clinici nu sfătuiesc implantarea unui număr mare de embrioni în timpul tratamentelor. O sarcină multiplă creşte riscul de:
- Naştere prematură;
- Greutate mică la naştere;
- Naşterea unui copil decedat;
- Naşterea unui copil cu malformaţii sau afecţiuni congenitale, precum paralizia cerebrală;
- Preeclampsie;
- Diabet gestaţional;
- Naştere prin operaţie cezariană.
Trebuie ştiut că sarcina gemelară vine la pachet cu numeroase riscuri. Într-o sarcină gemelară, nevoile şi eforturile se dublează faţă de o sarcină unică. Asta nu înseamnă însa că nu poţi avea o sarcină complet sănătoasă. Ginecolog.md îţi poate explica cel mai bine ce presupune o sarcină multiplă, făţi o programare pentru a monitoriza mai atent starea ta de sănătate şi pe cea a bebeluşilor şi a primi o pregătire emoțională din timp.
Comentarii
Categories: Fertilitatea, Sarcina și lauzia